Vad en frånvarande far går miste om

Vad en frånvarande far går miste om
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En frånvarande far går miste om så mycket.

Du missar faderskapet och alla de fantastiska upplevelser som det för med sig. Du går miste om alla de ögonblick som gör livet värt att leva.

Den magiska barndomen försvinner snabbt; den rinner genom dina fingrar som sand. Alla de upplevelser vi delar, alla vackra minnen. När de en gång har försvunnit kommer de aldrig igen.

Jag blir ledsen när jag ser att dina barn inte betyder något för dig, att deras kärlek går till spillo och att du inte bryr dig om de vackra gåvor som livet har gett oss.

Jag förstår tomheten i din blick, för jag vet vad som saknas i ditt hjärta. Du ville inte leva upp till dina skyldigheter som far, och du valde istället att spendera nätterna med att dricka och festa tills solen gick upp.

Samtidigt fanns livets sanningar här hemma. Som frånvarande far går du miste om faderskapet.

Du går miste om så mycket som frånvarande far

Jag har fortsatt framåt, precis som livet har lärt mig att göra. Allt för dem, mina små änglar. Jag log åt dig och önskade dig det bästa, från djupet av mitt hjärta, för våra barns bästa.

Jag låtsades inte märka vad som hände dagarna efter att vi hade separerat. Jag skyddade mig själv från smärtan och skyddade våra barn från ditt dåliga föredöme. Du är så omogen som inte kan uppskatta de skatter som livet har gett dig.

Du borde ha varit en man. Du borde varit någon som barnen kunde se upp till och respektera – en förebild.

Du borde ha varit där för dem när de behövde dig, men du misslyckades med detta, och ändå älskar de dig med hela sina hjärtan. De tänker på dig och väntar på dig – förgäves.

Här hemma är våra dagar fulla av en ren, djup och ovillkorlig kärlek. De är fyllda med färg och harmonin av deras söta små röster.

Timmarna flyger förbi när vi spelar spel, sjunger sånger och berättar roliga skämt, minnen som varar för evigt.

Pappa som står vid sidan.

Jag skyller inte på dig, utan jag tycker synd om dig

Jag skyller inte på dig. Jag tycker synd om dig. Jag hatar dig inte heller. Det enda jag kan känna är ledsamhet och ånger.

Jag önskar såklart att saker och ting hade varit annorlunda. Det smärtar mig verkligen att se dig såhär, att se att du går miste om det bästa i livet. Men jag har redan släppt dig.

Tiden läker men den raderar inte och spolar inte tillbaka. Du kan försöka återta den tid du har förlorat, men jag kommer fortsätta njuta av varje sekund vid deras sida.

Gå till sängs med vem du vill, närhelst du vill. Jag är den som sover med mina små.

Fortsätt med dina fester och ditt drickande. Jag lär mina barn att bli artister, läkare eller vad än de drömmer om.

Du kan skryta om hur du träffar en ny kvinna varje kväll, men jag när en kärlek som kommer vara för evigt.

Fortsätt göra vad du alltid har gjort, fortsätt hitta på ursäkter medan jag skapar minnen. Du hade blivit förvånad över att se hur mycket dina barn har lärt sig, hur mycket de har vuxit och hur smarta de är. För mig är inte detta något nytt, för jag ser det varje dag.

Jag har lärt dem saker och stärkt deras värderingar. Jag tror inte att du ens hade förstått varför. Det är så synd att du blir förvånad över att se hur de försöker vara omtänksamma och lojala.

Detta är inte förvånansvärt för mig. Jag vet hur fina de är. Min styrka, och min svaghet. De älskar mig precis lika mycket som jag älskar dem.

Pojke som är ledsen.

Du går miste om faderskapet som frånvarande far

Så länge som du fortsätter leva själviskt och hela tiden sätta dig själv först kommer du gå miste om faderskapet och inte förstå hur fantastiskt det är.

Jag förstår nu att denna roll var alltför mycket för dig. Att vara far är inte bara en biologisk funktion. Det är ett heltidsjobb och något som skänker glädje.

Se till att allt du söker efter är värt allt det du går miste om.
-Anonym-

De barn som du nu säger att du älskar håller på att glida ifrån dig. Du vet inte vad de vill ha eller vad de är intresserade av.

Du har ingen aning om vilka drömmar de har eller vad de är rädda för. Du vet inte vad de har uppnått och vad de har misslyckats med. Du känner inte till deras frustrationer och vad de har fått kämpa med. Du vet inte vilken deras favoritmat är eller vilka böcker och leksaker de tycker om.

Du vet inte vad de har lärt sig att göra eller vad de har blivit framgångsrika inom, när de har sin träning och när de har match.

Men jag vet att jag alltid kommer vara där för att heja på dem. Jag är den de tittar på för att bli försäkrade om att allt är okej.

Jag skyller inte på dig. Du var bara en liten förvirrad pojke som inte lyckades lära dem hur man är en gentleman. Du har inte några principer, så hur hade du kunnat lära dem vad som är rätt och fel?

Detta är en roll som du aldrig tog dig an. Jag är inte arg på dig för jag förstår att du aldrig lyckades förändra dig.

Faktum är att den dag mina barn föddes så förändrades mitt liv. Ditt fortsatte dock på samma sätt. Dina dagar och nätter förändrades inte.

Min ilska har nu bleknat och jag tycker bara synd om dig. Du går miste om faderskapet som frånvarande far, medan jag är här och njuter av varje sekund med de barn som jag älskar av hela mitt hjärta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.