Att klä sig för bröllop då man är gravid

Idag ska vi titta på de bästa tipsen om hur man kan klä sig till ett bröllop då man är gravid.
Att klä sig för bröllop då man är gravid
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du går i väntans tider och en inbjudan till ett bröllop kommer, misströsta inte! Här hittar du de bästa tipsen om hur man kan klä sig till ett bröllop om man är gravid.

Tvivlen är många. “Vilken typ av kläder ska jag välja?” “Vilka skor ska jag ha?” “Vilka färger passar bäst till siluetten av en gravid kvinna?”

Om du kan identifiera dig med dessa frågor, då har du kommit till rätt ställe! På evenemangsdagen är vårt mål att du ska känna dig elegant, bekväm och fräsch så att du kan njuta av festen till fullo, precis som resten av gästerna.

Av denna anledning ger vi dig de mest praktiska lösningarna och de mest stilrena modetipsen så att du känner dig vacker vid detta mycket speciella evenemang.

Gravid, elegant och bekväm: 100 % kompatibel

För att välja sitt utseende inför ett bröllop då man är gravid så är det viktigt att tänka på följande punkter:

  • Leta efter bekväma kläder: Kom ihåg att dessa evenemang varar i flera timmar och att du kommer att röra dig, gå, äta och dansa. Välj stretchiga textiler; bomull, stickat eller till och med stretchspets. Alla är de bra alternativ då man vill vara på språng.
  • Satsa på fräscha tyger: de bekvämaste är de som är öppna, lätta och som andas.
  • Bär bekväma skor: Ett praktiskt tips är att ta med ett extra par skor eller sneakers ifall dina fötter blir svullna eller trötta.

I enlighet med dessa grundregler kan du nu sätta ihop din eleganta outfit. Här följer några rekommendationer.

Färgerna som känns bäst

Detta alternativ beror på tiden på året för bröllopet och även om evenemanget sker under dagen eller på kvällen.

För bröllop under dagtid bör man välja ljusa färger, som grönt och ros. Dessa är de mest lämpliga under hela året. För bröllop som äger rum på kvällen ger klassiska svarta eller violetta toner en mycket sofistikerad touch och kompletterar även din figur.

En gravid kvinna som bär en svart cocktailklänning.
Gravida kvinnor utstrålar en speciell lyster.

Textiltryck, ja eller nej?

Kombinationerna av olika toner i tryck är en modetrend vad gäller klänningar för gravida kvinnor, särskilt för dem som gillar den romantiska stilen. I detta fall rekommenderar vi ett blommigt mönster i mörka eller neutrala färger.

Undvik geometriska tryck eller de med färger som är för grälla.

Stilar och modeller

Om du gillar att bära lösa eller pösiga kläder kan du med fördel välja löst sittande klänningar eller set som prioriterar din komfort.

Å andra sidan, om du går för en mer klassisk stil, så leta efter kläder som markerar dina kurvor och till och med din vackra mage!

Ett alternativ för att ackompanjera en modern, avslappnad och urban stil är att använda en overall med eleganta färger som blått, svart eller vitt. Eller så kan du uppmuntra dig själv att kombinera två sobra delar, som en vid blus och bekväma byxor eller kjol.

Speciellt för gravida kvinnor: The empire cut

Om din mage redan har uppnått en ansenlig volym är the empire cut den perfekta modellen för din kropp. Och det bästa är att detta gäller både korta samt långa klänningar eller blusar i boho chic stil.

Anpassade mönster

Utöver de traditionella modellerna finns det en möjlighet att skapa en unik design, speciellt om du verkligen gillar mode. Att vara gravid betyder inte att du lägger undan din essens och din stil! Kom ihåg vad Yves Saint Laurent sa:

“Att hitta din egen stil är inte lätt, men när du väl hittar den ger den dig fullständig lycka. Den ger dig självförtroende, alltid.”

Om du gillar en Östasiatisk stil: leta efter en mellanlång kimonoliknande klänning gjord av naturligt siden och utsvängda ärmar. Rosetten är perfekt ovanför magen!

Dessutom kan du välja klänningar i satintyg som ser ut som ett elegant nattlinne, och därmed är mycket bekväma och samtidigt superglamorösa.

Slutligen, om du gillar exotiskt mode, leta efter handgjorda klänningar för gravida kvinnor som kombinerar broderier, tryck och oändliga exotiska och färgglada ingrepp. I allmänhet är dessa breda modeller som är speciellt designade för våren eller sommaren.

Skor: Mer än bara mode och stil

Att ha bekväma fötter är viktigt för alla, men för en gravid kvinna är det ännu viktigare. Av denna anledning rekommenderar vi att om du ska gå på ett bröllop så väljer du modeller med fyrkantiga och låga klackar, eller helt enkelt skor utan klackar.

Det är viktigt att gå in sina skor flera dagar före bröllopet och inte gå till festen med dem innan de har anpassats ordentligt till fötterna.

Tillbehör: En nypa ljusstyrka och originalitet

Modeaccessoarer kan eskalera basplagg.
Modeaccessoarer kan eskalera basplagg.

Accessoarer är en viktig del av din look, och om du är gravid och du inte haft många tillfällen att välja klänning, då är det här din chans att sticka ut!

Om glam är din grej kommer ett långt guldhalsband och örhängen att vara perfekt för dig. Å andra sidan, om du är mer klassisk kan ett vackert pärlhalsband markera din stil.

Andra tillbehör som kan förbättra din utstyrsel är handväskor, hattar och sjalar.

Att klä sig för ett bröllop om du är gravid: slutliga tips

Just nu går du igenom en av de mest fantastiska stadierna i ditt liv och det bästa vore att få njuta av det fullt ut.

Du har redan fullt upp med att ta hand om dig själv: dina måltider för att behålla en hälsosam vikt, utföra övningar för att stärka musklerna inför förlossningen samt planera dina kommande månader med ditt nya moderskap. Men det är också viktigt att ha kul och framhäva din naturliga skönhet, dina strålande uttryck och din speciellt lyster.

Nu vet du hur du kan klä dig till ett bröllop då du är gravid och vilka kläder du kan välja. Allt du behöver göra är att sätta ihop en look efter din egen stil och personlighet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.