Förlossningsrädsla: hur du möter din ångest

Förlossningsrädsla: hur du möter din ångest
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Förlossningsrädsla är mycket vanligt. Faktum är att nästan alla gravida kvinnor är åtminstone lite rädda.

När det gäller förstföderskor kan den rädslan förstoras genom bristande erfarenhet. När du står inför den här otroliga upplevelsen för första gången är det lätt att låta huvudet fyllas av tankar som bara ökar på din ångest.

Den beräknade dagen för din förlossning närmar sig snabbt. Du har fruktat födseln under hela din graviditet, men nu är det mer verkligt, mer intensivt.

Men håll dig lugn, vi vet hur det är och vi vill hjälpa dig att förbereda dig för det här speciella ögonblicket trots förlossningsrädsla.

Varför är jag så rädd för förlossningen?

Det verkar som en motsättning – vi längtar efter ankomsten av vår bebis, men samtidigt är vi också skräckslagna för det ögonblicket.

Men det finns många orsaker bakom denna ironi. Här är några specifika rädslor som många väntande mammor brukar uppleva:

  • Rädsla för smärtan. Det är ett obestridligt faktum. Förlossningar gör ont. De gör väldigt ont. När ditt barn är redo att komma ut, kommer din kropp att genomgå heroiska förändringar för att hjälpa ditt barn att födas. Och de förändringarna gör ont.
  • Rädsla för det okända. Att inte veta vad man ska göra, vad som kommer att hända, vilka steg att följa… allt detta ger upphov till osäkerhet och sätter därför skräck i oss.
Förlossningsrädsla
  • Rädsla för komplikationer. Utan tvekan har du frågat dig om något skulle kunna gå fel. Tanken att saker kanske inte går enligt planerna, eller att de kan ta längre tid än väntat, är skrämmande.
  • Rädsla för att något kommer att hända med barnet. Detta är något vi fruktar från det ögonblick som vi upptäcker att vi har en bebis i magen. Men när vårt förlossningsdatum närmar sig växer den rädslan. Tanken på att något kommer att hända med ditt barn kan bokstavligen hålla dig vaken hela natten.
  • Rädsla att något kommer att hända dig. Och om något händer med mig? Vad händer då med min bebis? Våra kroppar är biologiskt förberedda för förlossningen, men ingen kan garantera att saker kommer att gå som planerat. Födseln är en oerhört underbar och komplex handling, men vi kan inte förneka att det ibland finns faror och risker.
  • Rädsla för att inte veta hur du ska ta hand om din bebis. Att bära din bebis i din livmoder är relativt enkelt. Det behöver verkligen inte mycket träning eller skicklighet. Men när din bebis är utanför din kropp kanske du undrar om du kommer att kunna sköta om den på rätt sätt.

Hur möter du din förlossningsrädsla

Saker du inte bör göra:

“Jag har hört historier om mammor som hade riktigt dåliga erfarenheter – jag är säker på att det också kommer att vara så för mig.” Även om du skulle tro på allt du hör, skulle du inte kunna göra någonting. Din personliga erfarenhet är enbart din och den är unik. Att lyssna på andra bara förstärker din förlossningsrädsla.

“Och tänk om …” Alla “tänk om” är ett sätt för oss att oroa oss för saker som inte ens har hänt och förmodligen inte kommer att hända. Och även om de gör det, är oron och stressen för det värre än själva risken. Osäkerhet ger rädsla.

“Jag tror inte att jag kan hantera smärtan.” Det här är en smärta som du aldrig har upplevt tidigare. Förutsätt inte att du inte kommer att kunna hantera den, för det kommer bara att förstora din rädsla. Och det här är något som du oundvikligen måste möta.

“Jag kommer inte bli en tillräckligt bra mamma.” Ingen mamma är perfekt – men att vara en bra mamma har mycket mer att göra med instinkt än du tror. Att tvivla på dina förmågor ökar bara dina osäkerheter och, naturligtvis, din rädsla.

Ångest

Saker du bör göra:

Delta i förberedande klasser. Lärarna kommer att förklara vad som kommer att hända, steg för steg. Du kommer att kunna ställa alla frågor du behöver och få de bästa råden för att göra saker och ting enklare för dig och din bebis.

Var ärlig om din förlossningsrädsla. Att prata öppet om dina bekymmer kommer att minska dina ångestnivåer. Det kommer också att ge dem runtom dig möjligheten att ge dig det stöd du behöver.

De bästa människorna att vända sig till är din partner, vänner och alla andra som har upplevt en förlossning.

Förbered allt så att det är klart för din bebis ankomst. Snarare än att fokusera på det okända eller de specifika rädslor du kan ha, tänk på alla de vackra ögonblick som kommer. Ge dig inte tid att fastna i din förlossningsrädsla.

Njut av att föreställa dig hur ditt liv kommer att förändras till det bättre i och med ankomsten av din son eller dotter.

Dessutom, kom ihåg att sjukvårdspersonalen kommer att vara med dig under varje steg på vägen för att hjälpa dig och din bebis.

Inte under en sekund under förlossningen och värkarbetet kommer du vara ensam. Det kommer att finnas specialister där för att vägleda och hjälpa dig, och du kommer att veta vad du ska göra för att få ditt barn till världen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hofberg K, Brockington I. Tocophobia: an unreasoning dread of childbirth. A series of 26 cases. Br J Psychiatry 2000; 176: 83–5.
  • Roland-Price, A; Chamberlain, Z. Managment of tocophobic women. Preconceptional Medicine. [Online].
  • Sánchez, E. (2019). Quiero ser madre, pero tengo miedo. La mente es maravillosa. [En línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.