Svullnad under graviditeten: Tips för att lindra obehaget

02 juli, 2019

Svullnad är ett vanligt problem under graviditeten, särskilt under tredje trimestern. Att ta reda på hur man minskar och lindrar det hjälper dig att leva mer bekvämt medan du är gravid.

Under graviditeten är svullnad ett vanligt problem, särskilt under tredje trimestern. Andra normala problem du kan uppleva är ont i ryggen, sura uppstötningar, förstoppning och kronisk utmattning.

Vi tar i den här artikeln upp de viktigaste egenskaperna och biverkningarna av svullnad under graviditeten, så att du kan informera dig om orsakerna, symptomen och sätten att lindra det på.

Svullna ben: Ett av de vanligaste obehagen under graviditeten

Ett av de vanligaste problemen under graviditeten är svullna ben.

Majoriteten av svullnader under graviditeten är direkt kopplade till livmoderns tryck på kroppen. Detta fascinerande organ växer hela tiden och trycker på bäckenet och hålvenen (venen som bär blod från nedre extremiteterna till ditt hjärta). Som ett resultat minskar blodvolymen och mängden lymfa uppbyggs i dina vävnader.

gravid kvinna masserar sin fot
Vätskeretention i ben, anklar, fötter och tår gör det svårare för gravida kvinnor att gå och röra sig smidigt. Svullnaden och viktökningen gör det svårare att ta sig fram och känna sig bekväm.

Bot och tips för att motverka svullnad i dina ben

Även om du inte helt kan förhindra svullnad i benen finns det sätt att minska det på.

Vi rekommenderar att du vilar dina ben i svalt vatten och sedan doppar eller duschar dem snabbt i varmt vatten. Låt benen vila i respektive temperaturerna i minst 5 minuter. Målet med det är att stimulera blodkärlen och minska vätskeretentionen.

För att minska ödem bör gravida kvinnor följa en diet rik på vätskedrivande frukter och grönsaker. Dessa inkluderar tomat, pumpa, apelsin och sparris.

Man rekommenderar också att man dricker te som fläderblomste, maskroste eller te gjort på verbena, liksom andra medicinska växter som är säkra för både den blivande mamman och hennes bebis.

Barnmorskor rekommenderar också att gravida kvinnor med svullna ben gör vissa livsstilsförändringar:

  • Drick mycket vätska.
  • Undvik skräpmat.
  • Använd löst sittande kläder.
  • Träna regelbundet.
  • Stå inte och sitt inte för länge. Byt ställning ofta.
  • Ligg på ryggen med dina ben uppåt.
  • Massage och en manuell lymfdränering.
  • Undvik att ha på dig högklackade skor.

“Svullnad är associerad med själva graviditeten och de fysiska förändringarna som kvinnan går igenom. För det mesta är det ett vanligt symptom under graviditeten.”

När ska jag oroa mig för svullnad under graviditeten?

Du bör uppmärksamma alla problem och obehag du upplever under denna tid, oavsett om det beror på graviditeten eller inte. Ibland kan man lägga märke till ett subtilt symptom tidigt och på så sätt förhindra att något mer allvarligt utvecklas.

Att gå upp mycket i vikt på kort tid, ha ont i nacken, stickningar i dina händer och oförmåga att röra fingrarna kan indikera att det är något problem med njurarna. Om du har svullnad med dessa andra symptom bör du omedelbart kontakta läkare.

en kvinnas ben
Prata med din barnmorska om den svullnad du har och hur du kan minska den. De kan också berätta när svullnaden kan vara ett tecken på ett annat, större problem. Några av dessa andra problem kan vara graviditetstoxikos eller blodproppar.

Det är viktigt att vara uppmärksam på plötsliga förändringar som kroppen kan gå igenom under graviditeten.

Ett övergående problem

När du är gravid är det vanligt att dina läppar, din näsa, dina händer, bröst, anklar och ben sväller upp. Dessutom upplever kvinnor som bär mer än en bebis vanligtvis mer svullnad.

Om du bor i ett varmt klimat eller har blivit gravid på konstgjord väg kommer du sannolikt att lida av mer svullnad.

Var uppmärksam på de signaler som din kropp skickar dig, men se även till att slappna av och njuta av din graviditet till fullo. Som sagt brukar inte svullnad orsaka några problem och den försvinner efter förlossningen.