Den 8:e veckan av graviditeten

Den 8:e veckan av graviditeten

Senaste uppdateringen: 13 augusti, 2019

Blivande mammor älskar att höra om förändringarna som deras bebis går igenom. I den här artikeln beskriver vi vad barnet går igenom under den 8:e veckan av graviditeten.

När du läser, kom ihåg att alla kvinnor är olika och att varje kropp är unik.

Men i de flesta fall kommer barnet i den här veckan att vara ca 13 millimeter långt, ungefär lika stor som en kula eller en böna. Därför kommer du inte att kunna märka av barnet särskilt mycket. Dessutom är fostret fortfarande nere i bäckenet. Du kommer att märka när det börjar röra sig upp därifrån.

Fosterutvecklingen under den 8:e veckan av graviditeten

Externa förändringar

Under den 8:e veckan av graviditeten börjar barnet utveckla fingrar och tår.

Fingrarna bildas dock just nu bara som en enhet och man kan inte skilja mellan dem. Man kan också urskilja ögonlocken och nästippen.

Interna förändringar

  • Under hela den här veckan börjar fostret bilda andningsvägarna och lungorna.
  • Ryggraden börjar räta ut sig, medan huvudet fortfarande lutar framåt.
  • Nervcellerna blir längre och utvecklas så att de börjar ansluta till varandra. På detta sätt börjar de första nervkopplingarna att bildas.
  • Armbågarna och knälederna är helt utvecklade, men endast med avseende på anatomi. Barnet kan fortfarande inte röra på dem.
gravid kvinna håller sig för magen

Hur förändras din kropp under den 8:e veckan av graviditeten?

Under graviditeten börjar kroppen förändras, inte bara fysiskt utan också med olika symptom. Det beror på att kvinnans kropp destabiliserar sig och upplever omvandlingar som svar på produktionen av hormoner.

I den 8:e veckan av graviditeten kan du börja lägga märke till magen. Det är dock en väldigt liten förändring, så det är vanligt att många runt dig inte ens märker det. Oroa dig inte, din livmoder kommer att växa drastiskt mycket snart.

Du kan också känna av kramper eller andra störningar i din kropp, särskilt i ditt underliv, dina sidor och i benen. Det drabbar alla kvinnor olika beroende på individens tolerans för smärta.

“Under den 8:e veckan av graviditeten börjar barnet utveckla fingrar och tår. Man kan också urskilja ögonlocken och nästippen.”

Det är också vanligt att kvinnan från den 8:e veckan av graviditeten känner smärta från sätesmuskulaturen ner till fötterna.

Det beror på livmoderns tillväxt, som sätter tryck på ischiasnerven. Det leder till fortsatt smärta och kramper i området.

Tips

Under graviditeten är bland det viktigaste du kan göra att äta en hälsosam, balanserad kost.

På det sättet får din kropp i sig alla näringsämnen och all energi som behövs för att hålla dig och ditt växande barn vid god vigör. Dessutom är det mycket viktigt att du är försiktig med vilka mediciner du använder.

Näringsämnen och livsmedel du bör äta

Det finns specifika livsmedel som innehåller de nödvändiga näringsämnena som du behöver för att ha en hälsosam graviditet. Några av dessa näringsämnen är järn, kalcium, jod, zink, folsyra, vitamin D och omega-3-fettsyror.

Därför rekommenderar man vanligtvis att man under graviditeten äter mer av livsmedel som ger din kropp dessa näringsämnen. Några av dessa är baljväxter, grönsaker, frukt, magert kött, ägg, fisk, trädnötter och mejeriprodukter.

trött kvinna ligger på säng

Yrsel eller illamående

Vissa kvinnor lider av konstant yrsel eller illamående under den första trimestern av graviditeten. Detta har ingen specifik anledning. Illamåendet och yrseln har sin grund i de dramatiska hormonförändringar som kvinnans kropp går igenom.

Symptomen kan variera från en graviditet till en annan. Det finns ingen anledning att oroa sig om du inte känner av dem. Alla kroppar reagerar annorlunda och på sitt eget sätt. Därför behöver du inte oroa dig om du går igenom hela första trimestern och fortfarande inte mår illa, för det är normalt det med.

Det finns några sätt att bekämpa illamående. Ett av de vanligaste och mest rekommenderade är att äta mat i mindre portioner jämt fördelade under hela dagen istället för ett fåtal stora måltider.

Mediciner

Det är mycket viktigt att du inte tar mediciner under graviditeten, med undantag för lätta smärtstillande medel och de som godkänts av din läkare.

Det är bättre att använda naturläkemedel istället för läkemedel. Till exempel kan du dricka varmt te eller äta livsmedel som innehåller ingredienser som hjälper dig att bekämpa dina symptom.

Det är alltid bäst att inte chansa. Om du märker något konstigt med din graviditet, kontakta din läkare eller barnmorska omedelbart. Hon kommer att veta var som är bäst för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Goldsmith, L. T., & Weiss, G. (2009). Relaxin in human pregnancy. Annals of the New York Academy of Sciences, 1160, 130–135. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2008.03800.x
  • Blake, Robert L., and Janna Reimann. “The pregnancy-related dreams of pregnant women.” The Journal of the American Board of Family Practice 6.2 (1993): 117-122.
  • Ogbechie-Godec, Oluwatobi A., and Nada Elbuluk. “Melasma: an up-to-date comprehensive review.” Dermatology and therapy 7.3 (2017): 305-318.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.