Livet med din partner efter att ni fått barn

Livet med din partner efter att ni fått barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Livet har två olika skeden: perioden före barn, och sedan perioden efter att det första barnet har kommit till. Efter att man har fått barn förändras livet som ett par för alltid. Relationen med ens partner ändras oundvikligen och ibland oväntat: rutiner, prioriteringar och tiden tillsammans ändras dramatiskt.

Ni lämnar bakom er gamla fritidsintressen och hobbyer. Istället välkomnar ni underhållning och aktiviteter ni tidigare aldrig drömt om. Ni omprövar definitionen av vad det innebär att ha roligt, och ni slutar sätta er själva i första rummet för att ge allt fokus till er nya familjemedlem.

I den här artikeln berättar vi hur livet i en parrelation förändras efter att man har fått barn. Ni kommer säkert kunna relatera till 100%.

Det är ingen som säger att man vinner eller förlorar när man blir förälder, och inte heller att dagarna blir bättre eller sämre. Det är bara en sak som är helt säker: att allting förändras och ger livet en helt ny färg.  

Livet i en barnlös relation

Livet i en barnlös relation var annorlunda. Då var din tid helt och hållet din egen. Du kunde göra saker spontant och enligt dina egna preferenser. Det fanns inga måsten och du kunde ge din partner och dig själv din fullständiga uppmärksamhet.

Livet innan barn

Ni kunde gå ut och dansa, gå på bio, ta en fika eller besöka släktingar. Ni kunde göra dessa saker tillsammans eller var för sig. Det spelade ingen större roll. Huvudsaken var att ha det trevligt under en tid som var bara er.

Ni levde med vetskapen av att inte behöva lämna huset om ni inte kände för det. Allting kunde skjutas på. Vad man än planerade eller improviserade var allting en hyllning till din partner eller till dig själv. Du undanhöll ingenting och du hade tid att dagligen ta hand om dig själv.

Livet i en parrelation med barn

När det första barnet kommer förändras livet, o ch du uppskattar hur du fullkomligt tappat kontrollen över det som brukade vara din egen tid. Nu prioriterar ni barnet fullt ut.

När man är förälder bestäms allt utifrån barnets behov. Ni överväger vad det är för väder innan ni planerar någonting. Ni anpassar även de minsta aktiviteter efter barnets hälsa och humör. Målet blir att alltid ge barnet en erfarenhet han eller hon har glädje av.

Vilken plats ni än besöker blir barnvänligheten den avgörande faktorn. Alla platser måste vara lämpliga och tillräckligt säkra för barnet att vistas på.

Ni försöker alltid underhålla barnet genom att variera lekar i olika parker och trädgårdar, och göra aktiviteter som stimulerar både den kognitiva och fysiska utvecklingen. Målet blir att alltid se till att barnets skinande leende lyser. 

Den nya favoritplatsen blir det ställe där det lilla barnet känner sig lycklig, och där du med stolthet kan se det växa.

Det är nödvändigt att relationen förändras

Att komma hem på kvällarna blir också annorlunda. Tidigare när du blev trött efter en arbetsdag kunde du ta av dig skorna, lägga dig på soffan och bekvämt njuta av tystnaden. Om ni hade lust kunde ni dricka en kopp varmt kaffe och titta på serier eller någon film tills ni somnade, vilket ni också gjorde många kvällar.

Hur livet förändras när man får barn

Men efter att ni fått barn hämtar ni barnet på förskolan efter jobbet. Ibland krävs mutor i form av glass, kakor och godis för att hålla ihop ett tight schema. All er trötthet ersätts med ivern och lusten att se glädjen hos den oskyldiga och gedigna gåvan som livet har gett er.

Helgerna ser annorlunda ut

Helger och helgdagar är numera annorlunda. Nu är helgerna till för att leka i parker och på lekplatser, springa sicksack efter den lilla och klättra upp och ner för höjder som den lilla är intresserad av. Ni kan brista ut i rytmisk dans oavsett var ni är någonstans.

Ni sjunger barnvisor, ser på barnfilmer och läser outtröttligt saga efter saga, leker lek efter lek. Ni roar er på färgsprakande barnkalas med clowner, trollkarlar och tårtor.

När man har fått barn börjar man se på speciella dagar med ett nytt perspektiv. Mors dag, fars dag och till och med födelsedagar får en ny betydelse. Ni upptäcker också värdet och glädjen i att fira familjedagar.

Inte ens tusen klockor kan stanna tiden på sätt som det lilla barnet gör. Varje minut räknas, och varje sekund glider mellan fingrarna. Ett snabbt bad blir ett vattenkrig. Och där står du mitt i striden mellan två föräldrar och ett litet barn – när allt du egentligen ville ha var lugn och ro – dyblöt från topp till tå, med magknip av allt skratt.

Sovande familj

Du och din partner är inte längre samma människor

Sedan ni fått barn är ni inte längre samma människor. Ni har förändrats, mognat, växt och blivit klokare.

Ni förstår styrkan i den renaste och ärligaste formen av kärlek bara genom att se på ert lilla underverk. Ni ser allt klart och tydligt: det finns inget bättre sätt att spendera tiden. Ni trivdes med ert tidigare liv, men ni älskar det här nya steget. 

Ni har öppnat upp ert liv till att vara en familj med tre medlemmar (och säkert fler i framtiden). Ingenting kan någonsin komma att jämföra sig med lyckan ni känner nu. Du väljer att vara förälder och partner varje dag hela livet.

Det sägs att ett barn förändrar livet för sina föräldrar. Det stämmer: nu är du och din partner förenade och empatiskt sammanflätade av er lilla älskling.

 

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.