Förvärkar: Vad är det?
Förvärkar är termen för de första sammandragningarna som meddelar att förlossningen är nära. De kan vara i timmar eller i flera dagar. Dessutom upplever alla kvinnor dem olika.
Förbereder livmoderhalsen
Förvärkar är till för att förbereda livmoderhalsen på förlossningen. De hjälper barnet att fixera huvudet ner i livmoderhalsen och mjuka upp livmoderhalsen.
En mogen livmoderhals känns mjuk vid beröring och din barnmorska kommer att undersöka den. Ju mer mogen livmoderhalsen är, desto snabbare fortskrider utvidgningen.
Från och med vecka 30 upplever många gravida kvinnor så kallade övningssammandragningar, eller Braxton Hicks-sammandragningar. Dessa har i uppgift att träna livmodern inför förlossningen.
Under sammandragningarna dras magen åt i några sekunder, åtföljt av ett litet tryck i området i och runt vaginan.
Till skillnad från förvärkar känner man under dessa oftast varken smärta eller obehag. I vissa fall går de obemärkta förbi av kvinnan. Vissa kvinnor kan dock känna smärta vid övningssammandragningar.
Hur man känner igen förvärkar
Förvärkar är oregelbundna sammandragningar. De har inte något regelbundet mönster och de varierar i intensitet. De varar vanligen mellan 15 och 45 sekunder men kan nå upp till en minut.
Det finns många variabler som definierar symptomen på förvärkar: barnets position, moderns tillstånd och hennes smärttolerans. Obehaget sägs vara liknande det vid mensvärk eller magknip.
Tänk också på att symptomen kan variera för förstföderskor jämfört med vid andra eller tredje förlossningen.
Förvärkar varierar som sagt även i intensitet. Vissa kan orsaka mycket smärta först och sedan försvinna. Andra kan nästan gå förbi obemärkta.
Det viktiga är att vara medveten om vilket mönster de följer. När sammandragningarna blir regelbundna har värkarbetet påbörjats. Tidiga sammandragningar uppträder en gång var 4:e eller 5:e minut, ungefär.
Förvärkar uppträder vanligen på kvällen och natten. Det är då som oxytocin, känt som anti-stress- eller avslappningshormonet, släpps ut i kroppen.
Vad ska man göra under förvärkarna?
Det finns inget behov av att åka in till sjukhuset för att man känner av förvärkar. Särskilt för förstföderskor är förvärkarna ofta förvirrande lika de äkta värkarna, så mamman vill ofta omedelbart till sjukhuset.
Det är viktigt att känna igen symptomen för att identifiera de olika typerna av sammandragningar. Om sammandragningarna inte är regelbundna i tid och intensitet har förlossningen inte börjat.
Förlossningsvärkar kommer regelbundet med mindre än 7 minuter mellan varje värk. Vanligtvis har de samma smärtindex eller ökar i intensitet. Dessutom kommer de ofta tillsammans med andra symptom, som att slemproppen eller fostervattnet går.
Öva på din andning
Under förvärkarna är det perfekta tillfället att öva på andningsteknikerna du kommer att använda under förlossningen.
Om sammandragningen är svag kan djupandning användas. Detta hjälper till att slappna av både kropp och själ.
När sammandragningarna blir mer intensiva kan lättandning hjälpa. Du andas då in och ut luft snabbt genom munnen. Detta bidrar till att kontrollera smärtan.
Vila och drick mycket
Vila. Med tanke på att förvärkarna är oregelbundna, dra nytta av när du inte känner några sammandragningar för att vila. Det återställer kroppen och du sparar energi.
Vissa gravida kvinnor föredrar att promenera eller träna när de inte har sammandragningar. Beslutet att göra detta beror på hur mycket obehag eller utmattning man upplever.
Drick mycket vätska för att undvika att bli uttorkad. I vissa fall förlorar man aptiten under förvärkarna. Det är viktigt att komma ihåg att detta kan vara i timmar eller till och med i dagar.
Om du inte vill äta gör det inget, men det är viktigt att du inte blir uttorkad. Se till att dricka de rekommenderade mängderna vatten. Du kan också komplettera ditt intag med teer eller sportdrycker.
Lätta måltider är att föredra under tiden för förvärkar. Tung, fet mat i stora mängder kan leda till fysiskt obehag.
Håll nära kontakt med din barnmorska och vården när du börjar känna sammandragningar, speciellt om du är förstföderska. Det hjälper till att minska eventuell ångest.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- EL PARTO, C. E. CUIDADOS EN EL PARTO NORMAL: UNA GUÍA PRÁCTICA. http://www.ttiklik.com/wp-content/uploads/2012/03/erditzenaturala.pdf
- Márquez Bustamante, R., & Rodríguez López, R. Cómo disminuir las visitas en Urgencias de las gestantes en falso trabajo de parto. https://congresoenfermeria.com/libros/2016/sala7/5437.pdf
- Rodríguez, C. M., del Fresno Serrano, M. Á., & del Fresno Serrano, E. (2021). Pródromos de parto,¿ Cuándo acudir al hospital?. Revista Sanitaria de Investigación, 2(2), 62. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7813186
- Silverthorn. Fisiología humana: un enfoque integrado. 2008. Editorial Médica Panamericana. 4ta edición.
- The Rosie Hospital Patient Information. Labor and the latent phase. Cambridge University Hospitals NHS. [Online].