Vad kan du göra om din partner inte är redo att bli pappa?
När en bebis kommer till världen förändras föräldrarnas liv helt. Det kan vara ett riktigt tungt ansvar att ta hand om ett barn, speciellt om barnet är fött för tidigt eller har hälsoproblem under småbarnsåren.
Utöver det finns det också föräldrar som, när barnen blir lite större, inte vet hur de ska leka med dem, hur de ska utbilda dem eller hur de ska prata med dem.
Barnuppfostran kan vara överväldigande. Särskilt när föräldrarna känner att de inte har haft tillräckligt med resurser för att förbereda sig.
Några av dessa pappor och mammor kan ha velat ha barn hela sina liv, men när de väl upplever föräldraskapets verklighet ändrar de sig.
Det kan få föräldrarna att känna sig helt oförberedda för det underbara ansvaret att vara förälder. Medan det är sant att föräldraskapet alltid kommer att innebära utmaningar och oro kommer det också med oerhörd glädje och lycka.
Vad kan hända om din partner inte är redo att bli pappa?
Om du märker att din partner inte njuter av att uppfostra era barn är det mycket troligt att han inte är ensam. Sannolikt har du också känt av några svårare känslor som gör att du känner dig mer nere än vanligt.
Ingen gillar att inse att vara pappa eller mamma “inte är deras grej.” Det här är skrämmande eftersom barnen är helt beroende av dig för att växa och utvecklas.
En pappa är inte bara någon som ger ett barn liv – det skulle vara för lätt. En pappa är någon som ger kärlek.
-Denis Lord
Om du känner att din partner är stressad hela tiden, är apatisk, irritabel och inte har någon motivation ska du vara uppmärksam. Det kan vara tecken på att han behöver din hjälp.
Några av dessa känslor är typiska tecken på depression. De hindrar förmodligen hans förmåga att effektivt knyta an med sina barn.
Är din partner redo att bli pappa?
Om din partner dessutom tror att han inte är redo att bli pappa är det möjligt att han kommer bli en börda för dig eftersom det kan betyda att du får göra allt arbete själv.
Du kan komma att känna dig ensam med ansvaret, med en stor börda på axlarna varje dag. Du måste försöka hitta sätt att hjälpa honom och göra familjelivet så hanterbart som möjligt.
Om din partner inte är redo att bli pappa kan han behöva hjälp och stöd
Kritik är det sista en person som inte känner sig redo för föräldraskapets krav behöver. Din partner måste inse att han faktiskt är kapabel och att han har alla de nödvändiga verktygen och kunskaperna.
Om du är orolig för att din partner inte är redo att vara pappa bör du ge honom allt stöd och all förståelse du kan. Han behöver det, vare sig han ber dig om det eller inte.
Samtidigt måste du prata om dina bekymmer med empati och medkänsla.
Du kan berätta för honom att han inte verkar vara sig själv. Eller att han verkar vara ledsen och olycklig. Berätta för honom att du kommer stå vid hans sida för att få familjen att fungera. Om han bara vill göra sin del.
Barnen behöver sin pappa
Det är också viktigt att berätta för honom att barnen behöver honom. Låt honom veta att han är en av de viktigaste människorna i deras liv.
Han behöver se att de älskar honom över allt annat. Det kan hjälpa honom att få förtroende för sig själv som pappa.
En bra lösning är att skapa en handlingsplan för familjen. Hjälp honom att förstå vad en förälder betyder, vad hans nya roll är och vad som förväntas av honom.
Låt honom förstå att föräldraskapet är ett jobb för två personer. Ni är ett lag, och ni måste hjälpa varandra för att få saker att fungera.
Om det behövs kan du söka hjälp av en professionell terapeut eller psykolog. Han eller hon kan vägleda er och erbjuda strukturerad rådgivning. Lite i taget kommer din partner att känna sig mer självsäker och trygg i sin föräldraroll.
Han kommer inse att han är kapabel att fullgöra sitt ansvar och framförallt att han kan använda sig av sin medfödda föräldrainstinkt för att njuta av att uppfostra era barn tillsammans.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cantero, A., Fiuri, L., Furfaro, K., Jankovic, M. P., Llompart, V., & San Martín, M. E. (2010). Acompañamiento en sala de partos: regla o excepción. Rev. Hosp. Matern. Infant. Ramon Sarda
- Soediono, B. (1989). Técnicas psicoprofilacticas de preparación para el parto, percepción de mujeres atendidas en la maternidad del hospital Paillaco entre septimebre 2007 y feberero 2008. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Villalón, H., Toro, R., Riesco, I., Pinto, M., & Silva, C. (2014). Participación paterna en la experiencia del parto. Revista chilena de pediatría, 85(5), 554-560. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062014000500005&script=sci_arttext
- Abad, M. L., Martos, J. S., Cazalilla, M. C. G., Chica, A. B., Rivera, M. D. C. O., Guijosa, A. B. R., & Lorite, M. P. G. (1999). El padre en la experiencia del parto: valoración del acompañamiento a su pareja. Revista de Enfermería, (10), 5-11. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6612216
- Serrano, M. M., Torres, C. U., & Hoga, L. A. (2018). Padre preparado y comprometido en su rol de acompañante durante el proceso de parto. Aquichan, 18(4), 415-425. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7004529