Att övervinna förlossningsdepression

Att övervinna förlossningsdepression

Senaste uppdateringen: 29 november, 2018

Ett barns födsel markerar en av de lyckligaste och mest oförglömliga stunderna i varje mors liv. Mödrar faller emellertid ofta i ett smärtsamt läge efter födseln utan någon uppenbar anledning. I denna artikel kommer vi att förklara förlossningsdepression och hur du kan övervinna det.

Det är en av livets stora paradoxer. När födseln som så ofta är fruktad och efterlängtad är över, känner sig mamman inte lycklig. Istället känner hon sig ledsen och deprimerad. Hur kan detta hända?

Förlossningsdepression uppstår oftare än vi kanske tror. Faktum är att vissa specialister hävdar att det påverkar 15% av kvinnorna som går igenom stadiet efter förlossningen. Andra påstår att över 40% har det. Naturligtvis finns det en vetenskaplig förklaring till det.

Orsaker till förlossningsdepression

Förlossningsdepression kan härstamma från hormonella och känslomässiga orsaker, liksom miljön som omger den nya mamman. I allmänhet utlöses förlossningsdepression av olika faktorer som kommer samman.

Plötsliga förändringar i nivåerna av östrogen och progesteron, bland andra hormoner, kan orsaka emotionella förändringar hos känsliga kvinnor. Dessutom, om detta följs av en traumatisk födsel eller stressiga situationer efter barnets födsel, är uppkomsten av sjukdomen mer sannolik.

I dessa fall måste du komma ihåg, liksom med alla förändringar, att barnets födsel orsakar en rad känslor, ansvarsområden och problem som du kommer att vänja dig vid över tid.

Hormonförändringar under graviditet

Å andra sidan, om mamman tidigare har lidit av depression eller om hennes sociala miljö är fientlig, är det troligare att förlossningsdepression uppträder.

Förutom de som nämnts finns det många andra inflytelserika faktorer, till exempel en dålig ekonomisk situation, brist på stöd för att hantera detta stadium, att ha genomgått en oönskad graviditet, eller möjligheten att barnet lider av en medfödd defekt.

Att vara en mamma präglas inte av vad du lämnar bakom dig när du får barn, utan av vad du får ut av det.

De vanligaste symtomen på förlossningsdepression

Sjukdomen är oftast åtföljd av följande symtom:

  • Sorg och en frekvent vilja att gråta
  • Irritabilitet och ångest
  • Sömnlöshet, trötthet och slöhet
  • Ingen aptit
  • Oförmåga att koncentrera sig
  • Förlust av entusiasm för fritidsaktiviteter
  • Försvårande sociala relationer
  • Brist på sexuell lust

Tips för att övervinna förlossningsdepression

Som vi nämnde tidigare är förlossningsdepression ganska vanligt. Det är emellertid inte omöjligt att övervinna.

Här är några rekommendationer för att övervinna förlossningsdepression på bästa möjliga sätt:

Ta kontakt med en professionell

Detta är det första som bör göras i dessa situationer. En psykoterapeut eller psykiater kommer att veta hur man ska identifiera dina symtom och behov, och ger dig de bästa alternativen.

Om det är en svår depression kan det även vara nödvändigt att ordinera läkemedel. Huvudfunktionen hos antidepressiva medel är att balansera kemikalierna i hjärnan, vilket ger patienterna en bättre känslomässig stabilitet.

Skaffa hjälp

Stöd

Om inte andra erbjuder det, be om stöd. Det blir mycket lättare om du kan få någon att ta hand om dig och din bebis i detta ögonblick av bräcklighet och behov. Uttryck dina känslor. Berätta för dina nära och kära hur du känner och hur det påverkar dig.

Distraktion

Det krävs mycket för att ta hand om en bebis, särskilt för en mamma som lider av förlossningsdepression. Det är bra om du kan ta en timme emellanåt till att läsa, promenera, träna eller göra något annat du tycker om.

Vila

Det finns inget bättre för att övervinna stressiga situationer. Dra nytta av varje ögonblick som du kan ägna dig åt att vila. Således kommer du att förnya din energi och låta din kropp återhämta sig efter det enorma slitaget av födseln.

Självkänsla

Du måste känna dig stolt över att ha fört ett nytt liv till världen. Ge dig själv den respekt du förtjänar och uppskatta dig själv. Försumma inte ditt utseende, även om du spenderar hela dagen hemma.

Att se bra ut hjälper dig att återvinna andan som du hade innan.

Återfå balans

Fokusera på att detta är ett övergående tillstånd. Liksom allt annat tar det tid att övervinna förlossningsdepression, men det kommer att ske.

Koncentrera dig på att försöka acceptera fysiska, sociala och emotionella förändringar. Dina fysiska aspekter kommer att bli de första att återhämta sig. Dock så kan socialitet och känslomässig stabilitet kräva mycket mer styrka.

Var tålmodig, för allting kommer att återgå till det vanliga. Moderskap är en ständig inlärningsprocess.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
  • Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
  • Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
  • Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
  • Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.