Övningar för att stärka benen

Övningar för att stärka benen

Senaste uppdateringen: 26 juli, 2019

I den här artikeln går vi igenom åtta övningar som kan hjälpa dig att stärka benen utan att ens lämna ditt eget hem.

De flesta kvinnor skulle älska att visa upp sina ben på stranden, på en fest eller någon annan situation som skulle passa. Därför har vi bestämt oss för att sätta ihop några övningar som hjälper dig att få dina drömben.

På grund av det stora antalet muskler som finns i varje ben och deras breda funktionalitet är benen en av de svåraste delarna av kroppen att tona och forma.

Det finns dock flera övningar och naturliga metoder som vi kan använda för att hjälpa oss att få de perfekta benen.

Övningar för att stärka benen

“Benen är en av de svåraste delarna av kroppen att träna, men det finns många övningar att välja bland för att stärka dem.”

Självklart kan det vara till stor hjälp att ha rätt utrustning eller att träna på ett välutrustat gym. Du kan dock stärka benen och få den perfekta formen på dem utan att lämna ditt eget hem. Det enda du behöver är lite tid och din egen viljestyrka.

8 övningar för att stärka benen

 1. Knäböjningar eller squats: Denna klassiska övning består av att du står med benen axelbrett isär och gör en rörelse som om du skulle sitta ner på en stol medan du tittar rakt framåt och har ryggen rak. Detta bör göras tills knäna bildar en 90 graders vinkel. Medan du gör denna övning, ska tåspetsarna på dina fötter peka uppåt, så att du kan hindra ryggen från att kröka sig.
 2. Göra utfall: detta är en annan välkänd övning för att stärka benen. Den består av att du tar ett steg framåt medan du böjer båda benen så att de bildar en 90 graders vinkel vid knäet. Det är viktigt att titta framåt och hålla ryggen rak medan du gör dina utfallssteg.
 3. Hopp med knäböjningar: Denna övning är mycket lik den första på vår lista. Skillnaden är dock att när du reser dig upp efter att ha böjt dig ner så avlutar du övningen med ett hopp. När du kommer ner från hoppet, böjer du på knäna igen och upprepar.
 4. Krysshopp: starta den här övningen med fötterna ihop, hoppa sedan upp medan du för ut fötterna till  axelbredd för att sedan smälla ihop dem igen när du hoppar nästa gång. Samtidigt höjer du armarna som om du skulle klappa händerna över huvudet. Fortsätt hoppa flera gånger.
 5. Höftlyft: Ligg på rygg, sätt knäna i 90 grader vinkel och höj dina höfter så mycket som möjligt, som om du bildade en bro. Håll den här positionen i 20 till 30 sekunder och sänk din kropp och slappna av i några sekunder.
 6. Bulgariska knäböjningar: du behöver en stol för denna övning. Stå upp med ryggen mot stolen. Flytta sedan ett ben bakåt och vila det på stolen, böj det andra benet tills ditt knä är i 90 graders vinkel. Kroppens vikt bör vila på benet som du böjer medan det andra benet vilar stilla.
 7. Benlyft bakåt: För denna övning ska du stå på händer och knän. Därefter böjer du ett ben och lyfter det så högt du kan för att sedan föra tillbaka det till startpositionen och upprepa övningen med det andra benet.
 8. Burpee: börja stående och luta dig framåt tills du har händerna på marken. Vikten av din kropp ska ligga på främre delen av dina fötter. Hoppa bakåt med fötterna tills du är i position för att göra en armhävning. Gör en armhävning och hoppa tillbaka med händerna till fötterna. Ställ dig upp igen och avsluta med ett hopp med armarna sträckta över huvudet. Upprepa hela övningen.

Andra sätt att stärka benen

Det finns många sätt att motionera och träna som också stärker benen. Om du gillar att dansa och ha kul utan att göra repetitioner, träningsset och rutiner, finns det flera olika typer av dans som du också kan använda för att tona benen.

Löpning och promenader är andra former av motion som håller benen i trim medan du kan ta dig ut i friska luften och naturen.

Numera finns det många olika typer av sporter och träning som kvinnor kan njuta av även under graviditeten.

övningar för att stärka benen: kvinna gör ett utfall

Några tips

 • Innan du börjar träna så är det viktigt att börja med att värma upp i minst 5 minuter.
 • Upprepa varje övning 10-30 gånger. Det är viktigare att du har korrekt form än att du gör oändligt många repetitioner.
 • Försök att ha en god hållning när du utför varje övning. Om du inte förstår hur man gör en övning korrekt, leta efter bilder och videoklipp. Dessa kan hjälpa dig på rätt väg annars kan du be om råd av någon som kan.
 • Stretcha! Efter varje träningspass så bör du ägna åtminstone 10 minuter åt att stretcha. Särskilt om du vill få fin form på dina ben är det av stor vikt att sträcka ut benmusklerna.
 • Var konsekvent. Ingenting kan uppnås över en dag. Speciellt när det gäller att forma om sin kropp, så kommer du endast att erhålla resultat efter rejäl ansträngning och med ett stort engagemang. Ha tålamod. Du kommer att förvåna dig själv med dina positiva resultat.
 • Se till att du följer upp din träning med en hälsosam kost. Mat är kroppens bränsle. Ju nyttigare du äter desto effektivare kommer din kropp att vara när det gäller att uppnå resultaten du strävar efter.
 • Om du just har fött ett barn finns det också vissa specifika övningar som är bra efter förlossningen. Du kan även utföra några enkla övningar tillsammans med din bebis.

“Var konsekvent. Ingenting kan uppnås över en dag. “

Med alla dessa övningar för att stärka benen kommer du snart att kunna få benen du drömmer om.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.