Är spirulina bra under graviditeten?

Spirulina är en uppsättning mikroalger som har många hälsofördelar och som kan konsumeras under graviditeten. Läs mer i dagens artikel.
Är spirulina bra under graviditeten?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2022

Spirulina har blivit populärt de senaste åren på grund av dess hälsofördelar. Det är en blå-grön mikroalg som innehåller en bra mängd mikronäringsämnen och antioxidanter. Nu undrar vissa om spirulina kan konsumeras under graviditeten, och det är vad vi ska ta reda på nedan.

Det första du måste tänka på är att införandet av alger i den vanliga kosten anses positivt för hälsan, åtminstone för friska vuxna. Dessa ätbara produkter kan främja inflammatorisk och oxidativ kontroll i kroppen, vilket främjar metabolisk effektivitet. Läs vidare för att ta reda på om spirulina kan tas under graviditeten.

Är spirulina ett bra tillskott under graviditeten?

Det finns inga vetenskapliga artiklar som varnar för någon potentiell fara i samband med konsumtion av spirulina under graviditeten. Så det är en produkt som kan inkluderas i kosten.

Det finns dock en försiktighetsåtgärd att vidta i detta avseende, och det är att du måste se till att det kommer från certifierat organiska källor. På så sätt undviker du att få i dig en produkt som kan koncentrera tungmetaller, vilket i sin tur kan vara skadligt för fostrets hälsa. På samma sätt bör du undvika att äta stora fiskar alltför ofta, eftersom de lättare koncentrerar kvicksilver i köttet.

Däremot kan spirulina vara en källa till viktiga mikronäringsämnen, såsom järn. Regelbundet intag av detta mineral hjälper till att förhindra anemi under graviditeten.

En digital illustration av spirulina.
Spirulina är en cyanobakterie, eller mikroalg, som används som kosttillskott på grund av dess hälsofördelar. Det är en källa till vitaminer, mineraler, antioxidanter och högkvalitativa proteiner.

Näringsegenskaper och fördelar med spirulina

Du har redan sett att det inte är några problem med att inkludera spirulina i kosten under graviditeten. Vad vi kommer att diskutera nedan är de viktigaste näringsegenskaperna och fördelarna med dessa alger:

  • De är en källa till kalcium: Detta är ett avgörande mineral för skelettets hälsa på medellång och lång sikt. Ett kalciumunderskott kan öka risken för osteoporos, särskilt hos kvinnor, enligt forskning publicerad i tidskriften Nutrients. Förutom att reglera kalciumintaget är det viktigt att bibehålla tillräckliga nivåer av vitamin D, som erhålls genom att huden utsätts för solen.
  • De har en hög mängd protein: I själva verket har den mer än nästan all annan mat av vegetabiliskt ursprung. Dessutom är aminogrammet för dessa näringsämnen relativt komplett. Även om det är sant att dess smältbarhet inte är hög, är dess kvalitet relativt hög jämfört med annan vegetabilisk kost.

Hur förtär man spirulina

När det gäller att ta spirulina är det vanligtvis mest praktiskt att köpa en inkapslad produkt. Detta underlättar doseringen och undviker algernas organoleptiska egenskaper, som inte faller alla i smaken. Men det finns också möjlighet att köpa det i pulverform och lägga till det i olika kulinariska recept. Dessutom finns det flera vegetabiliska krämer som innehåller det bland sina ingredienser.

Hur som helst bör du försäkra dig om att de maximala doserna som fastställts av tillverkaren aldrig får överskridas. Samtidigt är det viktigt att rådfråga din läkare innan du använder produkten, särskilt om du tar någon typ av multivitamin eller andra tillskott.

Spirulina i pulverform, tablettform och som dryck.
Spirulina finns i kapslar eller pulver och finns även i många vegetabiliska krämer. Trots dess fördelar är det alltid bäst att konsultera en läkare innan du konsumerar det under graviditeten.

Spirulina kan konsumeras under graviditeten

Som du har sett är det möjligt att konsumera spirulina under graviditeten. Du behöver bara ta hänsyn till dess ursprung för att undvika att det kan innehålla tungmetaller.

Slutligen, tänk på att för att upprätthålla ett gott hälsotillstånd måste du se till en bra diet. Den måste vara balanserat, varierad och baserad på färska livsmedel. Kosttillskott kan hjälpa till att undvika brister, men bör aldrig bli huvudagenter i din kost. Innan du börjar ta dem är det också bäst att besöka en dietist för att få dess åsikt och bedömning i frågan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Stratakis, N., Conti, D. V., Borras, E., Sabido, E., Roumeliotaki, T., Papadopoulou, E., Agier, L., Basagana, X., Bustamante, M., Casas, M., Farzan, S. F., Fossati, S., Gonzalez, J. R., Grazuleviciene, R., Heude, B., Maitre, L., McEachan, R., Theologidis, I., Urquiza, J., Vafeiadi, M., … Chatzi, L. (2020). Association of Fish Consumption and Mercury Exposure During Pregnancy With Metabolic Health and Inflammatory Biomarkers in Children. JAMA network open3(3), e201007. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.1007
  • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.