Graviditetskuddar: typer och fördelar

Om du väntar barn, bör du läsa den här artikeln om de olika typerna och fördelarna med graviditetskuddar. På så sätt får du veta vad det bästa alternativet för dig är.
Graviditetskuddar: typer och fördelar
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 augusti, 2021

Graviditetskuddar? Ja, de finns. I själva verket kan den bli din bästa vän tills din bäbis är född. Dessutom kommer du gärna att fortsätta använda dessa kuddar lite längre än så, eftersom de är ganska användbara under amning också. När din mage börjar växa kommer det en tid då du inte kan hitta en bekväm position. Extravikt, muskelsmärta och bäbisens rörelser kan göra det riktigt svårt för dig att somna.

Det är detta ögonblick då du ska börja använda dessa användbara och enkla tillbehör. Om du har svårt att somna eller känner någon form av smärta, fortsätt då läsa om graviditetskuddar. Faktum är att de är speciellt utformade för att du ska känna dig bekväm.

”Moderskap har en mycket humaniserande effekt. Allt reduceras till det väsentliga”

-Meryl Streep-

Vad graviditetskuddar kan göra för dig

Gravid kvinna som läser.

Du kanske tycker det är förvånande, men graviditetskuddar kan vara mer användbara än du tror. I grunden ger de dig stöd för din mage, din rygg och dina ben under dina graviditetsstadier. Dessutom kommer du att kunna använda den senare, när det är dags att amma din baby.

I slutändan är dessa kuddar mycket användbara för att amma din baby, och också för att ge dem flaskan. Detta beror på att du kommer att kunna lägga din baby på kudden och hitta en bekväm position för dig själv så att du inte skadar ryggen. Dessutom, när spädbarn börjar växa, kan du fortfarande använda dem, för när den tiden kommer så kan de hjälpa ditt barn att sitta upp på egen hand. Därefter får du se vilken användbar investering du gjorde när du köpte den.

Fördelar med graviditetskuddar

Under din tredje trimester hjälper graviditetskuddar dig att bli bekvämare. Faktum är att många kvinnor använder den under förlossningen, när deras första sammandragningar kommer. Här följer några av fördelarna med graviditetskuddar:

  • De anpassar sig perfekt efter kroppens form.
  • De ger den perfekta justeringen för din rygg, mage, höfter och ben.
  • Graviditetskuddar är perfekta för att lindra alla typer av graviditetsbesvär, som bäckensmärta, benkramper etc.
  • De hjälper till att förhindra halsbränna och ryggvärk.
  • De hindrar dig från att röra dig för mycket när du sover, vilket främjar en god vila.
  • Du kan enkelt tvätta dem i tvättmaskinen.
  • När bebisarna har fötts kan du använda den för att amma dem.

Graviditetskuddar: Olika typer

Som vi har nämnt tidigare är de perfekta för att hjälpa dig att sova ordentligt, vila medan du läser en bok eller matar ditt barn. Dessutom är de mycket användbara för att minska benkramper. Deras design gör att du kan anpassa dig till de olika positioner som läkare rekommenderar, som på din sida eller med benen uppåt, vilket hjälper dig att lindra muskelsmärta.

I olika butiker kan du hitta många alternativ av olika former, material, storlekar och priser. Därefter pratar vi om några av de vanligaste typerna.

Kilformad kudde

Dessa kuddar har formen av en triangel eller bokstaven C, och de är vanligtvis gjorda av skum. Dessutom anpassar de sig till din mage medan den växer och de hjälper till att lindra smärta i specifika områden. En av deras främsta fördelar är att de är små, lätta att förvara och du kan fortfarande använda dem efter att barnet har fötts.

U-formad kudde

Dessa graviditetskuddar är större än de andra. Detta beror på att de ska stödja hela din kropp, från huvud till tår. Dessutom hjälper de dig att sova på din sida, vilket är bra för ditt blodflöde och syresättningen. De begränsar också dina rörelser, och några av dem kan ha formen av en kropp.

Kvinna med graviditetskuddar.

C-formade graviditetskuddar

Dessa kuddar är också kända som helkroppskuddar, och de är gravida kvinnors favoritkuddar. Detta beror på att de låter kvinnor sova på sidan medan de vilar huvudet, ryggen och magen på dem. Dessa kuddar är dock ganska stora, vilket kan vara lite obekvämt för din partner i en mindre säng.

Lång gravidkudde

Dessa kuddar liknar c-formade kuddar, men de är lite rakare. Du kan vila hela din kropp på dem och eftersom de är långa kan du anpassa dem till alla situationer. Faktum är att deras flexibilitet är det som gör dem så bekväma för gravida kvinnor.

Å andra sidan, kom ihåg att du kan använda någon form av kudde eller kuddar du hittar hemma för att vila gott. Du behöver bara något för att stödja din mage, ländryggen och dina ben. Detta hjälper dig att känna dig mer avslappnad.

Tänk på alla dessa alternativ och hitta det som passar dig bäst. Trots det, tveka inte att använda en graviditetskudde. Detta kommer att vara en av de bästa sakerna för att hjälpa dig att slappna av under dina graviditetsstadier.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.