Vad är magmålning under graviditeten?

Har du någonsin övervägt att måla din mage under graviditeten? Ta reda på allt om detta i den här artikeln.
Vad är magmålning under graviditeten?
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 27 juli, 2020

Att behandla kroppen som en kanvas och målarduk är en trend som har ökat i popularitet under de senaste åren genom det som kallas kroppsmålning. Magmålning under graviditeten är bara nästa steg, men här är gravida kvinnors mage i fokus.

Magmålning tillsammans med partnern under en fotosession har blivit ett populärt sätt att behålla minnen från graviditeten. Vad som målas är helt upp till kvinnan och hennes partner.

Fördelarna med magmålning under graviditeten

Vid första anblicken kan det inte tyckas vara något annat än ännu en trend, men sanningen är att aktiviteten är till nytta för mor och barn. Under målningen njuter båda av extra uppmärksamhet och en stunds avkoppling.

kvinna med magmålning under graviditeten

Beröringen från penseln som glider utmed kvinnans mage får henne att slappna av och stimulerar samtidigt barnet. Det stärker bandet mellan mor och barn redan innan födseln.

Om du har möjlighet att uppleva det finns det ingen anledning att tveka. Upplevelsen är väldigt rolig, avkopplande och berikande.

När är den bästa tiden för en magmålning?

Den bästa tiden att måla magen är när mamman känner sig redo, inte bara fysiskt utan hennes humör är också mycket viktigt för att få ett tillfredsställande resultat.

Vi rekommenderar att du målar magen mellan den sjätte och åttonde månaden av graviditeten. Naturligtvis kommer magens storlek och form också att vara avgörande.

Vi rekommenderar denna tidsram eftersom det är under dessa månader som buken vanligtvis når en betydande storlek. Men detta är individuellt för varje kvinna.

Vissa får bara en riktigt stor gravidmage en eller två veckor innan förlossningen, medan andra får det mycket tidigare. Det beror helt på kvinnan och hur hon känner sig.

Påverkar det mamman eller barnet?

Under hela graviditeten finns det många saker som kan verka oroande för den blivande modern, oavsett om det verkar ofarligt och okej. De färger och produkter som används vid magmålning under graviditeten testas nu alltid för att undvika biverkningar för kvinnan och fostret.

När man målar magen uppstår frågan om färgen och materialen kan skada modern eller barnet.

Lyckligtvis finns det inget att oroa sig för. Färgerna man använder för magmålning idag är speciellt tillverkade av säkert kroppssmink.

Komponenterna i dessa produkter är inte skadliga för hälsan alls. De orsakar inte allergiska reaktioner och kan snabbt tas bort med vatten.

Hur lång tid tar det att göra en magmålning?

Innan du bokar en timme med konstnären som kommer att designa och utföra målningen bör du vara medveten om att allt som processen innebär.

Gravida kvinnor är inte sällan trötta, särskilt under de senare veckorna av graviditeten. Vardagliga uppgifter tar ofta mycket längre tid och energinivån sjunker under dagen.

En session för att göra en kroppsmålning kan pågå i upp till tre timmar. Det kan även ta ytterligare tid beroende på den valda designen.

kvinna med magmålning under graviditeten

Kvinnan bör kunna njuta av magmålningen till fullo. Hon ska kunna slappna av helt och inte behöva känna sig utmattad eller stressad.

Om du känner obehag under målningen, ta en paus och fortsätt när du känner dig bättre igen. Dessa sessioner görs vanligtvis precis innan en fotosession, vilket också kräver en del energi.

Små pauser med örtte och lite frukt hjälper till att hålla mammans humör och fysiska tillstånd på topp.

Var kan man få en magmålning under graviditeten?

För att hitta rätt konstnär är det viktigt att undersöka vilka artister och kroppsmålare som finns nära dig.

Undvik långa resor eftersom det kan vara överväldigande utöver all tid du lägger på själva målningen och fotograferingen. Du kan alltid fråga i grupper på sociala medier med mammor som redan har gjort det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.