7 tips för att övervinna rädslan för att föda

7 tips för att övervinna rädslan för att föda
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 12 december, 2018

I den här artikeln kommer vi att ge tips för att övervinna rädslan för att föda, något som är mycket vanligt, särskilt bland förstföderskor.

Allt är klart för din bebis ankomst. Du har gjort alla förberedelser och känner dig lycklig och förväntansfull. Trots allt det här finnas det något som stör dig.

Även om prenatala besök och alla framsteg inom medicinsk teknik finns där för att få dig att känna dig trygg och säker, måste du veta att rädslan är helt normal. Detta kan påverka dig både fysiskt och mentalt.

Förlossningen är en unik och obeskrivlig upplevelse. Men när det inte går som förväntat kan upplevelsen lämna ett bittert och smärtsamt minne.

Av detta skäl är det viktigt att du förbereder dig på bästa möjliga sätt inför barnets födelse och att du håller dig lugn för att undvika de negativa konsekvenser som stress kan medföra under förlossningen.

7 tips för att övervinna rädslan för att föda

Nedan hittar du 7 tips för att övervinna rädslan för att föda:

1. Lär dig om förlossningsinrättningar

Det första rådet är att du så fort du kan, bör ta reda på vilka alternativ du har för förlossningsinrättningar i din stad. Det kan vara mycket betryggande att läsa kommentarer på internet från tidigare patienter, eller be om släktingars och vänners erfarenheter.

När du har valt förlossningsinrättning och registrerat dig kan det hjälpa att besöka lokalerna och ta en rundvisning av förlossningsavdelningen. Du kommer då att kunna visualisera platserna och på det sättet kommer du bättre förutse barnets ankomst.

Rädslan för att föda: gravid kvinna sitter i fönster och håller om magen

2. Planera barnets ankomst

För att minska stressen kring och rädslan för att föda och planera barnets ankomst, kan du läsa böcker i ämnet som går igenom de olika stadierna av förlossningen. Dessa hjälper dig att skingra eventuella oklarheter och få svar på eventuella frågor.

Glöm inte att inreda barnets rum och göra de sista förberedelserna för att vara beredd på barnets födelse.

3. Öva på andningstekniker

Om du inte redan har gjort det, utnyttja tiden du är gravid för att träna upp andningstekniker som sofrologi, haptonomi eller yoga. Dessa discipliner gör det möjligt att slappna av och förbereda dig både mentalt och i dina muskler.

4. Träffa ditt vårdteam

Ta dig tid att träffa gynekologen, anestesiologen och barnmorskorna som kommer att delta i ditt barns födelse. Tveka inte att ställa frågor och ge uttryck för din oro och rädslan för att föda.

Du måste komma ihåg att du inte är den första personen som går igenom det här just nu. Följaktligen är dessa specialister vana vid att hantera oroliga, väntade mammor.

Var säker på att det i dessa fall inte finns några dumma frågor. Det viktigaste är att du känner dig lugn.

I det ögonblick då barnet är fött är modern också född. Kvinnan existerade redan, men modern, har inte funnits förrän nu. En moder är något helt nytt.

-Bhagwan Shree Rajneesh-

5. Be om din partners hjälp

Din partner måste vara ditt primära stöd. Be honom att vara närvarande och aktiv under födseln. Han kan uppmuntra dig, och han kan också lugna dig med hjälp av massage, kramar eller vad du behöver.

Om du även behöver en kvinnlig närvaro bör du känna till att det finns kompanjoner, även kallade doulas, vars roll är att vara med dig och stödja dig i den här stunden.

6. Smärtan kan minskas

Naturligtvis finns det de som säger att en förlossning utan smärta inte är meningsfull. Men även om du bestämmer dig för att föda utan epidural, finns det många andra metoder som är effektiva för att hantera smärtsamma sammandragningar:

  • Att röra på sig, gå eller dansa, främjar en snabbare nedstigning av barnet.
  • God andning är viktigt för syresättningen under värkarbetet. Det låter dig kanalisera din energi och ha kvar all kraft som behövs för att få ut barnet så snabbt som möjligt.
  • Visualisera barnets väg ut vid varje sammandragning så att du inte längre kan fokusera bara på smärtan.
  • Mellan varje sammandragning är det viktigt att slappna av så mycket du bara kan och tömma sinnet så att det inte är i ett tillstånd av konstant spänning.
Gravid kvinna blir undersökt av läkare

7. En positiv inställning

Slutligen är det bästa sättet att övervinna rädslan för att föda, att helt enkelt tänka positivt på det magiska ögonblicket då du äntligen kan, efter alla dessa långa månader av väntan, omfamna din lilla i dina armar.

Som i alla vardagssituationer hjälper du dig att stärka dig själv mentalt för att möta detta speciella ögonblick.

Till sist måste du komma ihåg att oavsett ursprunget till din rädsla, är det idealiskt att få stöd av en specialist.

Att delta i klasser i förlossningsförberedelse, dela rädslan med barnmorskan eller rådfråga din gynekolog, hjälper också till att lösa många frågor och hjälper dig att minska din rädsla för att föda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.