5 germanska namn för pojkar

Germanska namn betecknar ofta styrka, mod och rastlöshet. Kanske vill du namnge din son efter en av de stora germanska krigarna?
5 germanska namn för pojkar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 05 januari, 2021

Vi har alla hört talas om vikingarna. Grymma krigare, stora äventyrare och utmärkta strateger, vars legender ännu lever kvar. Många människor väljer att ge sina barn och speciellt pojkar namn med skandinaviskt ursprung, som är ett av de germanska språken. Vad få vet är att germanska namn representerar mycket mer än bara hur de låter. 

Till skillnad från skandinaverna vet man mindre om den germanska historien, men de var också stora krigare, och deras språk vidareutvecklades till språk som engelska och tyska. De hade sina egna gudar och legender, och de är också en viktig del av brittisk kultur.

Faktum är att anglo-saxerna lejde germanska legosoldater mycket tack vare deras rykte som modiga män. Deras självständiga själar visades tydligt när de vägrade lyda order av öns ledare. De skapade istället sina egna kungadömen och slog sig ner i söder. 

Germanska namn återspeglar egenskaper som beslutsamhet, bestämdhet och självständighet. Glöm därför alla vanliga namn; det är dags att överge gamla vanor och skapa ett nytt arv!

5 germanska namn för pojkar

Herman

Namnet betyder modig“. Det är en variant av det spanska namnet Fernando, men mycket mindre vanligt. Om du döper din son till Herman kommer han inte kommer vara rädd för att vara annorlunda. Han kommer inte att skygga för konflikter och kommer alltid att slåss emot orättvisor. 

En annan etymologisk variant relaterar detta namn till fer- och nand- (fri och ägare) som tillsammans bildar ordet “ägare till sin frihet”. Den som heter Herman försvarar sin självständighet såväl som andra människors rättigheter. 

“Jag känner inte till ditt namn, bara din blick som berättar det.”

– Mario Benedetti –

Hugo

Hugo är ett av de mest kända germanska namnen för pojkar. Det betyder “vis man”. Många anser att det är associerat med intelligens, både mental och andlig. Att döpa ett barn till Hugo ger honom frid, lugn och kultur.

Namn för pojkar: en pojke med kamera.

Den som döps till Hugo blir smart, såväl som passionerad när det kommer till kunskap. Om det finns ett namn som är vackert, vanligt och fyllt av bra vibrationer så är det Hugo.

Koldo

Detta namn härstammar från det germanska namnet Clovis. Tursamt nog är Koldo mycket mer elegant och förfinat. I delar av Spanien, som i Baskien, är Koldobika ett mycket vanligt namn. Det var förbjudet under många år, men nuförtiden finns det inget som hindrar spanjorer från att använda detta namn. 

Det betyder “modig krigare“. Namnet lovar din son all den originalitet och styrka som behövs för att gå ut på äventyr. Vem skulle inte vilja ge sin son ett namn fyllt av historia och storhet?

Leonard

Åh Leonard! Trots vad du kanske tror kommer det här namnet inte från något romerskt språk. Det betyder “han som är stark som ett lejon”. Du tänker säkert på namnet Leonardo da Vinci. Han var trots allt en av de främsta konstnärerna under renässansen.

Att namnge din son efter tidens kanske största konstnär, filosof och designer kan bara medföra gott. Dessutom kommer det att göra honom ännu mer unik. 

Arnold

Arnold betyder “han som har örnens kraft”. Detta djur är en symbol för absolut makt. Faktum är att det har varit Tysklands symbol genom många olika perioder i historien. Den har alltid kopplats till makt, elegans, ledarskap och frihet. 

Namn till pojkar: En pojke som räcker ut tungan.

Det är inte ovanligt att se örnen som symbol för andra länder. Den är till exempel en symbol för USA, världens supermakt. Om du vill att din son ska bli en bra ledare, bestämd och beslutsam, borde Arnold vara ditt första val. 

Det finns många germanska namn för pojkar. Tyvärr kan en del människor ha starka åsikter emot dem. Men i slutänden är det bara du (och kanske din partner!) som behöver tycka om namnet. Varje namn har en speciell mening och gör bäraren unik. 

Ge ditt barn möjligheten att vara annorlunda. Låt honom bli varse om sin egen personlighet och lär honom att han inte behöver hålla sig till de etablerade normerna. Vem vet, kanske Herman eller Koldo blir början på en lång rad modiga, starka män som vill göra världen till en bättre plats. 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.