Couvadesyndromet: Män kan dela symtom med sin gravida partner

Couvadesyndromet: Män kan dela symtom med sin gravida partner
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många gravida kvinnor upplever halsbränna, illamående, ryggvärk etc. Men visste du att även män kan uppleva förändringar? Det är känt som Couvadesyndromet.

Faktum är att några av männens symtom är precis samma som deras gravida partners upplever.

Graviditeten är en tid av stora förändringar i kvinnans kropp. Vår storlek och vikt förändras, våra känslor förändras, vår aptit förändras, även vårt hår och våra naglar förändras! Och alla dessa förändringar kan påverka vår partner med.

Couvadesyndromet

Couvadesyndromet, även känt som fantomgraviditet, är inte alls ovanligt bland män vars partners är gravida. Namnet kommer från franskan, där ordet “couvade” betyder “att inkubera”.

Dessa män upplever inte fysiskt obehag, utan snarare en känslomässig relation med sin partner.

Denna djupa anknytning gör att de blir mer medvetna om vissa graviditetssymptom och upplever även vissa förändringar.

Nedan hittar du några av de symptom som män kan uppleva under sin partners graviditet. Den empati som de känner med sina fruar eller flickvänner gör att de känner några av samma känslor och symptom.

Njut av miraklet att ge livet till ett varelse som du kommer att älska för resten av ditt liv

-Anonym-

Symptom på Couvadesyndromet hos män

Ångest

En gravid kvinna kan bli orolig av olika skäl under graviditeten. Det har att göra med fysiska förändringar i hennes kropp, den förestående ankomsten av hennes bebis, en önskan att bli en bra mamma, barnets och hennes egen hälsa etc.

Män upplever också samma ångest medan de väntar på att få träffa sin son eller dotter.

De oroar sig inför ansvaret att uppfostra och ta hand om ett barn, för förlusten av sömn under de första månaderna, familjens ekonomi etc. Det här är bekymmer som han kan dela med sin partner.

Både män och kvinnor kan känna sig oroliga under graviditeten. Deras nervositet kan ha att göra med oro för barnets hälsa, sitt eget arbete, förlossningen etc.

För att männen ska känna sig tryggare i sig själva är det viktigt att de får vara med i varje steg av processen.

Klasser inför förlossningen och barnkurser är ett bra sätt för framtida fäder att bygga upp sitt känslomässiga självförtroende.

man lyssnar med örat mot gravid kvinnas mage


Humörsvängningar

Humörsvängningar är ett vanligt och välkänt symptom som kvinnor upplever under graviditeten. Detta beror inte bara på ångest och obehag, utan även på hormonella förändringar som deras kroppar genomgår som en följd av graviditeten.

Även om män inte har samma hormonella förändringar eller andra fysiska förändringar kan de fortfarande uppleva humörsvängningar under sin partners graviditet.

Blivande pappor kan uppleva nya känslor som kan förvåna och överraska dem, särskilt under graviditetens första och sista veckor.

Bekymmer, oro, tanken på att ta hand om en liten nyfödd… Allt detta kan få män att uppleva en rad olika känslor: ångest, sorg, lycka, lugn, irritabilitet, stress, spänningar, kärlek…

Kanske delar de inte alltid dessa känslor helt öppet med sin omgivning. Ändå finns de där på insidan och mannen måste lära sig att hantera dem på ett hälsosamt sätt.

Irritabilitet

Kanske kan vissa män inte stå ut med att deras gravida partner är den enda som får klaga under den här tiden. Därför kommer de – medvetet eller undermedvetet – att ta upp en del klagomål att få beklaga sig över och få uppmärksamhet för.

Gravida kvinnor upplever ofta ryggsmärta, nacksmärta, huvudvärk och kramper. Oavsett om det är då grund av avundsjuka, extrem empati eller ren slump börjar vissa män drabbas av samma krämpor och problem.

Självklart beror det på de fysiska förändringarna och hormonella svängningar i samband med graviditeten när kvinnor upplever smärta och obehag under denna process.

Det finns emellertid ingen fysisk orsak bakom smärtan och obehaget i samband med Couvadesyndromet hos män. Snarare tycks de vara en slags identifieringsmekanism – ett undermedvetet sätt att knyta an eller identifiera sig med sina partner. De är så nära sin partner att de delar hennes upplevelser på ett mycket påtagligt sätt.

Det finns en korrelation mellan Couvadesyndromet och mycket engagerade och aktiva fäder. Det här är män som är redo att bli pappor och som redan under graviditeten formar ett band till sin framtida son eller dotter. Det här är män som står sin partner mycket nära och som har så mycket empati med henne att det tar sig kroppsliga manifestationer.

Även om män inte bär sina barn  i sina kroppar under graviditeten är de ändå blivande föräldrar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.