Naturläkemedel mot morgonsjuka

Lider du regelbundet av morgonsjuka? Vi kommer att förklara vilka naturläkemedel mot morgonsjuka som kan förebygga eller minska dess obehag.
Naturläkemedel mot morgonsjuka

Senaste uppdateringen: 21 november, 2021

Många kvinnor lider av illamående vilket uppstår under den tidiga graviditeten, orsakar minskad livskvalitet och begränsar deras kostintag. Du behöver dock inte utveckla detta tillstånd för att uppleva gastrointestinala förändringar. Idag kommer vi att berätta om en serie naturläkemedel mot morgonsjuka. Många av dem har bevisat sin effektivitet i vetenskapliga studier, även om du måste kontrollera din individuella tolerans.

Naturläkemedel mot morgonsjuka

Här är några naturläkemedel mot morgonsjuka som du kan prova själv.

En kvinna som ser illamående ut med ena handen över munnen.

Ingefära

Ingefära är en rot som har många näringsegenskaper. Dess konsumtion är förknippad med en modulering av inflammatoriska tillstånd och en ökning av fettoxidation, vilket bidrar till viktminskning.

Dessutom är att äta ingefära på tom mage effektivt för att lugna illamående och förebygga kräkningar. Detta enligt en studie publicerad i Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Det är ett vanligt botemedel för patienter som behandlas med kemoterapi använder för att undvika gastrointestinala biverkningar.

Men kvinnor som regelbundet lider av morgonsjuka kan också dra nytta av detta botemedel. Allt de behöver göra är att äta en bit ingefära och vänta några minuter för att det ska uppnå effekt. Tänk dock på att du bör undvika denna teknik om du tar antikoagulantia.

Citron: ett effektivt naturläkemedel mot morgonsjuka

Citron är ett annat effektivt naturläkemedel för att behandla morgonsjuka. Bara doften av citrus kan räcka, även om det är bäst att pressa en del av saften i ett glas och späd ut juicen med vatten. Att dricka denna blandning ger positiva resultat.

Vissa experter rekommenderar att du använder ett aromaterapimedel baserat på kombinationen av citron och peppar. Kombinationen av de två dofterna har visat sig verka synergistisk vid behandling av morgonsjuka, enligt forskning publicerad i Iran Journal of Nursing and Midwifery Research.

Te, ett annat naturligt botemedel mot morgonsjuka

Näst på vår lista över naturläkemedel mot morgonsjuka och kräkningar är att dricka örtte som det första man gör på morgonen. Du kan till och med förbättra effekten genom att tillsätta lite kamomill eller mynta, eftersom båda elementen minskar gasproduktion och är fördelaktiga för matsmältningssystemet.

Kex

Detta är inte den bästa lösningen eftersom vi pratar om en mattyp som ofta utgörs av ultrabearbetade industriprodukter. Men i vissa fall kan det fungera för att lugna morgonsjuka.

Kex hjälper till genom att öka blodsockernivån, eftersom hypoglykemi är en av orsakerna till denna känsla av obehag. Dessutom påverkar deras natriuminnehåll också blodtrycket och ökar dess värde. Genom denna dubbelverkande effekt kan kvinnor uppleva en förbättring av sina symtom.

En kvinna som håller ett kex i ena handen och sin gravida mage i den andra.

Akupunktur

Även om vetenskapliga bevis är knappa, försäkrar akupunkturexperter oss att i klinisk praxis upplevs stora framsteg genom denna teknik. Genom att sätta in nålar för att stimulera nervändar kan specialister hjälpa dig att uppnå en effektiv minskning av ditt illamående.

Rådgör med din läkare om du lider av frekvent morgonsjuka

Trots de åtgärder som vi har diskuterat bör du notera att om du ofta lider av morgonsjuka kan det vara fördelaktigt att konsultera en läkare. De kommer att utföra en rad diagnostiska tester för att verifiera att det inte finns någon underliggande sjukdom som kan vara orsaken till problemet.

Annars är det bäst att starta en farmakologisk behandling för att undvika att uppleva denna känsla som det första du gör på morgonen.

Morgonsjuka, ett problem med en lösning

Som nämnts ovan finns det olika naturläkemedel med beprövade egenskaper som hjälper till att behandla morgonsjuka. Det är dock viktigt att uppmärksamma livsstilsvanor, eftersom de kan öka risken att drabbas av detta problem.

Att gå sent till sängs och vakna tidigt kan orsaka illamående oftare eller intensivare på grund av störningar i dygnsrytmen. Stressnivåer kan också påverka. Av denna anledning är det viktigt att förbättra dina vilovanor och försöka främja en hälsosam sovmiljö.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Marx W, Ried K, McCarthy AL, Vitetta L, Sali A, McKavanagh D, Isenring L. Ginger-Mechanism of action in chemotherapy-induced nausea and vomiting: A review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):141-146. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25848702/
  • Safajou F, Soltani N, Taghizadeh M, Amouzeshi Z, Sandrous M. The Effect of Combined Inhalation Aromatherapy with Lemon and Peppermint on Nausea and Vomiting of Pregnancy: A Double-Blind, Randomized Clinical Trial. Iran J Nurs Midwifery Res. 2020 Sep 1;25(5):401-406. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33344211/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.