Hur din kropp förändras under graviditeten

Hur din kropp förändras under graviditeten

Senaste uppdateringen: 09 april, 2018

Du gör ett graviditetstest och det är positivt. Fantastiska nyheter! Du bär på ett fantastiskt nytt liv i livmodern. Men det kommer med miljontals frågor. Vad kommer hända med min kropp? Vad borde jag äta? Vi ska berätta hur din kropp förändras.

Det är ett av de vanligaste orosmomenten när man får reda på att man är gravid. Din kropp förändras under graviditeten och även efter ditt barn har fötts.

För många kvinnor är graviditeten en vacker sak. Kvinnokroppen anpassar sig för att ta hand om ett nytt liv.

Det är verkligen imponerande att tänka på hur ett nytt liv kan komma från dina egna reproduktiva celler. Det är ännu mer fantastiskt hur detta kluster av celler blir en helt ny människa.

Men låt oss vara realistiska. Allt är inte en dans på rosor och din kropp kommer gå igenom många fysiska förändringar under graviditeten. Vissa kommer vara uppenbara för alla runt omkring dig, medan det finns andra som bara du kommer märka av.

Att ta beslutet att ha ett barn förändrar livet. Här är några av de fysiologiska och mentala förändringar som vittnar om hur din kropp förändras:

 • Dina bröst: från själva början av graviditeten kommer dina bröst börja växa och svullna upp, sakta men säkert. Att gå upp en storlek eller två är en dröm för vissa och en mardröm för andra, men det är en verklighet för nästan alla kvinnor.
 • Din vikt: du kan komma att lägga på dig runt 400 gram varje vecka. Vid slutet av din graviditet innebär det att din vikt kommer ha ökat runt 12 kg. Du behöver börja äta bra för att se till att du får ett hälsosamt barn. Det enda man kan göra är att följa en balanserad kost, följa läkarens råd och träna om din läkare rekommenderar det.
 • Din livmoder: den väger normalt 50 g, är 6,5 cm lång och har en kapacitet på 2-3 ml. I slutet av graviditeten kommer den att väga 1,5 kg och vara 33 cm lång, med en kapacitet på 4-5 liter.
 • Illamående och kräkningar är vanliga symptom under den första trimestern.
 • Det kommer även uppstå hormonförändringar. Dessa kan leda till åderbråck, svullnader och benkramper.
Kvinna som mår illa

Hur din kropp förändras under graviditeten – saker som du kanske inte märker:

Din kropp kommer gå igenom en nästan oändlig lista av fysiologiska förändringar under graviditeten.

Det här är några av de mest märkbara tecknen på hur din kropp förändras:

 • Ditt blod: under graviditeten kommer den totala blodvolymen i din kropp att öka med 1,5 liter.
 • Din puls: eftersom det finns mer blod i din kropp kommer dina hjärtslag också öka med mellan 10 till 15 slag per minut. Det gör att ditt hjärta kan cirkulera det extra blodet.
 • Din andning: du kan ibland ha svårigheter med att andas. Ju större fostret är, ju mer utrymme kommer det att ta upp inom dig.
 • Din mun: du kommer inte bara producera mer saliv, utan ditt tandkött kommer också vara känsligare och ha lättare för att blöda.
 • Dina ådror: de kommer vidga sig och du kan komma att märka av svullnader i dina ben, och du kan även komma att drabbas av åderbråck.
 • Ditt blodtryck: det kommer minska eftersom dina blodkärl vidgas. Du kommer återfå ditt normala blodtryck under den tredje trimestern.
 • Förstoppning: det kan vara ett av de värsta symptomen under graviditeten. Det beror på en långsammare gastrointestinal process. Det rekommenderas att man äter en kost rik på fibrer.
 • Blåsan: den kommer bli alltmer sammantryckt. Det innebär att du kommer behöva gå på toaletten oftare.
 • Dina hormoner: hur kan vi glömma bort dem? De ser till att graviditeten går som den ska, och hanterar alla de interna förändringarna under graviditeten.
Gravid kvinna i skogen

Min kropp är fantastisk: en gång hade den två huvuden, fyra armar, fyra ben och två hjärtslag. Vad är jag? En mamma!

Experter rekommenderar att du vilar mycket under de sista månaderna av graviditeten. När barnet anländer kommer du antagligen ha många sömnlösa nätter när du tar hand om det, och det kommer vara emotionellt utmattande.

Försök att njuta av din graviditet. Det är en tillfällig fas och kommer föra med sig många viktiga förändringar i ditt liv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.