Fördelar med tomater under graviditeten

Konsumtionen av tomater under graviditeten rekommenderas starkt eftersom de har en mängd fördelar för både kvinnan och hennes barn.
Fördelar med tomater under graviditeten
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 24 december, 2022

Tomater är en typ av bär som har en mängd fördelar under graviditeten. Detta livsmedel rekommenderas för konsumtion under alla skeden av livet, men konsumtionen av tomater under graviditeten är särskilt viktig. När allt kommer omkring pratar vi om ett av de livsmedel med de mest kraftfulla antioxidanterna. Det är oerhört fördelaktigt att säkerställa deras regelbundna intag.

Innan vi börjar är det viktigt att notera att du bör äta minst fem portioner med frukt och grönsaker dagligen. Detta är positivt när det gäller att minska risken för dödsfall oavsett orsak och undvika utveckling av sjukdomar under årens gång. Det bör noteras att tomater inte bara innehåller antioxidanter utan är också en utmärkt källa till mikronäringsämnen.

Fördelarna med tomater under graviditeten

Så länge de konsumeras med måtta är tomater ett oumbärligt livsmedel under graviditeten. Här följer några av deras fördelar:

De gynnar fostrets utveckling

Först och främst bör det noteras att tomater ger oss kalcium, vilket är avgörande för att främja skelettets utveckling hos fostret. Det är dessutom viktigt att upprätthålla goda nivåer av D-vitamin i kroppen. Detta element gör en skillnad för att säkerställa fixeringen av mineralet i vävnaderna och förhindrar strukturella förändringar. Forskning publicerad i tidskriften Frontiers of Hormone Research bekräftar detta.

En gravid kvinna som äter en sallad som innehåller tomater.
Tomatkonsumtion under graviditeten hjälper till att förebygga anemi och förbättra intestinal transit. Dessutom gynnar det en korrekt utveckling av fostret.

Tomater hjälper till att förhindra anemi

Dessa livsmedel representerar också en källa till vitamin C. Vi talar om ett grundläggande element när det gäller att öka upptaget av kalcium på tarmnivå. Detta mineral är nyckeln till att undvika anemi, vilket är relativt vanliga under graviditeten. Faktum är att ökningen av blodvolymen kan göra att mängden järn som finns i kroppen blir otillräcklig, en extra tillförsel kan behövas. Detta indikeras av en studie publicerad i Annals of the New York Academy of Sciences.

Tomater under graviditeten hjälper till att förbättra tarmrörelsen

Dessutom har tomater mycket fibrer, dessa hjälper till att förbättra tarmtransporten. Detta element ökar volymen på avföringen, stimulerar mekanoreceptorerna i tarmen och genererar effektivare rörlighet. Tack vare detta förhindras förstoppningssituationer, som också förekommer ofta under graviditeten.

Försiktighetsåtgärder när du konsumerar tomater under graviditeten

Trots fördelarna som nämnts ovan måste man ta hänsyn till att tomater är ett livsmedel som kan bidra till magsyra. Av denna anledning är det viktigt att titta på dess närvaro i kosten och försöka att inte överdriva när det kommer till kvantitet. Under graviditeten är det mer sannolikt att du upplever problem med surhet eller reflux på grund av trycket som fostret genererar på organen. Vid obehag bör du anpassa din kost.

I vilket fall som helst bör konsumtionen av en tomat om dagen inte orsaka några besvär och tvärtom kan det orsaka en mängd positiva effekter. Tack vare detta bär säkerställs ett tillräckligt intag av antioxidanter, element som hjälper till att förhindra uppkomsten av metabola sjukdomar både hos modern och hos fostret.

Observera att konsumtionsmetoderna varierar. De kan ingå råa i många beredningar, som till exempel sallader, men det finns också alternativet att koka eller hacka dem till en sås, perfekt för tillbehör till kött, fisk och andra grönsaker. Tomater ger automatiskt ökad viskositet till såser och gör så att du kan undvika redningar med stärkelse eller grädde. Det är till och med möjligt att konsumera det i form av gazpacho, även om du i det här fallet måste begränsa mängden gurka och vitlök på grund av surhetsproblemen som vi just har nämnt. I vilket fall som helst beror det på din individuella tolerans.

En gravid kvinna med halsbränna.
En av de negativa aspekterna av tomatkonsumtion är att det kan orsaka surhet eller reflux. Detta bör dock inte ske om intaget är kontrollerat.

Tomater under graviditeten har flera fördelar

Som du har sett är tomater ett livsmedel som har flera fördelar när det konsumeras under graviditeten. Av denna anledning bör de finnas med i kosten regelbundet; de är en bra källa till antioxidanter och viktiga mikronäringsämnen av hög kvalitet. Dessa element hjälper fysiologin att utvecklas på ett effektivt sätt och därmed undvika uppkomsten av kroniska och komplexa sjukdomar.

Slutligen, kom ihåg att under graviditeten är det viktigt att optimera din kost. Vissa livsmedel bör begränsas för att undvika förgiftningar som kan vara skadliga för fostret. En annan grundläggande punkt har att göra med att hålla sig aktiv. Det är ingen bra idé att vara stillasittande, utan snarare tvärtom. Även på ett anpassat sätt är det positivt att alltid överväga regelbunden fysisk aktivitet. På så sätt kommer du att vara mindre benägen att uppleva övervikt och graviditetsdiabetes.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Sifakis S, Pharmakides G. Anemia in pregnancy. Ann N Y Acad Sci. 2000;900:125-136. doi:10.1111/j.1749-6632.2000.tb06223.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.