Vad menas med implantationskramper?

Implantationskramper är typiska obehag under de första dagarna av graviditeten. Lär dig varför de uppstår och hur du identifierar dem på följande rader.
Vad menas med implantationskramper?
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

De första veckorna av graviditeten åtföljs ofta av ett antal relativt underliga symtom, såsom implantationskramper. Dessa bukbesvär uppfattas som lätta stickningar i nedre delen av buken, något som liknar mensvärk. Men om de sammanfaller med en försening i menstruationen kan de istället vittna en pågående graviditet.

Även om dessa kramper är vanliga så upplever inte alla kvinnor dem. Det är därför vi vill berätta vad du kan förvänta dig och hur du identifierar dem om du längtar efter en bebis.

Vad är implantationskramper?

Implantationskramper, även kallade embryoimplantationskramper, är milda till måttligt stickande smärtor som uppträder i nedre delen av buken. De uppstår som en konsekvens av att det befruktade ägget fäster vid livmoderslemhinnan, det ytligaste lagret av livmoderhålan, några dagar efter befruktningen.

Väl vid livmoderslemhinnan förses embryot indirekt med syre och näringsämnen som finns i moderns blod, och detta gynnar dess utveckling och överlevnad.

Under implantationsprocessen kan den blivande mamman känna ett visst obehag på grund av att blodkärlen brister och att nya bildas. Således åtföljs implantationskramper vanligtvis av en lätt blodförlust, kallad implantationsblödning, som varar mellan 2 och 5 dagar. Detta skiljer sig från menstruation på så sätt att den är knapphändig och mörkröd eller brun till färgen.

Implantationskramper.
Efter implantation i livmoderslemhinnan börjar blastocystembryot att modifiera sin struktur för att ge upphov till moderkakan och barnets organism.

När uppstår implantationskramper?

Det ögonblick då implantationskramper uppträder varierar från en kvinna till en annan, eftersom det beror på menstruationscykelns regelbundenhet.

Om en kvinna har en regelbunden menstruationscykel på 28 dagar, kan det ta 6 till 10 dagar efter befruktningen för ägget att implanteras. Det vill säga mellan 10 till 14 dagar efter ägglossningen.

Den vanliga perioden för uppkomsten av kramper sammanfaller vanligtvis med det förväntade datumet för menstruationen, så det är vanligt att båda fenomenen blir misstagna för varandra. Faktum är att många kvinnor inte inser att de är gravida och antar att de har fått sin mens, när de i själva verket upplever implantationsblödningar.

Egenskaper hos implantationskramper

Implantationskramper uppfattas på olika sätt. De känns vanligtvis som en lätt obehaglig eller stickande smärta i nedre delen av buken. De liknar mensvärk, men är inte lika intensiva.

Andra kvinnor rapporterar att de känner dem som en dragkänsla i magen, åtföljd av stickningar. Dessa kramper kan uppstå under ett ögonblick eller intermittent under en eller två dagar.

På liknande sätt kan implantationskramper åtföljas av andra typiska symtom på en tidig graviditet:

 • lätt smärta i nedre delen av ryggen
 • implantationsblödning
 • ömhet och smärta i brösten
 • illamående och kräkningar
 • känsla av fyllighet i buken
 • trötthet
 • dåsighet
 • Avsky mot vissa lukter eller livsmedel.

Är implantationskramper vanliga?

Som vi har påpekat så känner inte alla kvinnor obehaget av implantation och faktiskt, för många, går det helt obemärkt förbi. Därför är det inte möjligt att uppskatta en frekvens och det tas inte som ett kardinalt tecken på graviditet.

Om du längtar efter ett barn och du känner detta obehag, ta då ett graviditetstest för att upptäcka förekomsten av humant koriongonadotropin (hCG) i ditt blod eller urin. Naturligtvis bör du göra det några dagar efter att mensen uteblivit, så att hormonets koncentration ökar avsevärt och kan upptäckas genom dessa tester.

En kvinna med händerna över buken.
Implantationssmärtor uppstår i nedre delen av magen och kan ibland likna vanliga menstruationsbesvär, även om de är mildare.

Är det nödvändigt att ta medicin för att behandla kramper?

Implantationskramper blir inte så starka att de kräver medicinering. Ibland räcker det med att ta en paus eller lägga lite värme på magen för att de ska avta.

Du bör inte oroa dig för dem eftersom de är en indikation på att allt går som förväntat i detta tidiga skede av graviditeten. Livmodern förbereder sig för att bilda moderkakan och på så sätt ge barnet näring samt hålla det vid liv genom att särskilja det från moderns blodomlopp.

Du bör veta att det är normalt att känna en lätt klämning eller kramper i livmodern och bäckenet under hela graviditeten, eftersom de svarar på fysiologiska förändringar som genereras i dessa vävnader. Men var uppmärksam på att de är tillfälliga och av låg intensitet.

Om de däremot kvarstår i mer än 2 dagar eller åtföljs av feber eller kraftig blödning, sök då medicinsk rådgivning så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • American pregnancy association (2022). ¿Qué Es El Sangrado De Implantación? Recuperado de: https://americanpregnancy.org/es/pregnancy-symptoms-es/what-is-implantation-bleeding/
 • Gutiérrez, R. et al (2019) Implantación embrionaria. Algunos aspectos moleculares en la receptividad endometrial. Revisión Bibliográfica. Multimed vol.23 no.1 Granma ene.-feb. 2019. Recuperado de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-48182019000100167#:~:text=La%20implantaci%C3%B3n%20embrionaria%20es%20un,y%20posterior%20invasi%C3%B3n%20del%20blastocisto.
 • Serna N. (2012). Biología del desarrollo. Cuaderno de trabajo. Capítulo 9: Implantación. McGraw-Hill 2012; ISBN: 978-607-15-0657-3

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.