Varför bruden bär vitt på sin bröllopsdag

Att bruden bär vitt på sin bröllopsdag är en tradition som det kan kännas som att vi har haft i flera århundraden. Men överraskande nog är det inte så. Denna praxis började först på 1900-talet. Läs vidare för att lära dig mer om detta och andra traditioner på bröllopsdagen.
Varför bruden bär vitt på sin bröllopsdag

Senaste uppdateringen: 02 april, 2021

Vitt är fortfarande den vanligaste färgen för brudklänningar idag, även om fler och fler kvinnor väljer att bära andra färger. Men vet du varför bruden egentligen bär vitt på sin bröllopsdag? Vi kommer att förklara denna och andra bröllopsdagstraditioner i dagens artikel.

Varför bär bruden vitt på sin bröllopsdag?

Ursprung

Även om det är lätt att bara anta att brudar alltid har klätt sig i vitt är det inte riktigt sant. Det kanske verkar som att det är en långt stående tradition, men det var först på 1900-talet som vitt blev den dominerande färgen för bröllopsklänningar.

Klänningfärger under medeltiden

Under medeltiden bar brudar klänningar i olika färger för att fira dagen. År 1660 bar faktiskt den spanska infantinnan Maria Teresa av Spanien en svart klänning när hon gifte sig med Luis XIV från Frankrike.

1800-talet – elitbrudar bär vitt

Det var först på 1800-talet som brudar började klä sig i vitt. Detta var färgen på drottningen av Englands bröllopsklänning år 1840. Drottning Victorias bröllop var ett av de mest spektakulära bröllopen i Englands historia och man fick se firandet i tidningar överallt.

Målningar visade drottningbruden klädd i vitt. Drottning Victoria poserade till och med för ett återskapande fotografi i sin bröllopsklänning senare när fotografering blev tillgänglig. Efter att ha sett drottning Victorias strålande klänning ville alla kvinnor ha samma sagolika bröllop och vitt blev den nya standarden för bröllopsklänningar.

Även om det bara var de rika och mäktiga familjerna i den eran som bar vitt på sina bröllop var det från det ögonblicket som färgen vit började ta rot och sedan blev en vanlig färg på brudklänningar under 1900-talet. Då började alla sociala klasser långsamt anta den vita brudklänningen och det blev senare den officiella brudfärgen.

Brud med bukett i handen.

Betydelsen bakom att bruden bär vitt

Den vita färgens betydelse har varit densamma genom alla år. Bruden klär sig i vitt för att uttrycka renhet, oskuld och uppriktighet. Även om betydelsen av färgen vit inte har förändrats använder vissa brudar idag olika vita nyanser som inte var vanliga tidigare.

Naturvit och elfenbensvit är ett par varianter som brudar ofta använder idag, och det utökar möjligheterna ännu mer när det väl blir dags att välja en klänning till bröllopsdagen.

Andra traditioner på bröllopsdagen

Något nytt

Att ha på sig något nytt symboliserar de förändringar och nya upplevelser som bruden kommer att uppleva i detta nya stora steg som vi kallar äktenskap. Det brukar vara något enkelt eftersom det är vanligt att det mesta som bruden bär på sin bröllopsdag är nytt.

Faktum är att bröllopsklänningen som bruden bär vanligtvis är ny. Klänningen i sig kan fungera som ”något nytt” och följer på så sätt lätt denna tradition.

Något gammalt

Precis som att ha på sig något nytt symboliserar framtiden symboliserar att ha på sig något gammalt det förflutna. Bruden bär något gammalt som en symbol för fortsatta familjeband och vänskaper, trots äktenskapet. Det är vanligtvis någon släktklenod eller brudens mors eller mormors slöja.

Idag bryter dock många brudar mot denna kliché om att lämna vänner och familj bakom sig för att istället visa att de fortfarande alltid kommer att vara sig själva.

Du kan använda vardagliga föremål för att beteckna detta. Några exempel är din favoritparfym eller det läppstift som du använder mest.

Något lånat

Att använda något lånat på bröllopsdagen betyder att personen som lånade ut det delar detta lyckliga ögonblick med bruden. Normalt är den som lånar ut föremålet redan gift. Symboliken är att personen vill överföra lycka och visdom genom att låna ut det här föremålet.

Brud med strumpeband

Något blått

Att ha på sig något blått bryter inte mot traditionen att bruden bär vitt, utan det är en annan tradition i sig. Den här färgen symboliserar kärlek och trohet till partnern. Det är möjligt att använda färgen i något diskret tillbehör, som ett strumpeband, eller på ett mer ögonfångande vis som till exempel skorna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.