Är det säkert att dricka svart te under graviditeten?

Te kan inkluderas i kosten under graviditeten, dock i måttliga mängder för att inte påverka fostret. Läs mer i den här artikeln.
Är det säkert att dricka svart te under graviditeten?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 14 februari, 2023

Under graviditeten är det viktigt att optimera kosten för att förhindra brist på viktiga näringsämnen vilket kan påverka fostrets utveckling negativt. Det är också viktigt att undvika konsumtion av giftiga ämnen, dessa kan passera till barnet genom moderkakan vilket kan orsaka förändringar i barnets hälsotillstånd. Dessutom är ett stort antal olika infusioner begränsade under denna period. Med detta i åtanke vill vi ta upp huruvida man kan dricka svart te under graviditeten.

Det är tydligt att örtdrycker kan påverka oss på farmakologisk nivå. Av denna anledning är det viktigt att konsultera en läkare innan de konsumeras. Främst om du tar någon medicin eller om du befinner dig i en speciell situation, till exempel en pågående graviditet. På så sätt minimeras riskerna och fördelarna kan utnyttjas maximalt.

Konsumtionen av te under graviditeten

Det är viktigt att vara medveten om en sak: Under graviditeten är det bättre att begränsa eller till och med helt eliminera konsumtionen av koffein och dess motsvarighet från andra livsmedel (som till exempel tein). Annars kan ämnet faktiskt öka förekomsten av missfall. Fostrets utveckling kan också påverkas negativt, särskilt när det gäller det centrala nervsystemet. Detta betyder inte att koffein är skadligt i alla sammanhang. I själva verket är det ett ämne med flera positiva egenskaper så länge som det konsumeras utanför graviditeten.

Problematiken uppstår på grund av att teplantan (Camellia sinensis) innehåller en hög koncentration av alkaloider. Det är inte exakt koffein som den innehåller, utan tein, ett mycket liknande ämne. Faktum är att närvaron av detta element i svart te är betydligt högre än den som finns vissa andra typer av te, såsom grönt te. Av denna anledning bör särskild försiktighet iakttas med avseende på dess konsumtion.

Experter rekommenderar att du inte får i dig mer än 200 milligram koffein per dag under graviditeten. En kopp svart te har cirka 50 milligram av ämnet, så det är säkert att inkludera det i kosten för gravida kvinnor. Mängden bör dock inte överskridas för att undvika onödiga risker.

En gravid kvinna som dricker svart te.
Konsumtionen av svart te ger fördelar, även under graviditeten, förutsatt att rätt mängd konsumeras. Det är bäst att inte överskrida mer än en kopp om dagen.

Fördelarna med svart te

Svart te är, liksom många andra infusioner, en dryck som har flera hälsofördelar. Nedan berättar vi om några av dem.

Förbättrar matsmältningen

Svart te kan förbättra matsmältningen genom att minska förekomsten av obehag i tarmen, vilket är typiskt för graviditetsperioden. Koffein har också en stimulerande effekt på genomförseln, det bekämpar alltså förstoppning.

Stärker kroppens försvar

Samtidigt är regelbunden konsumtion av svart te positivt för att förbättra kroppens immunförsvar. Antioxidanterna i det hjälper till att stimulera immunsystemets celler och skydda kroppen mot infektionssjukdomar. Det visar en studie publicerad i Frontiers in Immunology.

Stimulerar koncentrationen

Det är också viktigt att betona att svart te är utmärkt för att stimulera koncentrationen. Detta beror på effekten av koffein, som tillfälligt ökar kognitiva prestationer. Detta ämne hjälper till att bekämpa trötthet och förbättra prestanda i dagliga uppgifter och motionsaktiviteter. Faktum är att införandet av en kopp svart te i kosten kan vara en bra strategi för att bekämpa trötthet under den tredje trimestern.

En gravid kvinna som dricker te medan hon arbetar.
Svart te är en dryck som främjar koncentrationen och ökar kognitiva prestationer.

Främjar kardiovaskulär hälsa

Slutligen bör det noteras att svart te är mycket lämpligt för att hålla hjärtat i perfekt skick. Dess regelbundna intag har visat sig minska inflammatoriska nivåer i kroppen, vilket främjar kardiovaskulär hälsa. Därför förhindrar det utvecklingen av flera komplexa sjukdomar, såsom ateroskleros.

Svart te kan drickas under graviditeten

Som du har sett är det säkert att inkludera svart te i din kost under graviditeten, men i måttliga mängder. Det är en infusion med hög koffeinhalt så det är viktigt att inte överskrida ditt intag och hålla det till en eller som mest två koppar om dagen för att undvika skadliga effekter på fostrets utveckling.

Slutligen är det viktigt att betona behovet av att följa en varierad kost under graviditeten för att säkerställa en korrekt tillförsel av näringsämnen. Detta kommer att hjälpa till med att bekämpa trötthet och säkerställa att fostret växer optimalt. Under graviditeten är kroppen särskilt känslig och måste vårdas samvetsgrant.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.