Tips för att bekämpa stress efter förlossningen

Stress efter förlossningen är mycket vanligt eftersom din främsta prioritet nu är att skydda och ta hand om ditt barn.
Tips för att bekämpa stress efter förlossningen
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Efter förlossningen är det normalt att känna sig stressad. Nu ägnar du 24 timmar om dygnet åt att ta hand om och skydda din lilla bebis, och det kan vara väldigt omvälvande. Stressen kommer dock att minska om du kan lära dig att kontrollera situationen och lär känna ditt barn bättre.

I den här artikeln ska vi titta närmare på några tips för att bekämpa stress och må bättre efter förlossningen.

Stress efter förlossningen: Vad ska jag göra?

När du blir mamma för första gången kommer du att känna många olika känslor. Det är lätt att känna sig lite vilse eller osäker på om du kommer att vara en bra förälder eller inte. Till exempel kanske du tänker:

  • “Jag är helt överväldigad.”
  • “Jag vet inte hur man gör det här.”
  • “Aah – jag måste få sova i mer än två timmar.”
  • “Jag oroar mig bara för barnet och att han/hon är okej.”

Oroa dig inte! Alla dessa tankar är normala under denna tid, så känn dig inte dålig för att du tänker dessa saker.

Stress efter förlossningen: kvinna ser stressad ut
Brist på sömn, på grund av att du måste ta hand om barnet eller för att du oroar dig för barnet, leder till humörsvängningar som gör att du känner dig mer irriterad och fysiskt och mentalt utmattad.

Tips för att bekämpa stress efter förlossningen

Om du precis har fött och känner att dessa symptom stämmer in på dig kan det vara så att du upplever stress efter förlossningen. Nedan ska vi prata om några tips för att mildra dessa symptom.

Sov när barnet gör det

Vänta inte på att det perfekta ögonblicket ska komma. Dra nytta av varje stund som barnet sover för att vila själv. Om du kan, använd dig också av din partner eller annan familjemedlem för att turas om. Medan du vilar kan han eller hon ta hand om barnet och tvärtom.

Kommunicera med din partner för att bekämpa stress efter förlossningen

Det är viktigt att du pratar och är ärlig om hur du mår, hur du hanterar allt och om dina känslor för barnet eftersom din partner säkert har mycket snarlika känslor som du. Det är faktiskt viktigt att ni har dessa intima ögonblick för att bekämpa stress efter födseln. Sluta inte prata med varandra!

Ät en hälsosam kost

Det är mycket viktigt att du inte försummar din kost. Förlossning, amning, ansträngningen att ta hand om barnet… Allt detta innebär betydande ansträngningar för din kropp som samtidigt kämpar med att komma tillbaka till det fysiska tillstånd du var i innan graviditeten. En hälsosam kost ger dig tillräckligt med energi för en snabbare fysisk återhämtning. Tänk på att det är bäst att äta fem små måltider om dagen.

Undvik ångest

Ibland vill barnet inte äta, sova eller så bara gråter bebisen utan anledning. Det betyder inte att något nödvändigtvis är fel.

Var villig att ta emot hjälp

Du behöver inte göra allt. Delegera vissa uppgifter till någon annan för att känna dig mindre stressad. Om din familj, dina vänner eller din partner vill hjälpa till, säg inte nej till den  hjälpen! Du måste tänka på dig själv. Om du försöker göra allt kommer du bara att förvärra situationen.

Sluta inte leva ditt liv

Dra nytta av några stunder för dig själv när du kan lämna barnet med en släkting eller din partner för att shoppa eller ta en fika med en vän. Det är viktigt att ha små stunder för dig själv. Det är viktigt att koppla av, även om det bara är under en kort tid, eftersom det hjälper dig att slappna av.

Stress efter förlossningen: kvinnor fikar

Var medveten om ditt humör

Tro det eller ej, men din bebis är känslig för ditt humör. Om du känner dig spänd eller nervös kommer din lilla att känna på samma sätt. Så försök att slappna av så att din lilla ser dig lugn och känner på samma sätt!

Organisera och styr upp besök

  • Om du ska besöka en familjemedlem ska du vara tydlig med hur länge du kommer att stanna så att det inte är för utmattande för dig och ditt barn.
  • Om du å andra sidan ska ha gäster, planera in dem på en dag som passar dig. Försök alltid att bara ha gäster i små grupper så att det inte blir för många människor.
  • Du kan alltid varna gäster om att du och ditt barn behöver vila och att de därför inte kommer att kunna stanna särskilt länge.

Om stress efter förlossningen

Om du känner dig stressad och inte ser någon förbättring, trots att du använder alla dessa tips, är det bäst att du besöker din läkare för att ta reda på om denna stress har någon medicinsk grund. Det kan till exempel vara brist på vitamin eller något annat.

Vi hoppas dock att våra tips är användbara och att du kommer att kunna minska din stress under denna magiska period. Du klarar det här!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.