Hur man förhindrar att barn biter på naglarna

Det är vanligt att barn biter på naglarna, och att få dem att sluta kan vara något av en utmaning. Läs dagens artikel för några användbara råd.
Hur man förhindrar att barn biter på naglarna
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 29 november, 2019

Hur kan jag förhindra att mina barn biter på naglarna? Du har troligtvis ställt dig den här frågan en miljon gånger. Faktum är att onykofagi – oftare kallat nagelbitning – är något helt normalt under barndomen.

Många föräldrar tror att deras barn biter på naglarna för att få föräldrarnas uppmärksamhet, men det är inte sant. De flesta barn biter på naglarna helt omedvetet – med andra ord, de inser inte ens att de gör det.

Det finns ingen mening med att skälla på dem eller ens tjata på dem om de fortsätter att bita. Nedan ger vi dig några råd för att förhindra nagelbitning hos barn.

Hur du förhindrar att dina barn biter på naglarna

Prata med dem

Det första sättet att hindra barn från att bita på naglarna är genom att prata med dem. Som sagt är det meningslöst att skrika, kritisera eller hota dina barn när du ser dem bita.

Det är viktigt att förstå att nagelbitning i de flesta fall är ett symptom på stress eller nervositet. Det kan ha att göra med miljöfaktorer eller med ett barns personlighet. Att skälla på ett barn för att han eller hon biter på naglarna kommer därför bara att göra honom eller henne mer orolig och därför göra saken värre.

Fråga istället, lugnt och taktfullt, vad ditt barn tänker på i det ögonblicket och hur dagen har varit. Det kan hjälpa dig att upptäcka om det är något som oroar ditt barn eller gör honom eller henne upprörd. När det gäller barn beror nagelbitning vanligtvis på en av tre anledningar.

Ångest

Det är viktigt att kommunicera med ditt barn om han eller hon biter på naglarna. Ta reda på vad som oroar ditt barn och försök hjälpa till att hitta en lösning på problemet han eller hon står inför.

barn som biter på naglarna

Vana

Ofta är nagelbitningen förknippad med en specifik aktivitet som barnet gör, vanligtvis som distraktion – till exempel när barnet tittar på TV. I det här fallet bör du kontrollera vid vilka tillfällen ditt barn biter på naglarna och förklara varför det är en dålig vana.

Imitation

Alla vet att barn imiterar allt de ser och upplever, och det gäller även nagelbitning. Nedan förklarar vi hur du kan hjälpa ett barn som biter på naglarna som imitation.

Hur man förhindrar nagelbitning hos barn som imiterar ovanan

Hjälp varandra att sluta

Det är ett faktum att nagelbitning är vanligare hos barn än hos vuxna, men med det sagt finns det många som fortsätter bita på naglarna in i vuxen ålder.

Om du befinner dig i den här gruppen bör du göras medveten om två saker. Det första är att barn imiterar allt som händer omkring dem, särskilt det som deras föräldrar gör.

Om dina barn ser dig bita på naglarna kommer de att ta efter. Därför är det första du behöver göra att själv undvika att bita på naglarna framför dina barn.

För det andra måste du också sluta bita på naglarna för att hjälpa ditt barn att övervinna detta beteende.

Men hur gör man? Vi föreslår att du ber ditt barn leka en lek med dig. Den som får syn på den andra när han eller hon biter på naglarna gör en specifik gest till den andra som en påminnelse om att sluta.

På det sättet tar barnet mer ansvar för sina handlingar och får en känsla av att han eller hon samarbetar med sina föräldrar. När barnet ser sina föräldrar övervinna sina dåliga vanor kommer han eller hon dessutom sannolikt att göra detsamma.

Distrahera ditt barn

Som föräldrar tillbringar vi många timmar med att observera vad våra barn gör. Det innebär att du kan stoppa nagelbitningen i sin linda innan det blir en ovana.

För att göra det kan du föreslå en aktivitet som kräver att ditt barn använder sina händerna så snart du ser honom eller henne med fingrarna i munnen, till exempel måla, rita, sätta ihop ett pussel, bygga ett torn, leka med dockor osv.

Använd den aktivitet som ditt barn gillar bäst och som är nära till hands så att händerna får annat att göra så snart som möjligt.

barn som biter på naglarna

Visa ditt barn dina naglar

Om du själv inte biter på naglarna, förklara det för ditt barn och visa upp dina händer. Det hjälper honom eller henne att se fördelarna med att ha starka, friska naglar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.