Skönhetstips för gravida kvinnor

Skönhetstips för gravida kvinnor

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under tiden du väntar barn kan du komma att märka en del förändringar i kroppen som inte går att undvika, som hudbristningar, celluliter och övervikt. Vi vill idag bjuda på några hjälpsamma skönhetstips för gravida kvinnor.

Skönhetstips för gravida kvinnor

Kroppen har faktiskt redan sina egna skönhetstrick som den tar till under graviditeten; blodflödet till huden och talgkörtlarna ökar t.ex. för att bidra till den gravida kvinnans “glöd”.

Det är hormoner och genetik du har att tacka för det. Experter hävdar att vissa hormoner motverkar andra under graviditeten. Genetik spelar också en fundamental roll i de förändringar som uppstår.

Hormoner är vad som gör att många gravida kvinnor får ett lysande ansikte, skinande hår och mjuk och len hud. Andra kvinnor kan dock få akne, torr hud och hudbristningar.

Oavsett vilket är det viktigt att man tar hand om sig själv. Tänk på att skönhetstrick bara hjälper om man är konsekvent med dem.

Näring är ett av de äldsta skönhetstipsen för gravida kvinnor

Att äta rätt är ett användbart skönhetstips för gravida kvinnor. En balanserad kost är viktigt för att man ska kunna behålla en bra figur under graviditeten. Ät frukter, grönsaker, frön, fet fisk och proteiner.

Välj också ekologisk mat och färggranna frukter; de är näringsrika och innehåller antioxidanter.

Livsmedel som innehåller vitamin E, C och B5 hjälper dessutom till att ta bort giftiga substanser från kroppen. De är viktiga för att vävnaden ska kunna repareras. Du hittar dessa vitaminer i ägg, fisk, mandlar, solrosfrön, kiwi, jordgubbar och apelsiner.

Zink är viktigt för frisk hud, hår och naglar. Det hittar du i fullkornsris, pumpafrön och havre. Zink lindrar dessutom stress.

Kost- och skönhetstips för gravida

Du kan också stärka kostens påverkan med näringstillskott som bidrar med energi.

Multivitaminer, omega-3, folsyra och mineraler har positiva effekter på ditt utseende och kan bidra till barnets utveckling.

Vätska under graviditeten

Vätska är viktigt för att kroppens ska kunna fungera ordentligt. Ett annat skönhetstips är att dricka minst två liter vatten per dag. Det främjar blodcirkulationen, tar bort onödiga gifter och lindrar vätskeretention.

Vatten motverkar även hudbristningar, celluliter, torr hud, åderbråck och den utmattning som gravida kvinnor känner i sina ben under graviditeten. Att dricka vätska är dessutom viktigt för frisk hud och hår.

Du kan såklart också köpa kosmetiska produkter i affären som är designade för att ta hand om ansiktet och kroppen. Det finns produkter som återfuktar, skyddar och förbättrar hudens elasticitet.

Fysisk träning och vikthantering är också viktiga skönhetstips för gravida

Både massage och måttlig fysisk träning är till fördel för dig under graviditeten. Det hjälper dig att tona musklerna och främja flexibiliteten.

Specialister rekommenderar att gravida kvinnor utför övningar som inte kräver alltför mycket fysisk ansträngning. Att gå och simma rekommenderas ofta eftersom det inte riskerar barnets hälsa.

Det är också viktigt att man håller en lämplig vikt under graviditeten. Din läkare kommer att hålla koll på vikten under tiden du är gravid. Det är normalt att man går upp mellan 9 till 15 kg efter de nio månaderna.

Skönhetstips för magen

Du kommer märka att din mage inte växer speciellt snabbt under den första trimestern, men att det snabbar upp från och med den andra.

Du kan använda speciella krämer och oljor på din mage och dina höfter (de som innehåller vitamin A). De kan appliceras varje dag genom att massera in dem på området på morgonen och sedan igen på kvällen.

Du kan även köpa speciella stödbälten för gravida kvinnor. De håller upp magens vikt med ett elastiskt band.

Det finns också stödstrumpor som kan lindra bensmärta och åderbråck.

Gravid kvinna som håller sin mage

Skinn och hår under graviditeten

Under graviditetens första månader kan ditt hår bli sprött, tandköttet kan börja blöda och du kan även uppleva att du svettas mer.

Dessa förändringar är normala, och från och med den andra och tredje trimestern blir t.ex. håret ofta skinande och fylligt igen.

Prova ekologiska schampon som inte innehåller några aktiva kemikalier som kan skada ditt hårs naturliga oljor.

Var uppmärksam på hudfläckar på ansiktet. 70% av gravida kvinnor upplever fläckar där de utsätts för solen (pannan, näsan, kinderna). Du kan förebygga uppkomsten av dem med solkräm eller en hatt.

Glöm heller inte att det bästa skönhetstipset är vila.

Skönhetstips för brösten

Även om din mage inte har vuxit klart än har du antagligen redan fått byta bh-storlek. Dina bröst börjar tidigt växa för att kunna ge näring till ditt barn efter födseln.

Försök att hitta en bh som är anpassad för fasen du går igenom. Det ska helst vara en bh utan mycket vaddering.

Den ska helst vara djup med vida remmar och vara gjord av material som andas. En gravid kvinnas bh får inte strama och måste kunna justeras allteftersom.

När brösten växer och huden stramas åt och brister kan området börja klia, och då kan man använda en fuktgivande kräm eller en kräm som innehåller ringblomma för att få lindring.

Applicera krämen två gånger per dag, morgon och kväll, med cirkulära rörelser.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.