Kan man rakpermanenta håret när man är gravid?

Undrar du om man kan rakpermanenta håret när man är gravid? Det är faktiskt bäst att vara försiktig, eftersom produkterna som används kan innehålla kemikalier som kan påverka fostret.
Kan man rakpermanenta håret när man är gravid?

Senaste uppdateringen: 13 oktober, 2019

Många blivande mammor undrar om det är möjligt att rakpermanenta håret under graviditeten. Vi kan berätta att det inte är en bra idé, särskilt under de första tre månaderna av graviditeten, då du måste vara extra försiktig för ditt barns skull.

De produkter som används för att rakpermanenta håret kan vara mycket giftiga på grund av de höga halterna av särskilt formaldehyd. Därför måste du vara medveten om att det kan skada din bebis utveckling.

Det finns nästan alltid konsekvenser av den här typen av hårbehandling, och de är ännu mer påtagliga när man är gravid. Keratinbehandlingar återfuktar och ger håret näring på djupet, men ibland är det inte bra att använda dem under graviditeten.

Om din keratinbehandling inte innehåller några skadliga kemikalier kan du fortsätta använda den. Men du måste vara helt säker. Det är faktiskt mycket vanligt att se formaldehyd i vanliga hårprodukter.

Formalin, som är en lösning av formaldehyd i vatten, är en cancerframkallande kemikalie och den är förbjuden att använda på gravida kvinnor. De flesta rakpermanenter och närande behandlingar innehåller formalin. Därför är det viktigt att se till att din frisör inte använder några produkter med denna skadliga ingrediens när du är gravid.

Även om du bör fråga din barnmorska för att vara säker rekommenderar vi inte att kvinnor rakpermanentar håret under graviditeten, särskilt under de första tre månaderna. Det är bäst att undvika alla skadliga procedurer som inte är helt nödvändiga.

Kan man rakpermanenta håret när man är gravid?

Om du vill göra en japansk rakpermanent för att platta till håret, kom ihåg att behandlingen innehåller kemikalier som ammoniak. Vi avråder även från att permanenta håret lockigt. Vätskorna som används är lika skadliga för fostret.

Du bör undvika att rakpermanenta håret under graviditeten eftersom de flesta produkter innehåller formaldehyd, ett ämne som är skadligt för ditt barns utveckling och hälsa.

Formaldehyd är en mycket giftig produkt som kan irritera och skada dina andningsorgan, ögon och din allmänna hälsa.

kvinna tvättar håret i duschen
Kort sagt är det bäst att kvinnor inte rakpermanentar håret under graviditeten. Det är också bra att undvika andra kemiska behandlingar eller hårinpackningar med starka kemikalier. Du kan välja andra alternativ, till exempel naturliga pigment eller växtbaserade produkter. Dessa innehåller inte giftiga kemikalier.

Akta dig för hårfärger

Läkare rekommenderar att gravida kvinnor inte använder vanliga hårfärger. De ska inte täcka huvudet helt eller nå ner till hårbotten. Det beror på att färgämnena innehåller kemiska komponenter, som anilin, vilket kan påverka ditt barns utveckling.

Om du får i dig kemikalien genom munnen, andas in den eller kommer i kontakt med den med huden kan det skada ditt hemoglobin, det protein i blodet som är ansvarigt för att transportera syre till olika delar av kroppen, inklusive ditt växande foster.

Dessutom utvecklar vissa kvinnor allergier mot vissa kemikalier under graviditeten. Du måste du vara uppmärksam och i så fall kontakta din läkare och frisör.

“Vi rekommenderar inte att kvinnor rakpermanentar håret under graviditeten, särskilt under första trimestern. Det är bäst att undvika alla skadliga procedurer som inte är helt nödvändiga.”

Vad ditt hår behöver under graviditeten

Under graviditeten och under tiden du ammar växer ditt hår mer än vanligt eftersom östrogen och progesteron stimulerar hårväxten.

När din kropp återgår till det normala, vanligtvis 12 veckor efter förlossningen eller efter att du slutat amma, behöver ditt hår tid att återhämta sig. Överflödigt hår faller av, och ditt hår går tillbaka till sitt ursprungliga utseende.

Med det sagt är det viktigt att du tar hand om ditt hår innan, under och efter graviditeten. Det innebär i grunden att du tvättar det med schampo och använder balsam efteråt. Om du har torrt hår, använd också en fuktgivande inpackning med naturliga ingredienser en gång i veckan.

kvinna med hårborste tittar förfärat på tappade hårstrån
Du kan även stimulera kapillärcirkulationen med massage. Om du märker att ditt hår minskar i volym efter förlossningen kan du använda specifika produkter för att ge ditt hår mer volym.

Medan du anpassar dig till din nya roll som mamma är nervositet och stress inte ovanligt. Tyvärr är det ytterligare något som bidrar till håravfall, men oroa dig inte – det är bara en kort fas i ditt liv.

Om du funderar på att använda en behandling för att förhindra håravfall bör du först konsultera din läkare. Behandlingen kan innehålla ämnen som skadar ditt barn.

Det bästa du kan göra är att sluta använda alla former av hårbehandlingar under graviditeten eller tills du har ammat färdigt för att vara på den säkra sidan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Amiri A., Pryor E., Rice M., Downs C., Turner A., & Fanucchi M. (2015). Formaldehyde exposure during pregnancy. MCN. The American Journal of Maternal Child Nursing40(3), 180–185. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25919211/
  • Caro R., & Fast J. (2020). Pregnancy myths and practical tips. American Family Physician102(7), 420–426. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32996758/
  • Couto A., Ferreira J., Rosa C., Pombo-de-Oliveira M., Koifman S., & Brazilian Collaborative Study Group of Infant Acute Leukemia. (2013). Pregnancy, maternal exposure to hair dyes and hair straightening cosmetics, and early age leukemia. Chemico-Biological Interactions205(1), 46–52. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23747844/
  • Fox N. (2018). Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo: Verdades y mitos. Maternal-Fetal Medicine Associates, 131:713–21. Recuperado de:  https://journals.lww.com/greenjournal/Documents/Apr2018_Translation_Fox.pdf 
  • Guerrero A., Medina K., Kahn M., & Guerrero M. (2009). Utilidad y seguridad del 17-alfa-estradiol 0, 025 por ciento versus minoxidil 2 por ciento en el tratamiento de la alopecia androgenética. Rev. chil. dermatol, 21–25. Recuperado de: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-525459
  • Matos, T. (2015). Cuidados del Embarazo: Maternidad y Salud. Maternidad y Salud. Recuperado de: https://books.google.es/books?id=oPa1BgAAQBAJ&dq=Se+cae+el+exceso+de+cabello+y+el+pelo+recupera+su+aspecto+original+embarazo&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.