De sex bästa livsmedlen för ditt barns hjärna

Näring, speciellt i en fas av ständig utveckling som barndomen, borde baseras på alla aspekter av tillväxt. Med andra ord borde barns kost baseras inte bara på fördelarna för kroppen utan också för den kognitiva funktionen.
De sex bästa livsmedlen för ditt barns hjärna

Senaste uppdateringen: 27 augusti, 2018

Maten ditt barn äter tillhandahåller inte enbart näringsämnen för dess fysiska tillväxt. Visste du att vissa livsmedel också har en kapacitet att stärka utvecklingen av ditt barns hjärna?

Vi vet alla att mjölk och andra mejeriprodukter är bra för våra ben. Det är också allmänt känt att frukt och grönsaker hjälper oss att växa och hålla oss friska.

Men vet du vilka livsmedel som är fördelaktiga för hjärnans utveckling och för att underlätta de mentala processerna? Om du inte har en aning, oroa dig inte… du är inte ensam!

Det innebär inte att det finns magiska recept som kommer förvandla din dotter eller son till en framtida Einstein. Men ja, det finns livsmedel som erbjuder ansenliga fördelar för det optimala mognandet av ditt barns hjärna.

Nedan hittar du en lista över de bästa livsmedlen för ditt barns hjärna.

6 utmärkta livsmedel för ditt barns hjärna

Minne, koncentration och inlärning är alla fördelar ditt barn kan få från vissa livsmedel. Ditt barn skördar inte fördelarna enbart under barndomen utan även innan det föds.

Det betyder att en ordentligt kost under graviditeten kan stärka ditt barns kognitiva utveckling.

De mest välgörande livsmedlen för ett barns hjärna är:

1. Fet fisk

Med fet fisk menar vi t.ex. sardiner, röd multe, tonfisk, lax, svärdfisk, piggvar, makrill, ansjovis, havsbrax, ål, öring, karp, småhaj och nejonöga.

De innehåller viktiga mängder omega-3, en naturlig olja som bygger cellmembranen i hjärnan.

Faktum är att nästan 60 procent av nervsystemet utgörs av lipider. Därför är fet fisk ett utmärkt sätt att nära våra små.

De 6 bästa födoämnena för ditt barns hjärna

2. Pasta

Som vi vet erbjuder kolhydrater energi åt våra kroppar. Vi har en tendens att tro att denna energi används till vår fysiska ansträngning, men kolhydrater tillhandahåller också energi till våra hjärnor. 

Faktum är att våra hjärnor konsumerar 20% av våra dagliga energiresurser.

Din kropp absorberar kolhydrater – såsom pasta – väldigt långsamt. Det ger kroppen konstant tillgång till glukos som bränsle åt hjärnan. Vi rekommenderar att äta pasta under dagen.

Detsamma gäller sädesslag, som också är kolhydrater; det är en god idé för ditt barn att äta det till frukost. Det ger dina barn en bra start på dagen efter den nattlånga fastan.

3. Äggula

Äggulans största förmån är att den innehåller kolin som är associerat med B-vitaminer. Det skapar myelin, en substans som täcker föreningen mellan neuronerna, så kallade neurotransmittorer.

Kolin kan också hittas i bladgrönsaker, som är av stor vikt för barnet när hjärnans kopplingar formas.

Självklart är det viktigt att välja en varierad kost innehållande kolin (lever, brysselkål, broccoli, solrosfrön och jordnötter, till exempel) och att inte enbart förlita sig på ägg.

4. Grönsaker och rött kött

Varför har vi grönsaker och rött kött i samma kategori? Det är för att båda innehåller samma fundamentala näringsämnen.

Å ena sidan tillhandahåller de båda kroppen med protein, som är väldigt viktigt för formationen av vävnad i kroppen.

Inte alla protein innehåller essentiella aminosyror, vilket är de som kontribuerar särskilt till det centrala nervsystemet. Därför är det bäst att vara noggrann med att ge ditt barn ett varierat proteinintag.

Samtidigt erbjuder både grönsaker och kött en signifikativ mängd järn, som främjar upptaget av syre som transporteras till hjärnan via blodet.

Ett balanserat järnintag hjälper till att förebygga koncentrationssvårigheter, utbrändhet och trötthet i största allmänhet.

“Minne, koncentration och inlärning drar alla fördel av de näringsämnen som finns i vissa livsmedel.”

5. Socker

Du frågar dig förmodligen hur socker kan vara med på listan över livsmedel som är bra för ditt barns hjärna? Socker är nyckeln till stimulation av hjärnan och för att h ålla den aktiv.

Intaget måste dock begränsas. En överdriven mängd socker i ditt barns kost kan skada hans eller hennes kropp och sätta ditt barn i riskzonen för sjukdomar som diabetes.

en daglig dos av en frukt eller två kommer att ha en positiv effekt på ditt barns hjärnas utveckling. Vi rekommenderar bananer i synnerhet, de är speciellt bra på att förbättra hjärnans funktioner.

På samma gång har en måttlig mängd choklad eller kakao i ditt barns kost positiva effekter på ditt barns humör och hjärna.

De 6 bästa födoämnena för ditt barns hjärna

6. Mejeriprodukter

Självklart är yoghurt, mjölk och ost ett måste. De innehåller höga halter av kalcium, som är viktigt för regleringen av nervfunktioner.

Det är också viktigt när det kommer till att reducera trycket i artärerna, som tar en tendens att stiga när vi är stressade eller mentalt trötta.

Kalcium spelar en nyckelroll i sändningen av nervimpulser. Det återfinns inte bara i mejeriprodukter, som är den huvudsakliga källan, utan också i nötter, grönsaker och frukt.

Samtidigt erbjuder vissa mejeriprodukter såsom grekisk yoghurt hälsosamt fett, vars nyttoeffekt liknar de hos fet fisk.

Sammanfattningsvis är en ordentlig kost en fundamental del av ett barns utveckling. Det främjar inte enbart barnets fysiska utveckling, utan också de mentala funktionerna.

Ta hänsyn till det och inkludera ovanstående livsmedel i barnets kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Asociación Española de Pediatría. Nuevas recomendaciones de consumo de pescado de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Enero 2020.
  • Benton D. The influence of children’s diet on their cognition and behavior. European Journal of Nutrition. Agosto 2008. 47 (Suppl 3): 25-37.
  • Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Desarrollo temprano del cerebro y salud. U. S. Department of Health and Human Services. Febrero 2021.
  • Cooper RE., Tye C., Kuntsi J., Vassos E., Ahserson P., Omega 3 polyunsaturated fatty acid supplementation and cognition: a systematic review and meta analysis. J Psychopharmacol, 2015. 29 (7): 753-63.
  • Ekstrand B, Scheers N, et al. Brain foods – The role of diet in brain performance and health. Nutrition Reviews. Junio 2021. 79 (6): 693-708.
  • Hein S, Whyte R, et al. Systematic review of the effects of blueberry on cognitive performance as we age. The Journals of Gerontology. Junio 2019. 74 (7): 984-995.
  • Hirsch L. El cerebro y el sistema nervioso. Nemours Children’s Health. Mayo 2019.
  • McIsaac J-L, Kirk S. F, et al. The association between health behaviours and academic performance in Canadian Elementary school students: a cross-sectional study. Environmental Research and Public Health. Noviembre 2015. 12 (11): 14857-14871.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.