Vikten av att göra saker utan dina barn

Med ankomsten av ett barn förändras en kvinnas prioriteringar. Men det betyder inte att mammarollen är din enda roll i livet. Idag berättar vi varför det är så viktigt att göra saker utan dina barn.
Vikten av att göra saker utan dina barn
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det råder ingen tvekan om att livet förändras radikalt med ankomsten av ett nytt barn. Alla mammor kan vittna om att man fylls av rädslor, tvivel och ett starkt behov av att skydda sitt barn till varje pris. Men ibland glömmer vi att vi inte bara är mammor. Vi är också kvinnor.

Kom ihåg att göra saker utan dina barn då och då inte gör dig till en dålig mamma.

Mammors roll i samhället

Utan att inse det samlar vi hela tiden på oss nya trosuppfattningar i vår mentala repertoar. Budskapen vi får från media, folk omkring oss och våra familjer… Alla dessa saker lämnar sin prägel på oss och påverkar hur vi ser världen.

Men den kollektiva mentaliteten förändras ständigt. Samhället har länge haft ett mycket patriarkalt tankesätt om familj och kvinnors roll, och det är något som till viss del fortsätter än idag.

Samhället sätter vissa normer som i praktiken förvandlas till krav när det gäller mammor. Samhället förväntar sig att mammor ska vara hårt arbetande och oberoende, men också osjälviska och uppoffrande.

Det är faktiskt nästan som om mammor förväntas förneka sin existens som kvinnor när ett barn föds in i familjen. Dessa begrepp är lika orättvisa som de är motsägelsefulla.

kvinnor gör saker utan dina barn

Skuldkänslor inför att göra saker utan sina barn

Mammor har en viktig roll både i sina barns fysiska och emotionella utveckling – det går inte att komma ifrån.

Men detta koncept har gjort att mammor som tar på sig andra roller än föräldraskap ofta får ta emot kritik, till exempel kvinnor som bestämmer sig för att ta hand om sig själva och växa som människor.

Med tanke på att detta är hur världen ser ut känner många kvinnor en kvävande skuldkänsla när de beslutar sig för att gå ut en timme för att utöva yoga eller dricka kaffe och lämna sina barn med någon annan. De känner sig försumliga och ansvarslösa för att delegera eller dela någon form av ansvar när det gäller sina barn… även om det är till barnens pappa.

Det är dags att bryta sig loss från dessa krav! Det finns ingen anledning för mammor att leva ett isolerat liv. Att vara mamma betyder inte att förneka eller förtrycka den du var tidigare. Snarare bör det vara något som är berikande för ditt liv.

Varför är det bra att göra saker utan dina barn?

Troligtvis ger ditt arbete och andra förpliktelser dig lite tid att vara med dina barn. Och det är också möjligt att du vid många tillfällen har känt att du bör tillbringa den lilla tiden du har över med dem och inte på dig själv.

Men det är viktigt för mammor att hitta en balans. Att ständigt fokusera på föräldraskapet är inte nyttigt; tvärtom kan det faktiskt ha beklagliga konsekvenser.

Först och främst är det vanligt att bristen på egentid så småningom leder till känslor av frustration och irritation, något som kan påverka din relation med dina barn och till och med din partner. Du känner som att de har berövat dig på din frihet.

Samtidigt minskar ditt självförtroende och det kan bidra till känslomässiga problem. Dina barn måste naturligtvis få se dig lycklig, välmående och nöjd med ditt liv – egentid är därför inte bara bra för dig, utan också väsentligt för din familj.

Glöm inte att du är deras viktigaste förebild och att de lär sig hur livet ska se ut från dig.

kvinnor gör saker utan dina barn
Kom slutligen ihåg att dina barn en dag kommer att växa upp och leva sina egna liv. Vad kommer då hända om du har tillbringat år med att basera hela din identitet på att ta hand om dina barn? Du kanske då känner en tomhet som till och med kan leda till depression.

Dina barn måste naturligtvis få se dig lycklig, välmående och nöjd med ditt liv.

Att hitta en balans mellan att vara mamma och att vara kvinna

  • Återta din tid och ditt utrymme. Trots ditt fullspäckade schema måste du anstränga dig för att hitta stunder att vara ensam och ägna dig åt dig själv. Ta ett bad, läs en bok, gå på promenad… Gör något du tycker om och som får dig att känna dig lycklig.
  • Delegera uppgifter. Du är inte skyldig att ta hand om allt på egen hand. Låt dina nära och kära ta över lite av den bördan från dig och lär dig att avstå från vissa ansvar.
  • Vårda din relation med din partner. När era barn sover, utnyttja tiden med att prata med varandra och tillbringa kvalitetstid tillsammans.
  • Få energi från dina vänner, dina hobbyer och dina intressen. Avsätt tid till dessa delar av ditt liv och njut av dem när du kan. De är lika mycket en del av den du är som föräldraskapet är.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.