Är det din ångest över graviditeten som hindrar dig från att bli gravid?

Är det din ångest över graviditeten som hindrar dig från att bli gravid?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När vi tar beslutet att föra in ett barn i världen tänker vi ofta att befruktningens mirakel kommer hända inom två till tre månader. Men det är ofta inte fallet. Det finns olika saker som kan påverka din fertilitet – och ångest över graviditeten kan vara ett stort hinder.

När man vill bli gravid och har försökt i några månader kan man börja uppleva en obehaglig känsla känd som ångest.

Ångest över graviditeten kan vara ett stort besvär. Det är något som när sig på den falska uppfattningen att det värsta kommer hända och det kan leda till mycket stress, och även känslor av hopplöshet.

Att inse problemet: det första steget till att lösa det

För att kontrollera din ångest över graviditeten måste du först förstå att det finns ett problem. Om du inte erkänner det kommer det bli nästan omöjligt att förändra ditt sinnestillstånd till det bättre.

När du har förstått vad den obehagliga känslan är bör du analysera och förstå den. Varför är du rädd? Vad är anledningen bakom ditt obehag och din rädsla? Varför känner du på detta sätt om något som borde ge dig så mycket hopp och glädje?

Du måste även inse att om du inte kommer över ångesten kommer du att riskera det du så gärna vill: att bli gravid.

Stress och ångest över graviditeten: en dödlig kombination

Alla vet att stress kan orsaka fysisk skada på våra kroppar. Att gå igenom intensiva perioder av ångest kan också leda till en rad olika symptom.

Stress är sättet vår kropp reagerar på en utmaning. Stressmoment aktiverar det sympatiska nervsystemet, vilket leder till en flykt-och kamprespons.

Stress kan påverka våra kroppar på många sätt. En sak som kan bli lidande är sexlusten, och för män kan stress även leda till impotens.

Specialiserade studier har identifierat hur ångest har en negativ effekt på processen att bli gravid. Det är därför kritiskt att vidta åtgärder mot det.

Tips för att frigöra dig själv från ångest över att bli gravid

Vi ska nu titta på några tips som kan hjälpa dig att komma över din ångest, förbättra dina chanser för att naturligt bli gravid och komma ett steg närmre ditt mål.

  • Vänd dig till dina närstående, inkluderat vänner och familj för stöd.
  • Försök att ta dig tid till aktiviteter som du tycker om. Det kommer distrahera dig från problemet och få dig att känna dig bättre.
  • Uppsök en terapeut som kan hjälpa dig med avslappningsövningar eller prova meditation.
  • Dagliga promenader eller andra fysiska aktiviteter kan hjälpa dig att bli trött så att du kan sova ordentligt.
Kvinna med ångest i soffa

Det har funnits många fall där par har gett upp med att försöka bli gravida. De byter tillvägagångssätt, försöker adoptera, m.m. för att få det barn de alltid velat ha. Och sedan så fort ångesten försvinner kommer graviditeten.

När borde man gå till en fertilitetsspecialist?

Jäkta inte. Under normala omständigheter tar det 85% av kvinnor upp till ett år att bli gravida. Om ett år har gått och du inte har kunnat bli gravid naturligt är det dags att som ett par gå på en kontroll.

Om du inte har lyckats bli gravid under det andra året kan du börja tänka på mer detaljerade tester, som kommer utröna om det föreligger en hormonell obalans, eller andra faktorer som kan påverka dig eller din partners fertilitet.

Par i soffa som känner ångest över graviditeten

Specialisten kommer göra alla nödvändiga undersökningar och kan komma att rekommendera åtgärder för att komma till rätta med din ångest över graviditeten.

Efter en tid och beroende på resultaten av testerna kan du och din läkare börja prata om konstgjord befruktning för att äntligen kunna få det barn ni längtar efter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.