10 fördelar med att vara förälder till tvillingar

Att få barn är det utan tvekan en stor välsignelse, men är du medveten om fördelarna med att vara förälder till tvillingar?
10 fördelar med att vara förälder till tvillingar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 april, 2022

Att få barn är utan tvekan en stor välsignelse, men för vissa blir den välsignelsen dubblerad, man ges möjligheten att bli förälder till tvillingar.

Är det bättre att börja resan som förälder till tvillingar? Även om många tycker att det är en ännu mer komplicerad och tuff uppgift än att börja med ett barn, så har det faktiskt många fördelar. Vi ska nämna några.

Några fördelar med att vara förälder till tvillingar

1. Att känna att två liv formas inom en. Det måste sägas att även om graviditetssymptom ibland känns främmande och får en att uppleva vissa obehag, så är det en riktigt underbar upplevelse att ha ett nytt liv inom sig, att ha två är helt enkelt dubbelt så underbart.

2. Många av oss mammor kan ha haft vissa svårigheter i att bli gravida. Efter en upplevelse av att det har varit svårt att bli gravid är det verkligen en välsignelse att få tvillingar.

Det faktum att vi, när vi har upplevt dessa komplikationer, efter all möda lyckas skapa två liv, det producerar en enorm glädje för föräldrarna.

3. Enligt studier indikerar en tvillinggraviditet att mamman är frisk. Vissa studier tyder på att mammor som lyckas få tvillingar tenderar att vara friskare och till och med leva längre.

4. Vi håller oss i form och tränar konstant, till och med mer än att gå till gymmet! Om ett barn orsakar ett konstant liv och rörelse i våra liv, då innebär det faktum att man är förälder till tvillingar utan tvekan att livet blir hektiskt!

5. Barnen kommer alltid att ha ett syskon som underhåller dem. Det faktum att de alltid har sin tvilling vid sin sida gör att de inte behöver mamma för att underhålla och leka med dem hela tiden. Detta är en påtaglig fördel med att ha tvillingar.

De stora fördelarna med att ha ett tvillingsyskon

1. De har en livskamrat. Bandet mellan tvillingsyskon är starkt. De har alltid en livskamrat, i vått och torrt.

2. De lär sig hur man interagerar med andra barn tidigare. Att födas med ett annat barn och interagera med det varje dag gör dem mer socialt skickliga gentemot andra barn.

3. Det de lär sig, lär de sina syskon. Att ha ett syskon i samma ålder gör att de hjälper varandra. När en av dem lär sig något lär den genast ut det till sitt syskon. Om en av dem är mer kapabel att lära, då kan den motivera sitt syskon att anstränga sig desto mer.

4. Det är mycket lättare att leka och ta hand om dem. Eftersom de bor tillsammans utvecklar de ofta samma smak och det blir lättare att interagera med dem. Detta händer även vad gäller lekar och spel.

5. Dubbel kärlek och nöje. Den mest kraftfulla fördelen av alla. Att njuta av dem, ha kul med dem, leka med dem, allt detta, gånger två, ger en ännu mer underbar upplevelse.

Är tvillingar en fråga om genetik?

Flera studier har genomförts i syfte att försöka fastställa hur det kommer sig att tvillingar med identiskt DNA uppvisar skillnader vad gäller utvecklingen av vissa ärftliga sjukdomar.

Studierna har gett otroliga resultat, vilka visar att vi inte alltid är så genetiskt predestinerade som vi har påståtts vara.

År 2001 visade forskare att tvillingar som följde olika typer av dieter hade klara skillnader i sina kolesterolnivåer. Ett år senare, år 2002, genomfördes en annan studie som fastställde att tvillingar uppvisar betydande skillnader i sin känslomässiga inställning när det gäller vissa faktorer, såsom deras relation till sina släktingar eller det faktum att de går i kyrkan eller inte.

År 2004 genomfördes en studie vid Duke University som visade att Alzheimers endast drabbar båda tvillingarna i 40 % av fallen.

Vissa studier fastställde också, genom att analysera andelen fall där båda tvillingarna utvecklar samma sjukdom, att bipolär sjukdom har en uppskattad ärftlighet på 93 %. När det gäller beteendestörningar är siffran generellt 80 %.

Depression uppvisar å andra sidan en ökat sannolikhet baserad på ärftlighet på 37 % hos tvillingar. Medan schizofreni drabbar 10,2 % baserat på denna typ av ärflighetsberäkning.

Tvillingbebisar.

“Det finns en trädgård i varje barndom, en förtrollad plats, där färgerna är ljusare, luften är mjukare och morgonen mer doftande än någonsin igen.”

-Elizabeth Lawrence-

Vi vet att det inte är lätt att vara föräldrar till tvillingar på grund av all den ansträngning vi måste genomlida för att våra barn ska få en utmärkt uppväxt, men att faktiskt få två barn samtidigt är något vi alltid måste vara tacksamma för.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Franklin, E. (2016). Gemelos. Orientaciones sobre su crianza y desarrollo psicológico: En la familia y en la escuela (Vol. 208). Narcea Ediciones.
  • Viola, R. S. (2015). Gemelos y escuela. Infancia: educar de 0 a 6 años, (152), 33-41.
  • Pison, G., Monden, C., & Smits, J. (2015). Twinning rates in developed countries: trends and explanations. Population and Development Review, 41(4), 629-649. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1728-4457.2015.00088.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.