Gördel efter förlossningen: är de rekommenderade?

Gördel efter förlossningen: är de rekommenderade?
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 11 juli, 2018

Att använda gördel efter förlossningen har blivit väldigt populärt, men det finns de som tvivlar på deras fördelar.

Många mödrar väljer att använda gördel efter förlossningen för att få tillbaka figuren. De är ett av de mest använda plaggen för att gå ner i vikt efter en graviditet, men är de rekommenderade?

Under graviditeten ökar livmodern i storlek avsevärt, vilket i sin tur töjer bukmuskler och hud. När den stora dagen anländer föds bebisen, varpå livmodern återgår till sin ursprungliga storlek.

Men bukmusklerna förblir uttänjda och kan inte återgå till sin normala position lika snabbt som mamman kanske önskat. Men hennes liv fortsätter och hon lägger fokus vid bebisens lycka.

Men många nöjer sig inte med det, utan vill också ha tillbaka kroppen de hade innan graviditeten. Som ett resultat provar många på olika viktminskningsmetoder, såsom dieter, tillskott och träning. Och det är bara några exempel.

Ångesten över att få tillbaka sin gamla figur ökar dessutom med tiden, och därför vänder sig vissa till att använda gördel efter förlossningen.

Här ska vi ta en titt på det.

Gördel efter förlossningen

Dessa gördlar är designade för att forma moderns kropp efter förlossningen. Det finns många olika modeller, färger och material.

Om du vill justera midjan är tubgördeln den rekommenderade. De är formade som shorts som hjälper till att forma låren, rumpan och buken.

Det finns modeller av bomull och andra av mikrofiber. Vissa är gjorda av mjuka material, vilket rekommenderas för att minska irritation. Många gördlar är dessutom justerbara.

Gördlar av mikrofiber är de mest flexibla. De rekommenderas även för att förebygga överdrivet svettande.

Välj en bra gördel

När bör man använda en gördel efter förlossningen?

Det ska inte användas omedelbart efter förlossningen. Efter att ha fött naturligt är det rekommenderat att man väntar ett par dagar innan gördeln används.

De rekommenderas efter att mamman har genomgått den så kallade karantänperioden, eftersom musklerna i buken då är i en mer anatomisk position.

Att använda en gördel efter födseln stärker ländryggen och förbättrar den nya moderns utseende. Därför bidrar den till att kvinnan mår bättre på både in- och utsidan.

Tubformade gördlar är de mest rekommenderade för kvinnor som genomgått vaginal förlossning. De begränsar inte ljumskområdet och är mer bekväma när man sitter.

Om man genomgått kejsarsnitt är åsikterna angående gördlar lite mer kontroversiella. Vissa specialister anser att gördlar bör användas eftersom de hjälper till med läkningen och minskar inflammation. Andra anser att gördlar inte bör användas efter kejsarsnitt förrän såren läkts helt och hållet.

Kom ihåg att gördlar heller inte är det enda alternativet för att återfå figuren. Träning och en hälsosam kost kommer hjälpa dig att få önskat resultat på oöverträffad tid.

En gördel för efter förlossningen är designad för att forma kroppen. Du kan hitta många olika modeller, färger och material.

Fördelar med gördel efter förlossningen

  • De korrigerar och bibehåller god hållning medan du sitter eller går.
  • Gördlar hjälper muskler och organ att återhämta sig på ett snabbt och naturligt sätt.
  • De bidrar till att ge dig en frisk figur.
  • Beroende på materialet kan de vara väldigt bekväma.
  • De minskar känslan av tomhet i buken.
  • De hjälper till att lindra smärta.
Kvinna med kejsarsnitt

Nackdelar med gördel efter förlossningen

  • Att använda en gördel för länge kan hindra musklerna från att fungera som de ska på egen hand.
  • De kan orsaka allergiska reaktioner och långsam läkning.

Gördlar kan inte åstadkomma mirakel; allt beror på hur moderns kropp såg ut innan graviditeten. Kvinnans kost och hur intensivt hon tränar är också avgörande faktorer.

Råd för att använda gördlar

Tala med din läkare innan du använder en gördel efter förlossningen för att få råd angående vilket alternativ som är bäst för dig.

Hur man använder gördeln måste anpassas efter varje kvinna. Det är viktigt att ta vilodagar mellan användningarna.

Det bästa är att välja en som passar din midja. Använd inte gördlar som är för små; de är bara obekväma och ser inte bra ut.

Träning och en hälsosam, fettsnål kost full av vitaminer och protein är bra för att hjälpa dig att stärka musklerna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.