Kaffe under graviditet och amning: vad säger forskningen?

Kaffe är en populär dryck världen över och en vana hos många. Hur säkert är det att dricka kaffe under under graviditet och amning? Vi berättar.
Kaffe under graviditet och amning: vad säger forskningen?

Senaste uppdateringen: 14 april, 2024

Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen och ett energielixir för miljontals människor. Men bör koffeinälskande kvinnor minska eller undvika konsumtionen av kaffe under graviditeten? Och efter förlossningen, är det okej att dricka kaffe när man ammar? Fortsätt läsa och ta reda på vad forskningen säger om att dricka kaffe under graviditet och amning.

Alla mammor vill ge sina barn den bästa näringen under graviditeten och därmed undvika framtida komplikationer. Men även om många kvinnor föredrar att undvika kaffe helt eller dricka koffeinfria alternativ, är sanningen att när du vet vad den maximala konsumtionen är, behöver du inte tacka nej till en god kopp på morgonen.

Hur mycket kaffe är säkert att dricka under en graviditet?

Även om koffeinet som finns i populära drycker som kaffe eller svart te inte innebär någon större negativ inverkan på människors hälsa, förändras saker och ting när det kommer till gravida kvinnor. Eftersom det är ett psykoaktivt ämne, kan det påverka det normala graviditetsförloppet.

Enligt studier bör blivande mammor inte överskrida ett dagligt intag av 150-200 mg koffein. Detta representerar mellan två till tre koppar kaffe som inte är för starkt, dvs. inte innehåller så mycket koffein. En konsumtion av mer än 6 koppar om dagen kan påverka tillväxten av fostrets skelett.

På grund av ovanstående kan gravida kvinnor alltså vara lugna om de vill dricka en eller två koppar kaffe om dagen, så länge det inte är för starkt. Och om de verkligen älskar denna populära dryck, är det viktigt att veta hur många mg koffein som finns i olika kaffevarianter. Studier visar att ett  stort intag är förknippat med risken att drabbas av en för tidig förlossning.

Hur mycket koffein innehåller de vanligaste kaffedryckerna?

Den tyska kaffebloggen Coffeeness , tillsammans med vetenskapligt stöd från Institutet för produktkvalitet (Institut für Produktqualität på tyska), beläget i Berlin, har tagit reda på hur mycket koffein som finns i 15 olika kaffevarianter. Från klassiska espresso till kaffe gjord med italiensk kaffemaskin och fransk/amerikansk press.

Ett diagram som visar hur mycket koffein som finns i olika kaffeberedningar.
Forskarna fastställde att de viktigaste parametrarna för det slutliga koffeininnehållet i koppen är tid och volym

För att få fram data från denna rigorösa forskning analyserade Dr. Nadine Heymann och hennes team prover på 50 ml av 15 olika kaffedrycker gjorda med olika metoder. Teamet upptäckte att de viktigaste parametrarna för det slutliga innehållet av koffein i koppen är tid och volym.

Olika kaffeberedningsmetoder har olika kapacitet att extrahera koffein ur bönorna. Till exempel har amerikansk press och fransk press olika verkningsmekanismer. Medan det malda kaffet i den förra blir komprimerat i behållaren, kan det röra sig lättare i den senare.

Det betyder att 250 ml kaffe framställt med en fransk press innehåller 223 mg koffein. Samtidigt innehåller samma mängd kaffe framställt med en amerikansk press endast 146 mg. Liknande gäller med en mokabryggare eller italiensk kaffebryggare, där 30 ml kaffe innehåller 49 mg koffein. Så med denna beredningsmetod kan blivande mammor dricka upp till 3 kaffekoppar om dagen.

Och vad händer under amning?

En mamma som dricker kaffe medan hon ammar.
Enligt Amningskommittén för den spanska föreningen för pediatrik är kaffe en dryck som är kompatibel med amning i måttliga doser.

Från graviditetsögonblicket och under de första 24 månaderna framöver spelar näring en grundläggande roll för barnets tillväxt. Detta är ännu viktigare när barnet uteslutande får bröstmjölk. Detta är det alternativ som barnläkare helst rekommenderar för att säkerställa de nödvändiga näringsämnena för barnets utveckling.

Och eftersom koffein är ett stimulerande medel för det centrala nervsystemet, och det förekommer i bröstmjölk, kan en hög konsumtion vara skadligt för spädbarn. Därför bör ammande inte konsumera mer än 300 mg/dag för att undvika någon typ av förändring hos bebisen.

Studier visar att en måttlig konsumtion av koffein under postpartumperioden och barnets första levnadsmånader inte har negativa effekter på spädbarns sömn. Enligt Amningskommittén för den spanska föreningen för pediatrik är kaffe en dryck som i måttliga doser är kompatibel med amning.

Reglera ditt intag av kaffe under graviditet och amning

Nu när du vet lite mer om de möjliga effekterna av att konsumera stora mängder kaffe under graviditet och amning, kan du vara lugn när du avnjuter en kopp av denna välsmakande dryck då och då, eller till och med varje dag; överdriv bara inte. Kom ihåg hur du ser hur många mg koffein som finns genom de olika beredningsmetoderna.

Det är viktigt att klargöra att koffein även finns i andra drycker förutom kaffe och te. En liter colaläsk innehåller mellan 100-150 mg koffein, och energidrycker 300-800 mg. Så dessa drycker bör du undvika så mycket som möjligt, men inte bara på grund av deras höga koffeininnehåll utan också på grund av deras höga sockerinnehåll.

Så försök att äta en hälsosam kost, både under och efter graviditeten, för att förse ditt barn med alla de näringsämnen som det behöver för att det ska utvecklas korrekt. Och så länge du följer en balanserad kost och inte överskrider ditt kaffeintag, är det inget fel med att ta en kopp eller två de dagar du är sugen på det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Santos I., Matijasevich A., Domingues M. (2012). Maternal Caffeine Consumption and Infant Nighttime Waking: Prospective Cohort Study. Pediatrics (2012) 129 (5): 860–868. Recuperado de: https://doi.org/10.1542/peds.2011-1773
  • Okubo H, Miyake Y, Tanaka K, Sasaki S, Hirota Y. (2015). Maternal total caffeine intake, mainly from Japanese and Chinese tea, during pregnancy was associated with risk of preterm birth: the Osaka Maternal and Child Health Study. Nutr Res. 2015 Apr;35(4):309-16. doi: 10.1016/j.nutres.2015.02.009. Epub 2015 Mar 2. PMID: 25773355. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25773355/
  • Wierzejska R, Jarosz M, Wojda B. (2019). Caffeine Intake During Pregnancy and Neonatal Anthropometric Parameters. 2019 Apr 9;11(4):806. doi: 10.3390/nu11040806. PMID: 30970673; PMCID: PMC6520888. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30970673/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.