8 tips för att förebygga stress hos barn
När man ser till de krav som det moderna samhället ställer är det viktigt att vidta åtgärder för att förebygga stress hos barn. Skolarbete, livet hemma och trycket för att anpassa sig till samhällets standarder kan alla få barn att uppleva stress.
Därför måste föräldrarna lära barn att agera självständigt inför dessa situationer. Det är faktiskt en av de viktigaste uppgifterna som dagens föräldrar har framför sig.
Om du märker plötsliga humör- eller beteendemässiga förändringar kan ditt barn försöka kräva särskild uppmärksamhet. Symtom som till exempel irritabilitet, ångest och till och med oförklarliga fysiska symtom är alla indikationer på stress.
Detta tillstånd uppenbarar sig också genom sömnstörning, brist på aptit och brist på motivation. Med dessa symtom som grund har vi kommit fram till att du bör praktisera följande strategier som ett sätt att förebygga stress hos dina barn.
Vad bör man göra för att förebygga stress hos barn?
1. Du kan förebygga stress genom att sakta ner och minska pressen i din dagliga rutin
Barn som alltid är på språng har aldrig tid att ta det lugnt. Innan du tar dem till skolan på morgonen, se till att ge dem den tid de behöver för att lugnt kunna göra sig redo.
Att börja dagen med att skrika, tjata och glömma bort saker är inte början på en avslappnande dag. När du kvällen innan ser till så att allting är redo för nästa dag, kommer det bli mycket lättare att få morgonen att gå smidigare.
2. Ha en dialog med dina barn när du har chansen
Det är viktigt att veta om det finns något i dina barns liv som tynger ner dem. Fråga dem om allt går bra i skolan och uteslut möjligheten att de är offer för mobbning. Var uppmärksam på röda flaggor.
Naturligtvis kan du inte lösa alla problem för dina barn, och du bör inte heller försöka. Men du kan styra dem och hjälpa dem att reagera på ett lämpligt sätt.
3. Begränsa deltagande i fritidsaktiviteter
Det finns en växande tendens bland föräldrar att skriva in sina barn på en mängd olika kultur- och sportaktiviteter. Och även om det är grundläggande att kultivera intressen och talanger, är det viktigt att ge dem tid att bara vara barn.
Gör vad du kan för att behålla antalet ansvarsområden och åtaganden som de har utan att det blir överväldigande eller skadligt.
4. Du bör vara en god förebild för att förebygga stress hos dina barn
Som vi har sagt många gånger är det bästa sättet att utbilda barn att föregå med gott exempel. Om du vill att dina barn ska lära sig att reagera på ett hälsosamt sätt i situationer som sätter dem på prov, är det därför bäst att du gör detsamma själv.
Dra nytta av svårigheter för att ge dina barn ett öppet och optimistiskt perspektiv när det gäller deras problem.
5. Lär dem en hälsosam sömnrutin
Barn som får tillräckligt med sömn och vila är mindre benägna att drabbas av stress. Dessutom är de bättre beredda att behandla informationen som de stöter på i skolan.
6. Begränsa barnens användning av teknik
Barn som spenderar timmar framför en skärm löper högre risk att drabbas av stress. Bjud in dem att göra saker utomhus istället för att spendera tid på teknologi som till exempel TV, surfplattor, mobiltelefoner osv. Det finns inget mer avslappnande för dina små än att spendera kvalitetstid med familjen.
7. Förebygg stress genom att lära ut andningstekniker
Det är aldrig för tidigt för barn att engagera sig i yoga eller mindfulness, särskilt som ett sätt att förebygga stress. Dessa aktiviteter hjälper dina små att uppnå ett lugnt tillstånd. Du kan börja med något så enkelt som att lära dem att utföra lite djup andning för att balansera sina känslor.
8. Utför någon form av fysisk aktivitet med dina barn
Stress gör så att våra muskler spänner sig, och det är inte något som bara händer för vuxna. Barn måste också kanalisera sin energi på ett hälsosamt sätt som sätter både kropp och sinne i harmoni. Att bara ta en promenad utomhus, gå och cykla eller spela boll kan hjälpa till att minska stressen hos barn.
Att identifiera plötsliga beteendeförändringar hos dina barn är mycket viktigt. Om dina barns beteenden avviker från deras vanliga sätt att bete sig, bör du därför inte tveka att söka professionell hjälp. Skolrådgivare och psykologer kan hjälpa och stödja din familj i processen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gorsuch, R.L.; KEY, M.K. (1974). Abnormalities of pregnancy as a function of anxiety and life stress. Psychosom. Med. 36: 352-372.
- Corraliza, J. A. y Collazo, S. (2011).“La naturaleza cercana como moderadora del estrés infantil”, Psicothema,Vol. 23, no 2, págs. 221-226.
- Orlandini A. (1999). El estrés, qué es y cómo evitarlo.México: FCE.
- Pérez, V. M. O. (1912). El estrés en la infancia: estudio de una muestra de escolares de la zona sur de Madrid capital. Revista Iberoamericana de Educación, (59/2). http://revistarayuela.ednica.org.mx/sites/default/files/5305Mnez-Otero.pdf
- Trianes, M. V. (2002). Estrés en la infancia. Madrid: Narcea.
- Trianes Torres, M. V., Mena, M. J. B., Fernández-Baena, F. J., Escobar Espejo, M., & Maldonado Montero, E. F. (2012). Evaluación y tratamiento del estrés cotidiano en la infancia. Papeles del psicólogo, 33(1).
- Vega Valero, C. Z., González Betanzos, F., Anguiano Serrano, S., Nava Quiroz, C., & Soria Trujano, R. (2009). Habilidades sociales y estrés infantil. Journal of Behavior, Health & Social Issues, 1(1).