Lutealfasen och hur den relaterar till graviditet

Lutealfasen spelar en viktig roll i att bestämma kvinnornas chanser att bli med barn. Fortsätt läsa för att få reda på hur det fungerar.
Lutealfasen och hur den relaterar till graviditet
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Den luteala fasen börjar efter ägglossningen och slutar i början av nästa menstruationscykel. Få kvinnor ägnar speciellt mycket uppmärksamhet åt detta förrän de börjar försöka bli gravida. Eftersom lutealfasen har en så kort varaktighet kan den göra det en utmaning att bli gravid. Den kan också leda till tidigt missfall.

Det är dock viktigt att vara medveten om att lutealfasen inte bara är viktig för att bli gravid. Den normala varaktigheten (inom standardparametrar) för lutealfasen är också ett tecken på en hälsosam menstruationscykel. Detta indikerar att en kvinnas kropp fungerar ordentligt. Med andra ord ser den till att många av funktionerna i en kvinnas kropp äger rum normalt.

“Möjligheten till befruktning finns bara i den menstruationsfas som inkluderar ägglossning, ungefär efter dag 14, och i bara ungefär 1 till 3 dagar, efter ägglossningen; så lång tid som ett ägg kan överleva innan degenerering.”

– Galiciens regionala regering

Vad sker under lutealfasen?

Efter ägglossningen går kvinnokroppen in i en period av väntan på en möjlig graviditet. Under den här tiden börjar corpus luteum (strukturen som finns i äggstockarnas inre och som är ansvarig för att upprätthålla ägglossningen) att producera progesteron.

Detta hormon ser till att området där äggledarna ansluter till livmodern (övre delen av livmodern) blir tätare så att implantationen av det befruktade ägget kan ske på rätt sätt.

Om det inte finns något befruktat ägg att implantera i livmodern slutar en kvinnas corpus luteum att producera progesteron under de kommande 11 till 17 dagarna. Slutligen gör sig den kvinnliga kroppen av med det obefruktade ägget genom menstruation.

Varför är det viktigt att överväga lutealfasen när man försöker bli gravid?

Graviditet börjar inte när en spermie befruktar ett ägg. Snarare börjar graviditeten när embryot fäster sig i livmodern, en process som kallas implantation. För att detta ska hända måste en kvinnas kropp utsöndra rätt mängd progesteron. Detta säkerställer att livmoderväggen är frisk och stark nog för att tillväxt ska börja.

Kvinna tittar på sin mens cykel kalender.

När en kvinnas lutealfas varar i mindre än 10 dagar betyder det att hennes kropp producerar mindre progesteron. Med andra ord finns det mindre chans för att implantation uppstår och att embryot fäster rätt. Därför är det mycket lättare för kvinnor som har lutealfas upp till 15 eller 16 dagar att bli gravida.

En kort lutealfas kan bero på olika interna faktorer; sköldkörtelproblem, åldrande och fetma kan till exempel leda till att lutealfasen blir kortare. Andra aspekter som stress, ångest, överdriven träning och ätstörningar förändrar också denna naturliga process.

Symtom på problem med lutealfasen

 • Korta och frekventa menstruationscykler
 • Missfall
 • Svårigheter att bli gravid
 • Blödningar mellan menstruationscykler

Det är värt att påpeka att lutealfasens varaktighet inte är meningen att förändras när en kvinna blir äldre. Det som förändras är progesteronproduktionen när hon närmar sig klimakteriet.

Den luteala fasen hos kvinnor som inte försöker bli gravida

Lutealfasens varaktighet är också en viktig indikator på en kvinnas progesteronproduktion. Glöm inte att detta är ett grundläggande hormon vid upprätthållandet av en hälsosam kropp.

Några av progesterons funktioner är följande:

 • Att utveckla friska och starka benceller.
 • Förbättrad metabolisk funktion (mer energi och reglerande aptit).
 • Hjälper kvinnor att sova och vila bättre.
 • Gör hud och hår friskare och ger ett hälsosammare utseende.
 • Motverkar cancerceller i bröst och endometrium.
 • Gör tarmmusklerna mer avslappnade, vilket förhindrar komplexa och obekväma tillstånd som förstoppning.
 • Förbättrar humöret under menstruationen.
 • Förstärker cellerna som utgör livmodersväggen där befruktade ägg implanteras och utvecklas.
En gyngekolog förklarar menstruationscykeln för en kvinna.

Den luteala fasen är en mycket viktig indikator på fertilitet. Så om något av ovanstående symptom uppstår, konsultera en specialist som kan utföra de nödvändiga testerna och rekommendera rätt behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cedrin-Durnerin I, et al. (2005). What is the significance of short follicular phases in infertile women? DOI: 1016/j.fertnstert.2005.07.407
 • Cortéz, L. J., Prieto, A. R., & Olcese, J. V. (1993). Insuficiencia de la fase lútea en infertilidad. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 39(14), 12-15. http://www.spog.org.pe/web/revista/index.php/RPGO/article/view/1346

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.