10 saker om födseln som du inte visste om
Upptäck några intressanta detaljer om födseln som du kanske inte visste om. Födseln är det underbaraste ögonblicket i en kvinnas liv. Det är den enda dejten där du är garanterad att möta ditt livs kärlek.
Det är magi som kan förvandla allt det hårda arbetet och smärtan till den renaste kärleken. Födseln är ett heligt ögonblick när det mest obefläckade, oföränderliga och eviga band börjar bli bildat.
Att föda barn är mer beundransvärt än en invasion, mer fantastisk än självförsvar, och lika modigt som de båda.
-Gloria Steinem-
Men det finns också oändliga myter som omger detta ögonblick. Myter som inte nödvändigtvis är sanna. Det finns hur mycket information som helst om förlossningen, ibland motstridig sådan, som under olika tidpunkter av historien har blivit framhållna som fakta.
Så, i den här artikeln av Att vara mamma ska vi berätta 10 saker om denna milstolpe i varje familjs liv.
5 saker före födseln
- Mått på hur öppen kvinnan är. Det finns inget som heter “öppen fem fingrar” när det gäller förlossning hos människor. Hur öppen kvinnan är kan barnmorskan mäta med god precision upp till en eller två fingrar. Därifrån går han eller hon över till centimeter tills kvinnan når 10 cm.
- Utvidgningstider. Inom obstetrik säger man att, med få undantag: “Det finns ingen kvinna, vars livmoderhals inte kommer att utvidgas”. Men vad man kan konstatera är att det finns flera som jobbar inom förlossningsvården som inte är särskilt tålmodiga när det gäller att vänta på de korrekta fysiologiska förhållandena för förlossningen.
- Vad är det egentligen som utvidgar sig? Det är en vanligt missuppfattning att det är vaginan som utvidgar sig. Detta är ett stort misstag. Vad som håller på att bli större är faktiskt livmoderhalsen. Faktum är att den vaginala kanalen är gjord av elastisk vävnad som vid förlossningen “sträcker ut sig” och sedan återhämtar sin ursprungliga form.
- Rinner allt fostervatten ut när vattnet går? När en blivande mammas vatten går, fortsätter barnet att producera fostervatten genom urin. Dessutom orsakar barnets positionen och placeringen av huvudet att den fungerar som en kork, som temporärt täpper till livmoderhalsen. På så sätt har barnet alltid fostervatten.
- Är det farligt för barnet att dricka fostervatten eller svälja mekonium? Absolut inte. Faktum är att barnet dricker vätska hela tiden under minst hälften av graviditeten. Det äter också mekonium, vilket är en steril och riskfri substans för matsmältningssystemet.
När du ändrar hur du ser på födseln ändras sättet du föder på.
5 saker efter
- Fostret väljer när det ska komma ut. Den som bestämmer när värkarbetet startar är vanligtvis barnet. När de sista organen som är mognar (lungorna) är klara, släpper fostret ut ett ämne i fostervätskan. Detta skapar en reaktion i kvinnans kropp. Så, om barnet inte kommer, är han eller hon helt enkelt inte redo för ett liv utanför livmodern.
- “Han var född lila för att han stannade för länge i magen”, är en total myt. Faktum är att alla barn kommer till världen med den färgen i viss mån. Det är faktiskt den färg som de har i livmodern, eftersom det inte finns mycket syre i livmodern. När barnet börjar andas utanför livmodern blir deras hudfärg rosigare.
- Den fruktade gulsoten. Visste du att i princip alla barn har detta tillstånd efter förlossningen i viss utsträckning? De brukar ha lite gult i deras hud och ögon. Så småningom börjar levern helt naturligt att metabolisera bilirubinet i systemet, så att färgen återgår till det normala. Mycket få fall kräver ljusbehandling.
- APGAR-testet. Det här är en poäng som man ger till det nyfödda barnet. Testet kan enkelt utföras medan modern får ha hudkontakt med sin bebis. Den första poängen ges 1 minut efter födseln och den andra återspeglar barnets tillstånd efter 5 minuter. En poäng som är större än 7 anses vara utmärkt.
- När ditt barn är i dina armar, kan resten vänta. Navelsträngen kan klippas när som helst. Detta påverkar inte ditt barns hälsa. Faktum är att vetenskapliga studier visar att det är fördelaktigt att göra det när den slutar pulsera. En nyfödds längd och vikt är inte viktigare att mäta än att förstärka bandet mellan mor och barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Labor and delivery care. Blended learning module for the Health Extension Programme. Federal Democratic Republic of Ethiopia. Ministry of Health.
- Brown, H. Fisiología del embarazo. Manual MSD (Versión para profesionales).
- Riley, M. Fisiología perinatal. Manual MSD (Versión para profesionales).