Vikten av informellt lärande

Barn lär sig inte bara formellt, utan de lär sig också mycket av olika aktiviteter varje dag. Fortsätt läsa för att få veta mer om informellt lärande.
Vikten av informellt lärande
María Matilde

Skriven och verifierad av pedagogen María Matilde.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Informell utbildning består av allt lärande som förvärvas utanför klassrummet. All kunskap man får när man inte är i skolan kan betraktas som informellt lärande.

Till exempel lär sig barn ständigt nya saker hemma, medan de utövar sport eller andra aktiviteter, när de pratar med vänner, med mera. Detta är så viktigt, eftersom vi som människor ständigt måste fortsätta skaffa oss ny kunskap och erfarenheter. Barn behöver lära sig inom alla livsområden, inte bara i skolan.

Vad är informellt lärande?

Informellt lärande pågår under alla dagliga aktiviteter, som arbete, familjetid och även när man har kul. Det vill säga, det sker under vardagliga aktiviteter där barnen lär sig nya färdigheter och beteenden.

Informellt lärande sker vanligtvis oavsiktligt. Faktum är att vi vanligtvis inte ens inser att vi lär oss.

Till skillnad från formellt lärande är det i det informella lärandet som du lär dig om livet. Det är oväntat, oplanerat och mer praktiskt än teoretiskt lärande. Och där det formella lärandet är reglerat sker informell utbildning i olika miljöer, spontant eller för att uppnå ett mål.

Mamma shoppar med sin dotter

Numera erbjuder ny teknik massor av informellt lärande. Det finns miljoner resurser, plattformar och utbildningsappar där ute. Till exempel finns det kurser, videor och sociala nätverk som erbjuder många möjligheter att lära sig.

Informella inlärningsområden

Utanför skolmiljön kan det informella lärandet ske var som helst. Det finns många olika miljöer där informellt lärande sker, till exempel:

 • Arbetet
 • Hemmet
 • En förening
 • Ett sportcenter eller gym
 • På semestern
 • På biografen och teatern
 • Konferenser och kurser (språk, matlagning, DIY eller specifika yrken)
 • Workshops
 • Roliga aktiviteter som shopping

Dessutom finns det, som vi nämnde tidigare, ny teknik inom alla dessa områden. De gör lärandet ännu enklare.

Informellt lärande: pappa bygger med sin son

Vikten av att alltid lära sig

Informellt lärande är så viktigt eftersom det kompletterar den formella utbildningen i skolan. Tillsammans hjälper ni barnen att fortsätta lära sig. Det som barnen lär sig genom dessa andra upplevelser kommer att stanna hos dem för alltid.

Man kan till exempel lära sig genom:

 • Att ta hand om specifika behov eller lösa problem, vare sig det är hemma eller på jobbet.
 • Utveckla personliga intressen, som hobbyer eller andra saker man är intresserad av.
 • Att träffa andra människor baserat på gemensamma intressen eller gemensamma mål.
 • Komplettera, utvidga eller fördjupa den formella utbildningen.

Slutsats

Vi lär oss i varje sekund av våra liv, och i varje aktivitet. Oavsett var vi är lär vi oss alltid.

Informellt lärande gör att vi kan röra oss, utvecklas, relatera och kommunicera. Kort sagt, även om det kanske inte verkar som det så lär vi oss nya saker hela tiden, av alla aktiviteter vi gör.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.