Ständigt stucken av mygg? Vissa barn drabbas oftare!

Ständigt stucken av mygg? Vissa barn drabbas oftare!

Senaste uppdateringen: 14 april, 2019

Ni går på en liten promenad och du kan inte undgå att lägga märke till det. Varför verkar alla andra barn kunna leka och var ute utan att bli överfallna av mygg? Varför blir min son eller dotter ständigt stucken av mygg, när andra inte blir det? Det är en mycket bra fråga, och vi har tagit reda på svaret här nedan.

Mygg är väldigt aktiva insekter särskilt när det är hett. Under sommaren är det mycket vanligt att bli stucken av dem. Det är en verklig oro för föräldrar, särskilt om ni är ute på semester.

Tyvärr är barn ett eftertraktat byte för myggor. De utnyttjar ofta utomhusaktiviteter för att leta efter sitt “byte”.

Som vi sa tidigare så har du kanske lagt märke till att ditt barn ofta är omsvärmad av mygg och alltid får en hel uppsättning myggbett emedan dessa varelser verkar hålla sig borta från andra. Tja, det är ganska möjligt att ditt barn är en favorit bland dessa irriterande insekter.

Det kanske inte finns i den sinnevärld att mygg faktiskt kan ha en förkärlek för vissa människor av flera skäl. Här kommer vi att förklara de vanligaste:

Varför blir min son eller dotter alltid stucken av mygg?

Först och främst är det viktigt att veta orsakerna till varför ditt barn är favorit hos myggen. Du kommer då att kunna minska risken för att bli stucken av mygg.

Blodtyp

Att ha en viss blodtyp är en av de största orsakerna till frekventa myggbett. När mygg ska sticka så har de, liksom du, sina preferenser. När de väljer en måltid är de benägna att ta personer med blodtyp O.

Deras andra val är personer med blodgrupp B. Folk med blodgrupp A har tur och de blir bara stuckna hälften så ofta som dem med blodgrupp O.

Hur kan då en mygga veta vår blodtyp? Beroende på vår blodtyp kan vi ha olika sackarider och sockerarter som utsöndras genom huden, och dessa kan användas som kemiska signaler för myggor. Det är detta som berättar för dem vilken blodgrupp vi har.

mygga sticker hud

Fysisk aktivitet

Myggor är ofta lockade till värme, och när det leker ute avger ett barns kropp värme. Det här är emellertid inte det enda de attraheras av under vår fysiska aktivitet: de attraheras också av svett.

Under leken kommer naturliga ämnen som mjölksyra, urinsyra och ammoniak ut i ett barns svett. Dessa uppfattas av myggen på avstånd och de lockar sig till dem.

Det handlar inte bara om hygien. Genetik spelar en viktig faktor, och kommer att avgöra hur mycket av dessa ämnen som deras kroppar naturligt kommer att utsöndra genom sitt svett.

Hudbakterier

Ett stort antal bakteriearter lever naturligt på vår hud. Vissa typer, såsom Staphylococcus epidermidis, kan locka till sig mygg. Bakterier arbetar dock inte alltid mot oss.

Det finns andra bakterier som kallas Pseudomonas aeruginosa som verkar ha motsatt effekt gentemot ovanstående. De håller faktiskt dessa insekter borta.

Denna interaktion mellan att locka till sig och stöta bort mygg  av våra hudbakterier gör att de biter oss mer på vissa specifika områden som våra anklar. Det är här vi har den största koncentrationen av bakterier.

När de väljer en måltid är de benägna att sticka personer med blodgrupp O.

Kläder

Myggor styrs inte bara av lukt, de styrs också av ett lättillgängligt mål. De kan lättare upptäcka mörka färger som svart, marinblå eller röd.

Pastell nyanser, eller ljusa färger, som vit, hjälper till att minska risken för att bli stucken av mygg. De håller också ditt barn svalt under utomhuslekar – speciellt, naturligtvis, på sommaren, när värmen är som högst.

När ditt barn kommer hem och har flera röda märken på olika delar av kroppen, kan han ha blivit stucken av mygg.

Förebyggande åtgärder för att slippa bli stucken av mygg

Om ditt barn fortfarande blir stucken av mygg, förtvivla inte! Du kan slippa undan dessa oönskade insekter genom att använda dig av några enkla tips varje dag:

  • Undvik mörka eller staka färger på kläder, särskilt svart och marinblå.
  • Minska utomhusaktiviteter på kvällen, när det högsta antalet myggor surrar runt.
  • Gör dig av med reservoarer med stillastående vatten hemma, de kan uppmuntra spridningen av insekter.
  • Använd myggnät på fönster och dörrar, eller använd ultraljud för att skrämma bort insekterna.
    mygga på hand

Myggmedel, även om de är ett bra alternativ för att skydda barn, bör användas med försiktighet. Du måste se till att du köper en effektiv och pålitlig produkt. Det finns också några naturläkemedel som kan användas för att avskräcka myggor.

Antimikrobiella växter som salvia, eller andra som eukalyptus och kanel, kan hålla dem borta om de gnids på huden. Ett annat mycket populärt naturläkemedel är citronella, som vi kan köpa i många olika format.

Som en sista rekommendation, se till att du håller utkik efter dåliga reaktioner och infektioner på myggbetten, för att undvika infektion och behandla allergiska reaktioner.

Om du ser att myggbetten svullnar upp, gör mycket ont eller varar sig, ta er till barnläkaren så snart som möjligt. Gör detsamma om ditt barn utvecklar en feber som en följd av bettet.

Följ vår råd och håll er säkra och skyddade!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.