Är det bra att äta fänkål under graviditeten?
Hur lämplig konsumtionen av växter och infusioner är under graviditeten skapar ibland tvivel bland framtida mödrar, och rekommendationerna kan vara något förvirrande. Detta är fallet med fänkål eftersom dess användning som huskur för att förbättra diverse obehag är relativt vanlig. Det är dock nödvändigt att vara försiktig när du konsumerar fänkål under graviditeten.
Medicinalväxter har aktiva ingredienser som utövar funktioner i kroppen. Vissa kan vara kontraproduktiva för hälsan hos gravida kvinnor, eller hos fostret. Vid andra tillfällen rekommenderas de inte eftersom det inte finns tillräckligt med bevis angående deras säkerhet.
Av denna anledning är det alltid tillrådligt att konsultera din läkare först i händelse av okunnighet eller tvivel. Drick dessutom endast örtinfusioner för att förbättra obehag (och när det inte finns några andra alternativ) och endast om de är lämpliga under graviditeten.
I följande artikel kommer vi att lära oss mer om fänkål och vilka de viktigaste rekommendationerna är.
Fördelar med fänkål
Fänkål är en växt som har visat sig ge ett antal hälsofördelar. Traditionellt har det använts för att behandla många åkommor, från andningsproblem till ett brett utbud av problem med matsmältningen, hormoner och reproduktion.
Det är en medicinalväxt som tillhör familjen Umbelliferae och den odlas i många delar av världen. När du konsumerar den kan nästan alla dess delar användas: råa eller kokta (om du ska äta den), i infusioner och i mer koncentrerade presentationer, såsom eteriska oljor eller växtextrakt.
Det här är några av växtens mest framstående fördelar:
- Stimulerar aptiten.
- Minskar tarmrörelser, vilket kan hjälpa till att minska gaser och tarmspasmer. Den rekommenderas vid tung matsmältning.
- På grund av dess slemlösande egenskaper är den användbar vid bronkit och förkylningar.
- Kan hjälpa till att förbättra vätskebalansen eftersom det är en växt med vätskedrivande egenskaper.
- Antiinflammatorisk och antioxidant.
- Leverbeskyddande egenskaper.
- Minskar stress och ångest.
Fänkål är också en av många växter med en funktion eller egenskap som liknar den hos östrogen. Av denna anledning avråder vissa specialister mot intag av fänkål under graviditeten om det inte rekommenderas av din läkare.
Fänkål har en giftig effekt på fosterceller, vilket har observerats (hos djur), och det råder tvivel angående möjliga biverkningar som kan uppstå i mycket koncentrerade doser och på lång sikt.
Rekommenderas fänkål under graviditeten?
Med tanke på de tvivel som råder kring användningen av fänkål under graviditeten är det bästa rådet att vara försiktig. Innan du inmundigar växten för att förbättra några av de möjliga obehag som kan uppstå under detta skede, så är det bättre att konsultera en specialist. Kom ihåg att förbehållen till stor del beror på det faktum att det inte finns några vetenskapliga bevis för dess ofarlighet, inte på att det finns bevis för dess farlighet.
Om du vill äta fänkål är det inga problem när det gäller att njuta av denna växt så länge konsumtionen förblir måttlig. Oavsett om den äts rå eller tillagat så kan fänkål ingå i en stor mängd mycket näringsrika rätter och recept: sallader, grönsaksgrytor, soppor, puréer, rostad i ugnen, sauterad, och så vidare.
Förutom löken kan fröna även användas för att ge smak och arom till rätter och såser, och de passar oerhört väl i färsk korv som salsiccia. Dessutom kan de tillsättas till gasbildande grönsaker (för att minska deras gasbildande effekt), köttgrytor, soppor eller i bröd- och kexberedningar.
När det gäller preparat med högre koncentrationer av fänkål (så som infusioner, växtextrakt eller eteriska oljor) så är det bättre att undvika dem under graviditeten.
Infusioner som kan konsumeras under graviditeten
Säkert vet du redan att kaffe och te bör undvikas under graviditeten eftersom de i överdriven mängd kan orsaka problem i fostrets utveckling. Det finns dock några infusioner som kan intas utan kontraindikationer.
De vanligaste är ingefära och rooibos. Båda sticker ut för sina antioxidanter. Dessutom kan de lugna det illamående som uppstår under de första månaderna av graviditeten.
Använd fänkål med försiktighet under graviditeten
I princip är användningen av fänkål under graviditeten som livsmedel, i måttliga mängder och med försiktighet, säkert under graviditeten. Växten kan vara en del av en hälsosam, balanserad och varierad kost, vilket är nödvändigt för att få en framgångsrik graviditet.
Växtinfusioner och växttillskott används ofta för att förbättra vissa återkommande obehag under graviditeten: matsmältningsbesvär, kräkningar, illamående, förkylningar eller urinvägsinfektioner. I många fall skapar de sinnesfrid eftersom de anses vara naturliga, hälsosamma och med minimala risker.
Men ibland kan de också orsaka problem. De mest ökända riskerna är spontana missfall, för tidig födsel, toxicitet för modern och fostret, eller allergiska reaktioner (bland annat).
Av denna anledning rekommenderar experter inte till att ta dem, eftersom det inte heller finns tillräckligt med data om deras säkerhet. Om du tror att fänkål kan hjälpa dig på något sätt, rådfråga din läkare om lämpligheten att ta det då och då.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Badgujar S. B, Patel B. B, et al. Foeniculum vulgare Mill: a review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. BioMed Research International. Agosto 2014. 2014: 842674.
- Bebitoglu B, T. Frequently used herbal teas during pregnancy – short update. Medeniyet Medical Journal. Febrero 2020. 35 (1): 55-61.
- Bernstein N, Akram M, et al. Is it safe to consume traditional medicinal plants during pregnancy? Phytotherapy Research. Abril 2021. 35 (4): 1908-1924.
- Body C, Christie JA. Gastrointestinal Diseases in Pregnancy: Nausea, Vomiting, Hyperemesis Gravidarum, Gastroesophageal Reflux Disease, Constipation, and Diarrhea. Gastroenterol Clin North Am. 2016 Jun;45(2):267-83. doi: 10.1016/j.gtc.2016.02.005. PMID: 27261898.
- Illamola S. M, Amaeze O. U, et al. Use of herbal medicine by pregnant woman: what physicians need to know. Frontiers in Pharmacology. Enero 2020.
- Malik R, Kumar V. Hypertension in Pregnancy. Adv Exp Med Biol. 2017;956:375-393. doi: 10.1007/5584_2016_150. PMID: 27957708.