Visste du att vi har stamceller i mjölktänderna?

Visste du att vi har stamceller i mjölktänderna?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att det finns stamceller i mjölktänderna? Det är sant! Tandvård har revolutionerats med denna fantastiska upptäckt.

Få människor vet att förutom navelsträngen och benmärg, är mjölktänderna också rika på stamceller. Stamceller extraherade från mjölktänderna skiljer sig från dem som extraherats från navelsträngen.

Denna upptäckt skedde 2003 när en forskare från National Institute of Health bekräftade att stamceller finns i tandmassa som är täckt av dentin på mjölktänderna.

Fördelarna med att använda stamceller för att behandla olika hälsoproblem hos människor har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren. Alla vill vi använda stamceller för att regenerera vävnader och se friskare och yngre ut.

Det bästa med stamceller är att de kan multipliceras och separeras för att bilda andra celler som kan förnya en mängd olika vävnader och organ.

Stamceller i mjölktänderna – fantastiska celler!

De celler som erhållits från mjölktänder kallas för mesenkymala och har förmågan att återväxa många fullständiga organ och andra delar av vår anatomi.

De kan förnya ben, muskler, kroppsfett, brosk, bukspottkörtel, hjärta eller till och med nervceller i hjärnan. På så sätt har stamceller en oerhörd regenerativ potential.

Mesenkymceller kan extraheras från barnets mjölktänder (eller från vuxna visdomständer) och de kan bota vissa hjärtsjukdomar samt:

  • Parkinsons
  • Alzheimers
  • Diabetes
  • Förlamning på grund av ryggmärgsskador
Mjölktand

VIKTIGT

Stamceller i mjölktänderna kan användas för att behandla sjukdomar i första eller andra grad i förhållande till patienten: syskon, föräldrar, far- och morföräldrar, mostrar, farbröder osv.

Var finns stamcellerna?

Dessa celler (som finns i den mjuka inre delen av mjölktänderna) tjänar till att regenerera den levande delen av tanden. De växer ut i allmänhet till kring sex års ålder och faller naturligt ut mellan sex och tolv år.

Dessa tänder bör bevaras i ett specialiserat laboratorium.

Om tanden faller ut hemma eller någon annanstans…

Om tanden faller ut hemma eller någon annanstans än tandläkarens kontor, lägg den omedelbart i ett glas mjölk och ställ det i kylskåpet. Om du gör det är det mycket troligt att stamcellerna kan odlas och bevaras framgångsrikt.

De första 48 timmarna efter att tanden fallit ut är kritiska. Tanden ska paketeras, skickas och tas emot av laboratoriet under denna tid för att isolera cellerna framgångsrikt.

Amerikanska tandläkare rekommenderar att extrahera mjölktänderna innan de faller ut. De råder föräldrar att att bevara tänderna professionellt innan de har fallit ut.

Bortsett från praxis i USA rekommenderar många tandläkare inte att extrahera mjölktänderna onaturligt. Anledningen till detta är:

Mjölktänderna är en ny ungdomskälla som alla vill ha så snart och så enkelt som möjligt. Bristen på tålamod i samhället leder till en extremt aggressiv marknad som syftar till att extrahera tänder från små barn för tidigt .

Mjölktänder

Håll ett öga på mjölktänderna!

Om du är intresserad av att spara ditt barns mjölktänder inför framtiden rekommenderar specialister att diskutera detta med en stamcellsbank som du själv väljer.

Där kommer du att få ett bio-kit med allt som behövs för att spara tanden säkert tills du överlämnar den till laboratoriepersonalen.

Visdomständer har faktiskt också en stor del av denna typ av celler som har visat sig kunna regenerera skadade hornhinnor.

Traditionellt har många mammor runt om i världen sparat sina barns mjölktänder.

Har du någonsin sett en ask med mjölktänder i? Kanske kommer du inte att se dem på samma sätt i framtiden.

Den traditionen kan förändras. Istället för att spara mjölktänderna i en ask kan mödrar börja spara dem i en stamcellsbank där de kan bevaras i laboratorier.

De kommer att finnas där om de behövs, ifall man ska bekämpa en sjukdom eller förnya ett organ i kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.