12 sätt att ha roligt med ditt barn

Har du slut på idéer för att ha roligt med ditt barn? Det är faktiskt inte lika svårt som det låter; barn behöver inte mycket för att ha roligt. Här kommer några tips!
12 sätt att ha roligt med ditt barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi vet alla att föräldraskap inte är lätt. Det är så många saker man måste tänka på, som att sätta regler och gränser, ge sina barn uppmärksamhet, köpa allt de behöver, lära dem saker, skämma bort dem och, naturligtvis, ha roligt med sina barn och njuta av dem.

Ibland måste vi locka fram barnasinnet. I den här artikeln tipsar vi om några enkla sätt att ha roligt med dina barn… ni kommer ha superkul!

Tips för att ha roligt med dina barn

Föreställ dig att du är i ditt barns ålder

Det är ibland hälsosamt att glömma att vi är vuxna ett tag. Man måste inte ständigt göra saker eller springa runt i ett oändligt försök att uppfylla sina plikter. Släpp loss och tänk dig tillbaka till din egen barndom! Om du lyckas tänka som dina barn gör kommer du även att leka som dem. Prova och ha kul tillsammans!

Använd fantasin oftare

Hitta på lekar och skapa egna spel tillsammans med dina barn. De har en fantastiskt kraftfull fantasi och de kan definitivt hjälpa dig att komma på några fenomenala lekar och spel. Livet är mycket roligare när vi låter vår fantasi flöda fritt. Har fantasin några gränser? Naturligtvis inte – befria den!

var en rolig mamma: mamma och dotter bakar

Bjud in dina barn att hjälpa dig i vardagen

Ibland kan det kännas omöjligt att hitta tid att faktiskt spendera med sina barn. Så när det blir så, varför inte låta dem delta i uppgifterna som man ändå måste göra som vuxen? Då tillbringar ni mer tid tillsammans som en familj.

När du till exempel lagar mat kan de hjälpa dig med de enklaste sakerna du behöver förbereda. När du handlar kan de hjälpa dig att köra vagnen. När du städar kan de också hjälpa dig. Försök att tänka på så många sätt att involvera dina barn som möjligt och se till att göra det.

Busa med dem

Varför samarbetar ni inte för att busa med den andra vuxna i huset? De kommer bli så glada över att få chansen att busa tillsammans med dig!

Se till att du ler

När dina barn berättar för dig vad som hände i skolan, istället för att tänka på tusen andra saker och inte lyssna på dem, försök att le och ställa följdfrågor. Visa intresse för deras liv.

“Förmågan att skratta tillsammans är kärlek.”

– Françoise Sagan –

Förbered överraskningar tillsammans

När en speciell dag närmar sig kan man förbereda en hemlig överraskning tillsammans. De kommer älska att veta att de vet något som andra inte vet.

Ha en kittlingsmatch

Ha en kittlingsmatch i soffan eller sängen – det spelar ingen roll om kuddar eller täcken flyger överallt eller om ni båda hamnar på golvet.

Ordna en myskväll

Dra nytta av en helg utan skola och laga en god middag tillsammans. Låt dina barn välja vad de vill äta och titta sedan på en film tillsammans eller spela ett spel med massor av godis och popcorn. Tänk som ett barn och njut av stunden!

Fler tips för att ha roligt med dina barn

Lek med ficklampor i mörkret

En rolig idé är att skapa figurer på väggen med hjälp av en ficklampa. Låt de andra försöka gissa vilket djur (eller annat objekt) det är. Man kan också leka spioner och tjuvar i mörkret.

Tälta tillsammans

Varför inte campa tillsammans i trädgården? Om ni inte har en trädgård, varför inte göra det inomhus? Ni kan rulla ut sovsäckar i vardagsrummet och föreställa er att ni är på landsbygden och ute i naturen.

Om du föredrar att göra det utomhus finns det gott om riktiga campingplatser som ni också kan åka till. Gör det till något som de sent kommer att glömma!

var en rolig mamma: på picnic

Gå på picknick

Dra nytta av en trevlig vår- eller sommardag för att gå på picknick. Barnen kan välja vad de vill ta med för att äta, och så behöver ni bara hitta en lämplig plats för er alla att ha roligt tillsammans!

Klä ut er

Varför inte klä ut er med det ni har hemma? Det finns inga begränsningar – ni kan använda vad som helst. Tänk som ett barn. Efteråt måste ni plocka undan allt ni drog fram. Utse pappa/mamma (den som inte deltar) till domare för att utse den bästa utstyrseln.

Måla på en duk

En annan idé är att måla en bild tillsammans på en duk. Var och en kan välja sina egna färger och låta fantasin flöda. Det spelar ingen roll om ni blir kladdiga, allt kan ni torka bort och städa undan senare. När ni är klara kan barnen också välja var de vill hänga ert konstverk.

Som du kan se är det inte så svårt att ha roligt med sina barn. Man måste bara låta sig själv hitta sitt inre barn. Vi hoppas att dessa idéer hjälper er att skapa oförglömliga minnen tillsammans!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.