Återgå till hälsosamma matvanor efter jul och nyår
När julen är över måste vi gradvis gå tillbaka till mer hälsosamma matvanor. Även om vi försöker äta mindre både före och efter högtiderna så är det svårt att återgå till det normala efter så många godsaker och stora måltider. Här kommer vi att ge dig några tips på hur man kan lyckas.
Först och främst måste alla godisrester bort, de fungerar utmärkt som gåvor. Om du har alltför mycket, kom ihåg att köpa mindre nästa gång. Dessutom finns det ingen anledning att bunkra upp socker och sötsaker som om världen är på väg att gå under.
Återgå till hälsosamma matvanor efter jul och nyår
Drick vatten och infusioner
Har du haft problem med matsmältningen under julen? Grunden till det kan ligga i allt skålande och glasen med vin och öl du inte kunde tacka nej till.
Nu är det dags att ersätta alla dessa drycker med vatten, den viktigaste drycken för att vår kropp ska fungera korrekt. Försök att dricka 1,5 liter vatten per dag. Kom dessutom ihåg att frukt och grönsaker innehåller stora mängder vatten. Så om de är en del av dina matvanor kanske du möter ditt vattenbehov tidigare.
Ett annat bra val är varma infusioner. Du kan använda aromatiska örter och kryddor, som kanel, mynta, citron eller apelsinskal.
Gör soppor och puréer
Dessa hjälper dig att förbättra din matsmältning och är idealiska mot kyla. Köp några grönsaker och koka dem. Du kan också inkludera en bit kyckling för att förbättra smak och näringsinnehåll.
När allt är klart, mal grönsakerna och tillsätt potatis (om soppan är för tunn). Sedan kan du lägga till olivolja, frön och hackade ägg, så får du en puré redo att avnjutas. Soppan hjälper dig att återfukta kroppen samtidigt som du eliminera vätskeansamlingar.
Lägg till grönsaker till alla dina måltider: nyckeln till att återgå till dina hälsosamma matvanor
Eftersom de är nyckeln till en hälsosam måltid kan det vara bra om grönsaker är dess huvudkomponent, och du bör äta minst 300 gram av dem. Dessutom har de ett lågt kaloriinnehåll men innehåller mycket vatten, fibrer, vitaminer och antioxidanter. Det är också bra om du kombinerar 2 eller 3 olika färger av grönsaker.
Dessutom kan du kombinera grönsaker med alla möjliga sorters proteinbaser, som baljväxter, kött eller fisk. Du kan krydda dem med örter och kryddor eller woka dem med nötter. Du kan tillaga dem som du föredrar: i ugnen, råa, i en gryta eller som puré. Vi rekommenderar att skära dem i stavar eller en rund form och sedan bryna dem i ugnen i 20 minuter.
Ät frukt
Oavsett hur gammal du är eller vilken tid det är under dagen bör du alltid stoppa hungern genom att äta frukt. Det ska vara hela frukter och minst två normalstora om dagen. Faktum är att tugga är betydligt nyttigare än att dricka juice. På det sättet kommer fibern i frukten att få kroppen att absorbera det naturliga sockret långsammare samt förse dig med en mättnadskänsla.
Att skära frukt i tärningar eller skivor och lägga till kanel är en mycket bra idé. Du kan också grilla dem för att öka smak och saftighet.
Lägg till proteiner till alla dina måltider
Det handlar inte om kvantitet, det handlar om kvalitet. Det är bäst att välja fisk, ägg eller magert kött, som kyckling-, fläsk- eller nötfilé. Baljväxter kan nyttjas som vegetariska proteinalternativ. Proteiner är väldigt tillfredsställande näringsämnen, så de bör förekomma i varje måltid. Dessutom är de bra för dina muskler, så om du tränar regelbundet är de verkligen nödvändiga.
Du kan tillaga dem i ugnen, i en gryta, woka, etc. Och kom ihåg att använda extra jungfruolivolja.
Sammanfattningsvis bör du äta nyttig mat hela dagen och komma ihåg alla tips vi just gav dig. Det viktiga är att ha hälsosamma matvanor som baseras på just dina behov, din livsstil, ditt sociala liv, din familj och ditt arbete.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Agencia de Salud Pública de Cataluña. (2019) Pequeños cambios para comer mejor. Barcelona: editado por la Agencia de Salud Pública de Cataluña.
- Aitor Sánchez. (2018) Mi dieta ya no cojea. España: 1ªed. Paidós.
- Carlos Casabona. (2016) Tú eliges lo que comes. España: 1ª ed. Paidós.