5 namn på historiska karaktärer för pojkar

Dessa namn är aktuella men samtidigt traditionella eller till och med legendariska. Dessa pojknamn på historiska karaktärer kommer att bestå under lång tid framöver.
5 namn på historiska karaktärer för pojkar
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Efter glädjen med att få reda på att du går i väntans tider finns det många uppgifter att ta hand om. Bland dem är en av de viktigaste att välja namn för den lille. Idag föreslår vi att du tar i beaktande vår lista med namn på historiska karaktärer som aldrig går ur mode.

Dessa individer förändrade mänsklighetens historia, och ditt barn kommer att förändra ditt liv för alltid. Kolla in dessa namn och deras speciella betydelser.

Namn på historiska karaktärer för pojkar

En gravid kvinna som tittar på ultraljud.

1. Alexander, en beskyddande man

Namnet består av de grekiska orden aléxein, som betyder “att försvara, skydda” och andrós som betyder “manlig”, därifrån blir Alexandros “mandatet som försvarar eller skyddar”. Dess latiniserade version är Alessandro, och på svenska, engelska och andra germanska språk blir det ofta Alexander. Två historiska personer som bar detta ädla namn var:

 • Alexander den store, kung av Makedonien som innan 30-årsdagen skapade det största imperiet jorden någonsin hade skådat, och som sträckte sig från territorier i Grekland till Egypten, Persien och Indien.
 • Alexander Fleming, en skotsk läkare som upptäckte penicillin 1928, antibiotikan som har räddat miljontals liv världen över.

“Den besittning vi får genom vårt svärd kommer varken vara säker eller bestående, men kärleken som erhålls genom vänlighet och måttlighet är säker och hållbar.”

-Alexander den store-

2. Vilhelm, erövrare av land och luft

Ursprunget från det gamla germanska namnet Willahelm kan det betyda “ihärdig beskyddare” eller “skyddad av Gud”, bland annat. På engelska blev det konunganamnet William. Historiska personer med detta namn inkluderar följande:

 • William I av England, kallad “erövraren”, den första normandiske kungen i England.
 • Den italienska ingenjören Guillermo Marconi tilldelade Nobelpriset i fysik 1909 för sin forskning om elektromagnetiska vågor, avgörande för fjärrkommunikationens framsteg.
 • Vilhelm Moberg, en av Sveriges mest inflytelserika författare genom tiderna.

3. Josef, ett av de bästa namnen på historiska karaktärer för pojkar

Detta namn kommer från hebreiskan, ursprungligen yôsef, som betyder “att lägga till” och har att göra med befruktning. Det finns massor av historiska personer med detta namn, till exempel:

 • Sankt Josef, Jesus fader och alla arbetares skyddshelgon.
 • José Martí, kubansk poet och politiker. Dessutom var han en föregångare till modernismen och en kämpe för sitt lands självständighet.

4. Mikael, evig i sina verk

Kommer från det hebreiska ordet mija’el, som betyder “Vem är som han?”. Det är ett bibliskt namn där ärkeängeln Mikael stod i främsta ledet för Guds arméer som besegrade de upproriska änglarna i striden som förtäljs i Uppenbarelseboken:

“Och en strid uppstod i himmelen: Mikael och hans änglar gåvo sig i strid med draken; och draken och hans änglar stridde mot dem, men de förmådde intet mot dem, och i himmelen fanns nu icke mer någon plats för dem. Och den store draken, den gamle ormen, blev nedkastad, han som kallas Djävul och Satan, och som förvillar hela världen; han blev nedkastad till jorden, och hans änglar kastades ned jämte honom.”

-Uppenbarelseboken 12:7-9

Fler kända personer med detta namn är:

 • Miguel de Cervantes Saavedra, spansk författare och skapare till ett av de viktigaste verken inom spansk litteratur: Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha.
 • Michelangelo Buonarroti, italiensk arkitekt, målare och skulptör, skapare av otroligt vackra verk som skulpturen av Pietà, David och målningarna i taket på Sixtinska kapellet, bland andra.
En gravid kvinna som väljer bebisnamn.

5. Tomas, traditionell och aktuell

Tomas är ett av namnen på historiska figurer för barn som har varit vanligt i många år. Det är i grunden arameiskt och betyder “tvilling”. Vi visar dig två framstående figurer med detta namn:

 • Sankt Thomas av Aquino, munk, teolog och filosof, skyddshelgon för de som verkar vid universitet och doktor av katolska kyrkan. Han var också en av de främsta i att harmonisera filosofi med teologi, särskilt läran från klassiskt verksamma filosofer som Aristoteles och Platon.
 • Thomas Alva Edison, en amerikansk forskare. Han uppfann filmkameran, fonografen och glödlampan.

Namnen på historiska karaktärer till barn är en gåva för livet

Att välja vad du ska döpa ditt barn till är inte lätt, men förhoppningsvis hjälper våra förslag dig att hitta rätt. Dessutom kan du välja namn som börjar med en viss bokstav, som har att göra med litteratur, namn med ett specifikt geografiskt ursprung eller ett av dessa namn på historiska figurer, som är starka och har stora personligheter.

Slutligen läs våra förslag noggrant, dela dem med din partner och, om du har andra barn, låt dem delta så att hela familjen får säga sitt om namnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.