Fördelar med att läsa högt med dina barn

Försöker dina barn lära sig att läsa? Följ våra tips och hjälp dina barn att lära sig läsa med olika metoder som alla fokuserar på högläsning.
Fördelar med att läsa högt med dina barn

Senaste uppdateringen: 14 juni, 2020

Högläsning är ett stort steg för dina barn. Det är en färdighet som hjälper dem att utveckla sin förmåga att läsa flytande. Det är också ett underbart sätt att ge dem otaliga akademiska fördelar.

Tänk på att barn förstår språk mycket bättre genom att lyssna och höra det än genom att läsa det. Det är därför högläsning gör komplexa idéer lite lättare att förstå.

Att läsa högt berikar barn och skapar positiva kopplingar till böcker och läsning. Det gör dem också mer motiverade och bidrar till deras nyfikenhet och minnesförmåga.

Stöd och motivation

För barn som har svårt att lära sig att läsa är det mycket användbart för dem att lyssna på skickliga högläsare som läser för dem. Det hjälper dem att själva utveckla sin förmåga att läsa högt och förbättrar därmed hela deras läsförmåga.

Ibland låser sig barn när de ställs inför en text som de måste läsa högt för sig själva. I så fall måste du ha tålamod och hjälpa ditt barn att komma över det.

Ditt stöd och din motivation kommer hjälpa ditt barn att övervinna det.

Fördelar med att läsa högt med dina barn

Högläsning har otaliga fördelar för barn:

läsa högt med dina barn i sängen

Tips för att läsa högt med dina barn

1. Ekoläsning

Den här metoden är utmärkt för att hjälpa barn med en passage som ger dem problem. Du läser helt enkelt först och ditt barn följer orden noggrant med fingret.

När du är klar med att läsa texten är det dags att byta roller och låta ditt barn prova. Medan barnet läser är ditt jobb bara att lyssna och hålla ditt barn sällskap så att han eller honom känner sig bekväm. Det här kallas ekoläsning.

Den här typen av läsning hjälper barnet att läsa mer flytande eftersom han eller hon kan imitera dig. Ditt barn hör var du tar pauser och placerar dina intonationer. Det hjälper också ditt barn att få in rätt hastighet och precision.

2. Läsa i kör

När man läser i kör läser förälder och barn en text eller en del av den tillsammans samtidigt. Det är en rolig aktivitet för båda. Som förälder måste du anpassa din läsrytm efter ditt barns.

Ditt barn kommer fortfarande ha många svårigheter med att läsa, och därför måste du uppmuntra ditt barn för att göra det lustfyllt och roligt.

Den här metoden erbjuder liknande fördelar som ekoläsning. Det betyder att barnet har tillgång till någon att imitera och någon som kommer att ge stöd medan han eller hon läser. Det hjälper också ditt barn att förbättra sin läshastighet, noggrannhet och intonation.

”Ibland låser sig barn när de ställs inför en text som de måste läsa högt för sig själva. I så fall måste du ha tålamod och hjälpa ditt barn att komma över det.”

3. Läskompis att läsa högt med

Den tredje metoden innebär att barnet läser en text medan föräldern följer, lyssnar och kommenterar vid behov. Det hjälper ditt barn att läsa mer flytande eftersom han eller hon får mycket stöd och feedback.

Tack vare dina kommentarer kan han eller hon lätt korrigera sina fel. Den här metoden uppmuntrar större noggrannhet och är mycket motiverande för ditt barn.

läsa högt med dina barn

4. Kreativ läsning

Den här metoden kan vara mycket användbar för att motivera dina barn att läsa högt, då man försöker göra det på ett kreativt sätt. Man måste anpassa sin röst eller sitt budskap efter vad som händer i boken.

Till exempel kan man försöka använda sig av en annan röst när olika karaktärer talar, eller försöka efterlikna dialekten hos en viss karaktär.

När berättelsen har ljudeffekter som till exempel djurläten, gör det mesta av situationen. Vare sig det är du eller dina barn som läser kommer det att engagera dem i högläsningen.

Slutligen vill vi betona att läsa högt med dina barn kommer att ge långsiktiga fördelar, till exempel bättre fantasi och en kärlek och lust till att läsa. Det har också omedelbara fördelar, som att ni kan njuta av kvalitetstid tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cova, Y. (2004). La práctica de la lectura en voz alta en el hogar y en la escuela a favor de niños y niñas. Sapiens. Revista Universitaria de Investigación, 5(2), 53-66. https://www.redalyc.org/pdf/410/41050205.pdf
  • Viquez, Z. U., López-Tejeda, S. I., Rivas, M. C. V., Mendoza-Barrera, G., & Durand-RiveraII, A. (2013). Leer: Un proceso complejo del neurodesarrollo. Rev Mex AMCAOF, 2(2), 89-92.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.