Vad man inte vill höra när man är gravid

Vad man inte vill höra när man är gravid
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Gravida kvinnor blir ofta uppmärksamhetens centrum och får många kommentarer som inte alltid är speciellt roliga att höra. När du är gravid kommer du säkert höra fraserna vi ska ta upp här. Om du redan varit gravid har du säkert redan hört dem. Känner du igen de här sakerna man inte vill höra när man är gravid?

Fraser man inte vill höra när man är gravid

“Det gör jätteont”

Alla kvinnor som genomgått en graviditet har hört fantastiska och smärtsamma historier om barnafödsel. Om du vet att en annan kvinna är gravid ska du undvika att nämna hur fasansfull du upplevde smärtan.

Man vet att det inte kommer vara lätt, men det är viktigt att ha en positiv attityd för att undvika stress som kan påverka både dig och bebisen. Kom ihåg att alla kvinnor har upplevelser och att det för många inte alls är traumatiskt.

“Du är väldigt liten” eller “du ser väldigt tunn ut”

Med de här kommentarerna är det lätt att misstolka orden och börja oroa sig över bebisens hälsa och storlek. Om du vanligtvis är liten till storleken är det normalt att kulan inte är särskilt märkbar; så länge du genomgår ordentliga undersökningar finns det inget att oroa sig över.

“Du är för stor” eller “du är för tjock”

En gravid kvinnas självkänsla är extra skör på grund av de externa och interna förändringar hon tvingas genomgå. Den här typen av kommentar kan därför skapa problem för hur man ser sig själv. Kommentarer om vikt är något man helt enkelt inte vill höra som gravid.

Viktuppgång är det mest normala i världen när man är gravid. Försök bara att äta på ett bra sätt så kommer allt bli bra.

Sittande gravid kvinna

“Var det planerat?”

Oavsett om det var planerat eller inte är det ditt val att fortsätta med graviditeten. Huruvida det var planerat är ovidkommande; allt som spelar roll är att du om några månader kommer ha en vacker bebis i famnen.

“Får jag röra din mage?”

Många kvinnor gillar inte att andra vidrör deras magar, medan andra är bekväma med det. Det är bäst att vara på den säkra sidan och undvika det såvida du inte står mamman väldigt nära.

“När jag var gravid…”

Det är vanligt att mammor med flera barn vet många saker som du inte gör. Alla graviditeter skiljer sig, och om du behöver vägledning kan du söka råd från en familjemedlem eller läkare. Tro inte på alla skräckhistorier folk delar med sig av.

“Du borde inte äta/dricka det”

Såvida det inte är skadligt för bebisen vill man inte höra vad man kan och inte kan äta. Om du har frågor angående mat kan du se över menyalternativen för gravida kvinnor eller tala med en näringsexpert. Andra kan berätta tusentals saker för dig som egentligen saknar grund.

“Är du säker på att det inte är tvillingar?”

Med den här kommentaren kan gravida känna att de är för stora. Magens storlek varierar beroende på kvinnans och bebisens kroppsliga karaktärsdrag och kosten, så det finns inga standardmått du måste följa.

Återigen: så länge du går till rutinundersökningar och allt ser bra ut finns det ingen anledning att oroa sig.

Gravid med hjärta

“Tänker du sluta jobba när bebisen föds?”

Det är verkligen en personlig fråga som många bara vill diskutera inom familjen. Den kan tolkas som ett inkräktande. Beslutet att fortsätta jobba eller inte har med mamman och partner att göra, ingen annan.

“Sov nu, medan du fortfarande kan”

Alla kommentarer vars syfte är att oroa eller skada är högst ovälkomna när man är gravid. Moderskap är en fantastisk upplevelse. Som med allt i livet involverar det vissa uppoffringar, men det ska inte få dig att se på det som en tragedi. Du måste njuta av förändringarna.

“Du är för ung för att skaffa barn”

Ja, det finns vissa socialt etablerade parametrar för moderskap, men det är ingen tragedi om man väljer att inte följa dem. Även om du inte passar in mellan ramarna är det viktigaste att du gör moderskapet till en fantastisk fas som du njuter av, oavsett ålder.

Har du själv upplevt kommentarer man inte vill höra som gravid?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.