Användning av icke-hormonella preventivmedel

I vissa fall rekommenderas icke-hormonella preventivmedel, men även om de verkar säkra kan de medföra vissa risker.
Användning av icke-hormonella preventivmedel

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2020

Visste du att det finns icke-hormonella preventivmedel? Om din läkare har rekommenderat att du använder det, eller om du helt enkelt är nyfiken, läs vidare. Vi berättar allt du behöver veta.

Vad är icke-hormonella preventivmedel?

Icke-hormonella preventivmedel förhindrar att ägget blir befruktat av sperman utan att påverka den kvinnliga menscykeln.

Det innebär att icke-hormonella preventivmedel är mindre invasiva för den kvinnliga kroppen.

Det är ett välkänt faktum att 62% av kvinnor mellan 15-44 år använder någon form av preventivmedel. De populäraste metoderna är:

  • P-piller (hormonell metod)
  • Kondomer (icke-hormonella) – för både män och kvinnor
  • Naturlig familjeplanering och kirurgiska metoder, som inte involverar hormon

Hur fungerar icke-hormonella preventivmedel?

Preventivmedel fungerar vanligtvis som en barriär som förhindrar kontakt mellan ägget och sperma. Denna barriär kan ta många former och förstärks ibland med hjälp av spermiedödande medel.

Ett annat sätt att undvika graviditet är med naturliga familjeplaneringsmetoder där paret undviker samlag i enlighet med kvinnans menscykel, till exempel med s k “säkra perioder”, avbrutet samlag eller Billingsmetoden.

Kirurgiska metoder är dock mer effektiva och är dessutom permanenta.

De kan vara väldigt effektiva, men icke-hormonella preventivmedel har också några nackdelar. Vi kommer här att förklara fördelarna och nackdelarna med icke-hormonella preventivmedel.

Typer, fördelar och nackdelar med icke-hormonella preventivmedel

Kondom i förpackning.

Kondom

En kondom är ett latexhölje som förhindrar att spermien når livmodern. Den är 99% effektiv för att förhindra graviditet.

Den främsta fördelen, utöver att förhindra graviditet, är att den också skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Fördelarna har att göra med användningen. Till skillnad från andra permanenta metoder måste kondomen sättas på varje gång innan samlaget börjar och måste bytas ut så många gånger som det behövs.

P.g.a. kondomens material och design kan den lätt bli ineffektiv om den skadas.

Kvinnlig kondom

En femidom, eller kvinnlig kondom, består av en latexpåse som förhindrar att spermierna når ägget. Den skyddar också mot sexuellt överförbara sjukdomar. Man bör inte använda samma kondom flera gånger.

Nackdelarna med metoden inkluderar att det förekommer mycket felaktig information, samt att det finns mycket tabu i samhället rörande kvinnliga kondomer.

Den främsta nackdelen har att göra med att det är svårt att använda den. Det varierar dock från kvinna till kvinna.

Kondom för kvinnor.

Pessar

En pessar är en latexcirkel som placeras inuti vaginan innan samlaget. Den främsta fördelen är att den helt täcker livmoderhalsen.

Nackdelen är att den inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Den måste också sitta kvar flera timmar efter samlaget. Den anses bara riktigt effektiv då den kombineras med spermiedödande medel.

Kopparspiral

En kopparspiral är mer invasiv och permanent (varar 5 till 10 år). Den är gjord av plast och koppar och placeras inne i livmoderhalsen.

Den har i uppgift att attackera spermierna så att de inte kan nå ägget. Den utsöndrar också kopparpartiklar som gör att ägget inte befruktas.

En av de främsta fördelarna med den är att man kan placera den i livmoderhalsen och sedan låta den sitta där länge. Den har en effektivitet på mellan 97-99%. En nackdel är dock att den inte motverkar könssjukdomar.

Den innebär också en risk för kvinnor som vill bli mammor, eftersom den kan göra så att livmoderhalsen blir trängre, vilket kan ge fertilitetsproblem.

Manlig och kvinnlig sterilisering

Sterilisering är en kirurgisk process som fungerar som ett preventivmedel utan användning av hormon. För män är den kirurgiska proceduren känd som vasektomi, som är permanent och utförs för att spermierna inte ska kunna nå sädesvätskan.

Den främsta fördelen är att proceduren är väldigt effektiv, och den påverkar inte ejakuleringen eller sexlusten.

Kvinnlig sterilisering är när äggstockarna kirurgiskt isoleras från livmodern, vilket gör att äggen inte kan nå den. Proceduren är effektiv till 99%. Man kan också göra ingrepp för att få tillbaka fertiliteten vid ett senare tillfälle.

Olika typer av preventivmedel.

Ett annat alternativ: Naturlig familjeplanering

Naturlig familjeplanering involverar varken användningen av artificiella hormon eller någon speciell produkt eller något kirurgiskt ingrepp.

Familjeplanering innebär att man planerar den sexuella aktiviteten i enlighet med menscykelns olika stadier.

Syftet med naturlig familjeplanering är att undvika att ha sex under de fertila dagarna. Det är bara en effektiv metod då kvinnan har en regelbunden menscykel. Den kan dock vara väldigt riskabel och oprecis p.g.a. naturliga anledningar.

Utöver “säkra perioder” finns det även andra typer av naturlig familjeplanering:

  • Avbrutet samlag (ejakulering utanför vaginan)
  • Billingsmetoden
  • Amning (om en kvinna ammar sitt barn kan hon undvika att få ägglossning i upp till sex månader)

Inga av dessa metoder anses vara speciellt effektiva.

Icke-hormonella preventivmedel uppfyller samma funktion, och tar samtidigt hand om andra hälsoaspekter. De är dock inte alltid lika effektiva som hormonella metoder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.