11 orsaker till smärta under sex

Det finns flera faktorer som kan orsaka smärta under sex. Låt oss ta en närmare titt på vilka de är.
11 orsaker till smärta under sex
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 augusti, 2020

Smärta under sex kan stå i vägen för ett tillfredsställande sexliv och ett hälsosamt förhållande. För det mesta påverkar känslan vulvan och andra delar runt ingången till vagina. Emellertid kan smärta också uppstå i nedre delen av ryggen, bäckenområdet, livmodern och urinblåsan.

Om denna obehagliga upplevelse inte bara är tillfällig finns det en stor sannolikhet att kvinnan kommer att tappa all lust och sexuell entusiasm. Hennes libido kan också börja minska eftersom hennes kropp kommer att börja associera sexuella aktiviteter med smärta och obehag.

11 orsaker till smärta under sex

Här nedan ska vi titta närmare på 11 biologiska/psykologiska orsaker till smärta under sex.

1. Vaginit, eller slidkatarr

Vaginit, eller slidkatarr, är en inflammation i vulva, vagina eller i båda på en gång. Den orsakas av en svamp eller en bakterie. Den manifesterar sig genom onormala flytningar som avsevärt komplicerar genomförandet av den sexuella akten.

Om du lider av vaginit bör du definitivt gå till din gynekolog så snart som möjligt.

2. Hudproblem

Dermatologiska störningar som sår i vulkans känsliga hud är en av de vanligaste orsakerna till smärta under sex. Det är också möjligt att denna smärta beror på dermatit eller allergiska reaktioner orsakade av en pH-obalans i vaginans bakterieflora.

Man rekommenderar därför att kvinnor inte använder parfymerade tvålar och kommersiella glidmedel. Det är att föredra att bara använda rent vatten och naturliga glidmedel som kokosolja eller olivolja.

3. Vaginal torrhet

Det finns ingen specifik ålder kopplad till vaginal torrhet, det kan hända vem som helst och i vilken ålder som helst. Det är dock vanligare under och efter att kvinnan går genom klimakteriet eftersom hormonnivåerna då minskar avsevärt.

Denna hormonella obalans påverkar den naturliga balansen i slidan och ger irritationer som kan göra den sexuella handlingen mycket smärtsam. Man rekommenderar att kvinnan använder aloe vera för att lindra irritationen och jojobaolja eller kokosolja som glidmedel.

4. Skador vid samlag kan leda till till smärta under sex

Ibland uppstår vissa interna skador om vaginan tvingas utstå överdriven utvidgning. Nämnda skador kan ge svår smärta, vilket gör det nästan omöjligt att fortsätta att ha samlag.

Om du upplever ihållande smärta under sex och det orsakar andra symptom, tveka inte att konsultera en gynekolog så snart som möjligt.

5. Vaginism, eller slidkramp

Vaginism, eller slidkramp, är en sjukdom som kännetecknas av ofrivillig sammandragning av musklerna i bäckenbotten. Dessa sammandragningar gör penetration mycket svår, smärtsam och ibland omöjlig.

Detta är en psykisk störning av en kvinnas sexuella beteende som kan behandlas av en psykolog eller en sexolog, ofta bara på några få sessioner. Dessutom bör kvinnor som upplever detta också utföra specifika övningar för musklerna i bäckenbotten regelbundet.

Par i säng

6. Episiotomi

En episiotomi är ett kirurgiskt snitt som kan göras av läkaren under en förlossning för att underlätta födseln av barnet. Om detta snitt inte läker ihop helt kan det ge svår smärta under sex i månader efter förlossningen.

Läkare rekommenderar fysisk behandling, meditation och i mer extrema fall kirurgi för att komma tillrätta med detta tillstånd.

7. Latexallergi kan leda till smärta under sex

Vissa kvinnor är allergiska mot latex eller mot glidmedlet i kondomer. Detta orsakar outhärdlig klåda och rodnad och det leder till att samlag blir obehagligt och obekvämt.

8. Känslomässiga problem

God emotionell hälsa är viktigt för att kunna känna lust under den sexuella akten. Känslor som rädsla, skuld, skam eller stress kan hindra dig från att uppnå den avkoppling du behöver för att få en orgasm eller bara njuta av sex.

Allt detta kan göra att din libido minskar, vilket gör penetrationen mycket smärtsam. Emellertid kan smärtan också bero på att kvinnan inte är våt nog eller för lite glidmedel.

9. Relationsproblem

Brist på kommunikation eller otrohet kan ha en mycket negativ inverkan på parets sexuella liv, eftersom det kan påverka sexlusten. Alla dessa svårigheter är så framträdande i individen att hon inte kan göra annat än att tänka på dem. Detta gör det näst intill omöjligt att slappna av och njuta, vilket banar väg för ett smärtsamt samlag.

smärta under sex: par under täcke

10. Vissa läkemedel kan orsaka smärta under sex

P-piller, vissa antibiotika och smärtstillande medel kan ha biverkningar i form av en minskning i libido och en förändring i balansen i slidan.

11. Cystit

Cystit är en inflammation i urinblåsan. Vissa tror att det inte skulle ha något att göra med smärta under sex, men det kan faktiskt utgöra ett hinder för ett tillfredsställande och smärtfritt sexuellt liv. Det ständiga behovet av att kissa och smärtan det orsakar gör samlag omöjligt tills man får rätt behandling för det.

Det är viktigt att du söker gynekologisk hjälp om du tycker att den sexuella akten är mer obekväm än njutbar. Ett lyckligt och tillfredsställande sexliv är viktigt i en relation, så det är viktigt att dessa problem löses snabbt så att du kan fortsätta njuta av samlag. Var inte rädd för att prata med din partner eller din läkare om dina symptom!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.