Hur man förbereder inför födseln

Hur man förbereder inför födseln
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du kan fortfarande inte tro det. Efter så mycket förväntan är den stora dagen nästan här. Du kommer snart att kunna hålla ditt barn! Men du måste först bli klar med alla förberedelser inför födseln. Vi ger dig 12 tips!

Graviditeten är snart över. Om några veckor kommer du ha din bebis hos dig, så dra nytta av tiden innan dess för att förbereda viktiga saker innan barnet kommer.

Du måste först och främst försöka se till att oförutsedda problem inte förstör den viktigaste dagen i ditt liv. Ditt barns rum, krubba och din väska är bara några saker du måste tänka på och planera för.

Dra nytta av följande råd när du når den 36:e graviditetsveckan för att vara redo inför födseln.

12 tips för förberedelser inför födseln

Man som kramar mage

Din väska

Efter den sjunde månaden av graviditeten ska du se till att börja packa sjukhusväskan med alla de viktiga sakerna för dig och ditt barn.

Till barnet ska ni ha blöjor, servetter och babyolja. Lägg också i babykläder, och det skadar inte heller med en filt. Ni kan även lägga i krämer för sår och för att rengöra navelsträngen.

Till mamman får ni inte glömma nattkläder med en öppning på framsidan för att underlätta amningen, en klänning, tofflor, trosor med hög midja samt amnings-bh och amningsinlägg.

Även ringblomssalva och personliga hygienartiklar kan vara hjälpsamt.

Pappan kan packa kläder för ombyte, underkläder, sockor, pyjamas, tofflor och olika saker för hans personliga hygien.

Provtagning innan födseln

Vid det här laget har din barnmorska förmodligen redan gett dig ett antal prov för att testa om du fysiskt kan föda, som blodtester och elektrokardiogram.

Glöm inte att alltid ha dem tillgängliga om de skulle behövas. Du kan även organisera alla prov som har gjorts under din graviditet och ha dem i en mapp.

Viktig dokumentation och användbara telefonnummer

Ha alltid ha med dig dina viktiga dokument. Ha även med dig viktiga telefonnummer, som till din barnmorska, sjukhuset och arbetet.

Barnets rum

Det är dags att göra klart barnets rum: en krubba, ett skötbord och till och med leksaker. Ditt barn behöver en bekväm plats för att sova och leka, så det är dags att förse det med de vad det behöver.

När det kommer till dekorationen rekommenderas att man använder varma färger, drar nytta av direkt naturligt ljus och håller en bekväm temperatur. Kom ihåg att det kan vara hjälpsamt och bekvämt med en stol för amning.

Vagga eller barnsäng

Under de första månaderna rekommenderas att man använder sig av en vagga eftersom den är mindre och därför mer bekväm för barnet. Du kan även använda kuddar eller filtar för att göra barnsängen mindre och skapa ett varmt “näste”.

För att barnet inte ska känna sig obekvämt från sura uppstötningar kan du luta barnsängen något.

Förbered mat i frysen

Fundera på att förbereda mat som du lägger i frysen och kan värma dagen du föder.

När barnet föds kommer det få all uppmärksamhet, så att göra mat i förväg sparar dig tid och låter dig fokusera på att komma hem med en ny medlem av familjen.

Gravid kvinna som håller skor

Glöm inte blöjor

För att vara redo när det är dags att föda räcker det inte att bara ha en handfull blöjor med sig. Du kommer märka att de snabbt tar slut.

Se till att du är ordentligt förberedd med blöjor, babyolja och våtservetter i en ordentlig mängd hemma och i barnets väska.

Sömn

Du känner dig säkert stressad och har kanske ångest, och det kan göra det svårt att sova ordentligt, men faktum är att du måste slappna av och vila så mycket du kan innan barnet kommer.

När du möter ditt barn kommer du förstå hur svårt det är att sova under de första månaderna av barnets liv.

Så kom ihåg att sova så mycket du kan, för om du blir trött är det ännu svårare att fortsätta under de första utmattande dagarna som förälder.

Gör kegelövningar

Träna och tona de perineala musklerna för att öka elasticiteten som behövs för att vara redo inför födseln. De berömda kegelövningarna består av att man spänner och slappnar av i de perineala musklerna som om man försöker hålla inne och släppa ut urin.

Gör andningsövningar

Om du gått på förlossingskurser kan du nu gå igenom det du lärt dig.

Annars är det dags att lära dig lämpliga andningsövningar för varje steg av födseln för att kunna lindra smärtan och slappna av.

Personlig hygien

Vill du vara redo inför födseln? Kom ihåg att dina naglar helst ska vara korta och fria från nagellack för att inte rispa barnet.

Ta av örhängen, ringar och andra smycken. Det är inte bara farliga föremål för ditt barn; saker som inte är steriliserade kan även leda till infektioner och är därför förbjudna.

Man behöver inte ta bort hår. Det är upp till kvinnan att bestämma sig för det eller inte.

Informera din familj

Det är upp till varje mamma att meddela familj och vänner om födseln eller inte.

För att inte pressa föräldrarna kan det vara bra att komma med ett uttalande efter födseln för att undvika en lång kö med folk som väntar i sjukhuset.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.