Gå ner i vikt efter 40: en utmaning som du kan klara

Gå ner i vikt efter 40: en utmaning som du kan klara

Senaste uppdateringen: 09 oktober, 2018

När du kommer upp i fyrtioårsåldern, går din kropp igenom vissa förändringar och bränner färre kalorier. Upptäck hemligheterna bakom att gå ner i vikt efter 40 i den här artikeln.

Här kommer vi att berätta allt du behöver veta om att gå ner i vikt efter 40, vilket kräver tålamod och beslutsamhet.

Våra kroppar förändras med åren. En sådan förändring som många människor upplever är att det blir mycket svårare att gå ner i vikt. Det här betyder dock inte att en viktnedgång blir omöjlig.

Är det möjligt att gå ner i vikt efter 40?

Självklart är det möjligt. Men vikten kanske inte faller som den gjorde när du var i 20-årsåldern.

När vi är unga vuxna, har vi mer tid och energi att ägna åt fysiskt ansträngande aktiviteter, och vår metabolism tenderar att vara snabbare.

Men det betyder inte att det är dags att ge upp. Det finns tips och tricks som hjälper dig att gå ner i vikt efter 40.

Dessutom – att uppnå en hälsosam vikt i 40-årsåldern har vissa specifika fördelar. Låt oss ta en titt på varför.

Fyra anledningar till att gå ner i vikt efter 40

 • Den viktigaste anledningen är sarkopeni. Har du hört talas om det? Det betyder att vi successivt förlorar muskelmassa när vi åldras. Att undvika en stillasittande livsstil hjälper till att minimera detta, tillsammans med andra fördelar för din fysiska och mentala hälsa.
Fysisk aktivitet utomhus är ett sätt att gå ner i vikt efter 40.
 • Övervikt begränsar kroppens produktion av testosteron. Det här hormonet skyddar mot viktuppgång genom att hindra fettlagring. När vi går upp i vikt, kommer fettet att vinna slaget och vi slutar producera tillräckligt av det här hormonet.
 • Det är en utmärkt anledning att fortsätta vara aktiv. När vi kommer upp i 40-årsåldern, slutar många av oss att bry sig så mycket om sitt fysiska utseende. Men att hålla sig aktiv handlar inte bara om utseende – det handlar om hälsa. Så hoppa inte över din dagliga promenad. Testa också andra aktiviteter, som danslektioner eller simning.
 • Personer som har en hälsosam vikt efter 40 löper mindre risk att drabbas av tjocktarmscancer, matsmältningsbesvär, magsmärtor och andra relaterade problem.

Fördelar med att gå ner i vikt efter 40

Att går ner i vikt efter 40 har många fördelar. Här är några av dem:

 1. Din ämnesomsättning kommer gradvis att öka. Det betyder att du kommer att kunna bränna mer fett.
 2. Du kommer att hålla ditt matsmältningssystem hälsosamt.
 3. Det blir mindre tryck på dina luftvägar, vilket betyder att du andas lättare och inte blir så andfådd.
 4. Det förbättrar sömnen.
 5. Din självkänsla och ditt självförtroende förbättras.
 6. Du förändrar och förbättrar din livsstil, och gör mer hälsosamma val.
 7. Du blir mer nöjd med din figur.
 8. Du minskar din risk för att drabbas av många sjukdomar.
 9. Du förbättrar dina matvanor.
Att cykla är ett bra sätt att gå ner i vikt efter 40.

Hur du går ner i vikt efter 40

Även om det är en utmaning att gå ner i  vikt efter 40, så är det inte omöjligt. Om du följer de här råden, kommer du att se resultat.

 • Du kan göra det! Du måste övertyga dig själv om att det är möjligt. Förvänta dig inte att se resultat över en natt. Kom ihåg att viktnedgång är en process som sker gradvis, och att oro kan hålla dig tillbaka.
 • Se till att få regelbunden motion. Om det är svårt att hinna gå till gymmet – leta efter andra alternativ. Det finns många möjligheter att motionera utomhus, så leta efter det som passar dina behov och förmågor.
 • Hoppa inte över måltider. Se till att äta frukost, lunch och middag regelbundet och vid samma tider varje dag. Nyttiga mellanmål kan också hjälpa till att kontrollera hungern och minska sötsuget. På så sätt kan du undvika att äta för mycket åt gången.
Frukt är ett bra mellanmål för att gå ner i vikt efter 40.
 • Prata med en dietist. Vem är bättre lämpad att tala om för dig hur många kalorier du ska äta för att gå ner i vikt? Om du vill, så kan dietisten också hjälpa dig med att lägga upp en personlig måltidsplan som fungerar för din ämnesomsättning.
 • Slutligen, se till att få tillräckligt med sömn. Tro det eller ej, sömn hjälper dig att förnya din energi för ännu en händelserik dag. Men använd inte det här som en ursäkt för att lata dig heller: både brist på sömn och för mycket sömn kan bidra till att man går upp i vikt.

Personer som har en hälsosam vikt efter 40 löper mindre risk att drabbas av tjocktarmscancer, matsmältningsbesvär, magsmärtor och andra relaterade problem.

Några avslutande ord

Framförallt, kom ihåg att en viktnedgång efter 40 är ett sätt att bibehålla en hälsosam livsstil.

En hälsosam vikt bidrar till att skydda dig mot sjukdomar relaterade till kolesterol och blodcirkulation, och kan också hjälpa till med att avvärja psykologiska sjukdomar som depression.

Det finns många olika aktiviteter som kan hjälpa dig tappa kilona. Hitta den du tycker bäst om, och omvandla den här utmaningen till en hobby!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
 • O’Keefe SJD., Diet, microorganisms and theit metabolites, and colon cancer. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2016. 13 (12): 691-706.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.