4 tips för att bevara minnen från graviditeten

Då du går i väntans tider så flyger de lätt förbi. Här förklarar vi hur du kan dokumentera din graviditet och bevara alla vackra minnen.
4 tips för att bevara minnen från graviditeten

Senaste uppdateringen: 03 juli, 2023

En graviditet är ett av de mest spännande och unika ögonblicken i en kvinnas liv. En period full av både fysiska och känslomässiga förändringar, och i slutändan en upplevelse som väl förtjänar att bli ihågkommen för alltid. Därmed är det viktigt att värna om minnena från graviditeten som gör att vi kan återuppleva detta skede även i framtiden, och här vill vi förklara hur man kan gå tillväga.

Det finns många sätt att dokumentera en graviditet, oavsett om det sker genom en dagbok, genom fotosessioner eller genom ett album. Dessa är saker som inte bara hjälper dig att minnas graviditeten, utan som också är ett sätt att knyta an till barnet som är på väg att anlända. Dessutom är minnessaker från graviditeten ett sätt att dela upplevelsen med familj och vänner, som ofta är ivriga att få veta alla detaljer samt dela på spänningen som en familj.

Tips för att skapa vackra graviditetsminnen

Att värna om de lyckliga stunderna under graviditeten är ett sätt att behålla de unika känslorna och upplevelserna som graviditeten ger vid liv. Långt ifrån vad många kanske tror så behöver du inte ha gott om pengar för att skapa ett dyrbart arv för hela familjen, det räcker gott med era minnen.

Här följer några tips som hjälper dig att bevara dina minnen från graviditeten.

1. Dokumentera hela processen och skapa ett fotoalbum

Det finns inget bättre än ett bra fotografi för att med glädje minnas de stunder då du ännu inte kände ditt barns ansikte och din kropp började sin förvandling. Månatliga fotosessioner under graviditeten är ett utmärkt sätt att dokumentera din växande mage samt få en visuell dokumentation av processen. Dessutom kan dessa fotosessioner vara roliga och kreativa samt ge mamman möjlighet att uttrycka sig och att känna sig vacker samt uppskattad under graviditetens gång.

Det är alltså en utmärkt idé att skapa en fotobok med alla de bilder som fyller våra hjärtan med lycka. Som tur är kan man numera lätt hitta sidor som tillåter skapandet av album i den storlek man behöver, och med alla bilder man vill behålla i fysisk form.

2. Skriv dagbok under graviditeten

Graviditeten är en personlig och intim process som påverkar olika mammor på olika sätt. Att upprätthålla en graviditetsdagbok med alla tankar, drömmar och önskemål som dyker upp i sinnesvärlden är inte bara idealiskt för att komma ihåg alla dessa upplevelser under en närstående framtid, utan det kan också fungera som en form av katharsis genom bildlig ventilation.

En graviditetsdagbok kan bli ett ovärderligt verktyg för att komma ihåg detaljerna i processen och de känslor som följde med varje skede. Om du tycker om att skriva och vill utföra den här aktiviteten är det viktigt att sätta igång med dagboksskrivandet så tidigt som möjligt, helst i början av graviditeten. På så sätt kan du dokumentera alla viktiga förändringar och händelser redan från början. Kom dock ihåg att vara konsekvent och inkludera relevanta detaljer, som till exempel sockersug, viktökningar och upplevda symtom. Du kan också inkludera fotografier och brev till din bebis.

3. Skapa en mall av din mage

Gillar du pyssel och knåp, och vill minnas förvandlingen av din kropp, så är ett unikt sätt att bevara minnet det att skapa en mall av din mage. En rolig aktivitet som kan utföras som ett par och som resulterar i ett konstverk som fångar storleken och formen på mammans mage vid en specifik tidpunkt under graviditeten.

Satser med säkra material, som inte skadar mammans hud eller äventyrar barnets hälsa, kan köpas online. Kom dock ihåg att läsa instruktionerna noggrant och följa säkerhetsföreskrifterna. Det är trevligt att be ens partner om hjälp och sedan anpassa formen med färger, dekorationer och andra utsmyckningar. På så sätt kan ni skapa ett unikt och meningsfullt konstverk.

4. Skapa en bok med klipp

Är du inte är så bra på det här med författande, men vill ha en plats att spara alla viktiga ögonblick under graviditeten, då kan det vara ett bra alternativ för kreativa mammor att skapa en klippbok. I den här typen av hantverk kan du inkludera fotografier, ultraljudsbilder, dagboksanteckningar, gratulationskort och andra graviditetsminnen på ett och samma ställe.

För en bok med allehanda utklipp kan vi som mammor välja ett specifikt tema, till exempel: ”Min graviditet” eller: ”I väntan på vårt barn”. Det är viktigt att organisera minnena i klippboken, detta kan hjälpa till att skapa ett sammanhängande och tilltalande fokus. Använd gärna färger, mönster och utsmyckningar för att spegla din personlighet och stil.

Det är inte komplicerat att bevara minnen från graviditeten

Nu när du känner till några av de bästa sätten att bevara minnen från graviditeten är det dags att välja din favoritmetod samt börja dokumentera din graviditet. Kom ihåg att en viktig del av att bevara minnen är att involvera ens partner och familj. Glöm därför inte att schemalägga familjefoton, dela högtider gemensamt samt fånga vardagliga ögonblick som verkligen utgör de sentimentalt mest bestående och meningsfulla minnena.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.