Naturliga sätt att påskynda eller inducera värkar

Naturliga sätt att påskynda eller inducera värkar
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Har det gått nio månader och ännu har ingen bebis kommit ut? Känns de sista dagarna av graviditeten som en enda lång uppförsbacke? Vi har samlat ihop några helt naturliga sätt att påskynda och till och med inducera värkar.

Nio månader är en ganska kort tid när man inte går och bär på en bebis. Men när en kvinna är gravid kan 9 månader kännas som de längsta i hennes liv. Speciellt för förstföderskor.

Det kan kännas som att förlossningen aldrig kommer att komma. Dessutom kan man i vissa fall ha gått över de nio månaderna och det märks fortfarande inga tecken på att barnet vill komma ut!

Till att börja med kommer vi att förklara funktionen av hormonet oxytocin, som har en viktig roll att spela vid födseln, och sedan ge dig några tips som har hjälpt många gravida kvinnor att inducera värkar lite tidigare än de annars hade gjort.

Oxytocin och förlossningen

Oxytocin är ett hormon som släpps ut i kroppen bland annat när man ska föda barn. Det ansvarar för att initiera förlossningen. Därför måste naturliga sätt att inducera värkar baseras kring frisättningen av oxytocin i kroppen.

gravid kvinna på säng

Naturliga sätt att påskynda eller inducera värkar

  • Avslappningsövningar. Stress kan fördröja förlossningen. Det beror på att produktionen av hormoner som försvårar frisättningen av oxytocin stimuleras av stress. Vi rekommenderar att du provar gravidyoga, avslappningstekniker och mindfulness.
  • Motion. Att träna kan framförallt hjälpa barnet att inta rätt position. Det har inte visat sig att det faktiskt kan påskynda värkarna, men fysisk träning som yoga, promenader eller simning gör din kropp gott och förbereder dig på förlossningen.
  • Sex. Det kan kännas otympligt med den stora gravidmagen, och den fysiska tröttheten hjälper inte heller. Men det är sant att sex kan sätta igång förlossningen. När du får orgasm frigör du oxytocin, och du känner dig bättre och mer avslappnad. Dessutom finns det prostaglandiner i sperma, och detta gynnar utvidgningen av livmoderhalsen.
  • Mat. Vissa typer av mat kan få barnet att röra på sig. Ett mycket bra exempel är choklad! Hur bra choklad kan påskynda eller inducera värkar är inte fullt utrett, men det kan få barnet att röra på sig mer och kan hjälpa honom att komma i rätt position.
  • Prata med din bebis. Självklart är den här sista metoden inte vetenskapligt bevisad, men du har inget att förlora på att försöka. Uppmuntra honom, knyt an till honom emotionellt, låt honom veta hur mycket du vill träffa honom och lära känna honom. Det kommer kanske inte att påskynda födseln, men det kommer definitivt att gynna din anknytning till din bebis. Låt din bebis veta att han är älskad, efterlängtad och välkomnad!

När kan man använda dessa tips?

Det vi har rekommenderat för att inducera värkar är också hälsosamma och goda vanor som du kan använda dig av under hela graviditeten.

Avslappningsövningar är till nytta för dig redan från början. Den första trimestern kan vara mycket stressande och det kan vara bra för ditt välbefinnande att hitta stunder för inre frid och ro. Lugn och känslomässig stabilitet hjälper dig och ditt växande barn.

gravid kvinna i spa-miljö

Fysisk träning rekommenderas också under hela graviditeten. Du måste självklart anpassa träningen till ditt tillstånd och undvika övningar som kan skada barnet.

Fråga din barnmorska vilka som är mest lämpliga för dig under varje fas av din graviditet.

Sex är också en väldigt bra träningsform när du är gravid. Det gör dig avslappnad och  gynnar din hud, främjar din blodtillförsel och, såklart, gör dig på gott humör.

Mat är bland det viktigaste att tänka på för gravida kvinnor. Ta inte några risker med mat vars ursprung eller sammansättning du inte är säker på. Be din läkare om råd innan du äter mat som inte ingår i din normala kost.

Sist men inte minst: prata med din bebis. De flesta gravida kvinnor har ett naturligt sätt att interagera med sin bebis även i magen, så du behöver inte göra det svårt för dig. Även om det kanske inte känns så är det viktigt att du pratar med din bebis för att skapa ett starkare band mellan er och låta ditt barn veta att han eller hon är älskad, efterlängtad och välkomnad.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.